Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι λαοί πληρώνουν το τίμημα του ανταγωνισμού και των πολέμων

Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία επηρεάζονται άμεσα από τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, με τους λαούς πρώτα και κύρια να πληρώνουν το τίμημα. Την ίδια ώρα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ενέργειας θησαυρίζουν, ενώ δίνεται ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις «πράσινες μπίζνες» το νέο Ελ Ντοράντο για το κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας - βλέπε κυρίως κέρδη των καπιταλιστών - από τις δυτικές κυρώσεις. Ανέφερε ότι «η πραγματική δυναμική αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί» επισημαίνοντας στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, που δείχνουν πως το ρωσικό ΑΕΠ το διάστημα Γενάρη - Νοέμβρη 2022 μειώθηκε «μόνο κατά 2,1%». Πρόσθεσε, επίσης, «ορισμένοι ειδικοί στη χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους, προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%». Ο ίδιος εκτίμησε πως πολλές ξένες επιχειρήσεις και πολυεθνικές εγκαταλείπουν τη Ρωσία όχι με δική τους βούληση, αλλά «επειδή δέχονται πιέσεις να το πράξουν από τις κυβερνήσεις δυτικών χωρών και ως εκ τούτου υποφέρουν οικονομικά».

Στην Κίνα, η ενεργειακή κοινοπραξία «China Oil & Gas Piping Network Corporation» («PipeChina») κατέγραψε ετήσια αύξηση των καθαρών κερδών της 7,2% περίπου στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια (4,39 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική αναφορά που εξέδωσε. Η «PipeChina» απέδωσε την αύξηση του κέρδους της, κυρίως στην επέκταση των αγορών της, στη δημιουργική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, και στις αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως, η πανδημία COVID-19.

Το ίδιο 24ωρο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBC) εξακολούθησε και αυτήν τη βδομάδα να διαθέτει κεφάλαια μέσω της ανοιχτής αγοράς, για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Προχώρησε έτσι στην αγορά ομολόγων (reverse repos) αξίας περίπου 94,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων διάρκειας επτά ημερών με επιτόκιο 2%.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία ο πληθωρισμός - παρά τη σχετική μείωσή του λόγω κάποιων κρατικών επιδομάτων - εξακολουθεί να ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, κατά 9,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο από το 9,6% που ήταν τον Δεκέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Και νέες απολύσεις...

Πάνω από το 20% του συνολικού εργατικού προσωπικού απολύει και η «Yahoo» με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τζιμ Λανζόν να εξηγεί πως οι απολύσεις δεν αφορούν χρηματοοικονομικές δυσκολίες, αλλά στρατηγικές αλλαγές στον διαφημιστικό βραχίονα Yahoo for Business, που δεν είναι κερδοφόρος.

Η «Ντίσνεϊ» χτες ανακοίνωσε πως θα μείνουν στο δρόμο περίπου 7.000 άνθρωποι, προκειμένου να κάνει σε βάρος τους "εξοικονόμηση κόστους" και να βελτιώσει την κερδοφορία των πλατφορμών streaming στο πλαίσιο σφοδρού ανταγωνισμού από άλλα μονοπώλια του είδους («Netflix», «Amazon Prime» κ.ά.).

Επίσης, χτες και η βρετανική εταιρεία διανομής έτοιμου φαγητού «Deliveroo» ανακοίνωσε την απόλυση 350 εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά (2023-02-15 00:00:00.0)
Χρυσές δουλειές από τη φτώχεια και το αιματοκύλισμα των λαών (2023-01-10 00:00:00.0)
Διαπληκτισμοί στο χρώμα του χρήματος (2008-02-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-11-21 00:00:00.0)
Μαζικές απολύσεις στη "Βόλβο" (1998-12-01 00:00:00.0)
Σύγχρονες αδηφάγες τάσεις (1996-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ