ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον κομμουνιστή εικαστικό Δημήτρη Γιολδάση

Τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα, σκίτσα, φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα του κομμουνιστή εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Γιολδάση, την οποία οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης (Δευτέρα - Παρασκευή 8.00 - 14.00), και μπορούν να γίνουν ομαδικές επισκέψεις ή επισκέψεις σχολείων, κατόπιν επικοινωνίας με τα τηλέφωνα 2441076080 και 2441079937.

Παράλληλα, η ΤΕ Καρδίτσας εξέδωσε μικρή συλλογή σκίτσων του καλλιτέχνη (18 σκίτσα) σε καλαίσθητο φάκελο, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του και να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να την αποκτήσει σαν αναμνηστικό, σαν υλικό κατάλληλο για κορνίζα, για δώρο ή προσωπικό απόκτημα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νίκος Τέγος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας, και η εικαστικός Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια έγιναν σύντομες παρεμβάσεις από τον Κώστα Θεοδωρίδη, μέλος του ΚΚΕ και ανιψιό του Δ. Γιολδάση, και τον Ηλία Μπακαρλή από το χωριό Ρούσσο της Καρδίτσας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την Γιώτα Καραγιάννη, καθηγήτρια πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας, και μια μικρή χορωδία.

Στην ομιλία του ο Ν. Τέγος στάθηκε στις πολύμορφες δράσεις που ανέπτυξε το ΚΚΕ για τη διάσωση των χιλιάδων πλημμυρισμένων έργων τέχνης, από τις μεγάλες πλημμύρες του «Ιανού» τον Σεπτέμβρη του 2020, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, το υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο «να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες στην Πινακοθήκη, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για συντήρηση των πλημμυρισμένων και όχι μόνο έργων τέχνης».

Η Εύα Μελά αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και στο έργο του Δ. Γιολδάση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση του τη δεκαετία του 1940, για να καταλήξει τονίζοντας: «Ο Δημήτρης Γιολδάσης ήτανένας στρατευμένος καλλιτέχνης του καιρού του.Η Τέχνη του αναδείκνυε αυτό που η ζωή υπαγόρευε ως ανάγκη, το βασίλειο της δουλειάς, και υμνούσε αυτό που θα αλλάξει τον κόσμο, τον εργάτη που κάνει τη γη να καρπίζει (...) Ο Δημήτρης Γιολδάσης, πάντα δίπλα στο ΚΚΕ, ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες για τη μεγάλη ανατροπή, τη σοσιαλιστική επανάσταση για την κοινωνία της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ισότητας».

Διαμαρτυρία Ηπειρωτών ενάντια στην ερήμωση των χωριών τους

Αύριο στις 5 μ.μ. στη Βουλή

Κινητοποίηση στην είσοδο της Βουλής διοργανώνουν οι φορείς των απόδημων Ηπειρωτών στο Λεκανοπέδιο Αττικής αύριο Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, με αίτημα τη λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν την ερήμωση των χωριών της Ηπείρου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα επιδώσουν υπόμνημα στον πρόεδρο και στα κόμματα της Βουλής.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν οι Ομοσπονδίες Καλαμά, Κόνιτσας, Μουργκάνας, Ροδοβιζινών Αρτας, Τζουμέρκων και σύλλογοι των απόδημων Ηπειρωτών στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

- Αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, ειδικά της Πρωτοβάθμιας, με την ανάπτυξη δικτύου Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων.

- Ανάπτυξη επαρκούς δικτύου συγκοινωνιών για τη σύνδεση χωριών, κωμοπόλεων και πόλεων.

- Μείωση της τιμής των διοδίων και των τελών διέλευσης των γεφυρών Ρίου - Αντιρρίου και Ακτίου - Πρέβεζας.

- Επανεξέταση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας και του σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων, προς όφελος των πολιτών.

- Αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ, μέχρι την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με κριτήριο την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος ως πηγής ζωής και όχι ως εμπορεύματος. Καθορισμό του ενεργειακού μείγματος που πρέπει να επιλεγεί, ορισμό περιοχών αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ, καθορισμό της φέρουσας ικανότητας στα υδροηλεκτρικά έργα, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την προστασία των πηγών ύδατος, εφαρμογή έμπρακτων κανόνων αειφορίας για κάθε επίπτωση κάθε έργου.

- Να μην προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Πανεκπαιδευτική απεργία και συγκεντρώσεις αύριο

RIZOSPASTIS

«Ολοι στην πανεκπαιδευτική απεργία στις 15 Φλεβάρη». Αυτό είναι το σύνθημα για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αύριο Τετάρτη απεργούν, μπλοκάροντας τον σχεδιασμό που ξεδιπλώνουν προεκλογικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με την προώθηση βήμα βήμα της «ατομικής αξιολόγησης», μετά την προσπάθεια εφαρμογής της «αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων, που συνάντησε τη δυναμική αντίδραση των εκπαιδευτικών λόγω του αντιδραστικού της χαρακτήρα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την αξιοπρέπειά μας», δήλωσαν χτες συνδικαλιστές από σωματεία του χώρου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του προγράμματος κινητοποιήσεων που αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ. Δηλώθηκε για μία ακόμα φορά ότι η «αξιολόγηση», την οποία το υπουργείο Παιδείας θέλει να εμφανίσει σαν «αναβάθμιση» του σχολείου, έχει στόχο έναν εκπαιδευτικό «σκυφτό», και απαίτησαν την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, των μαθητών, την ικανοποίηση των αιτημάτων για ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αντιπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονταν στην Αθήνα για την ολομέλεια των προέδρων τους, κατά την οποία επικυρώθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα και συζητήθηκε η κλιμάκωση.

Το Σάββατο 11 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που με συντριπτικά ποσοστά υπερψήφισε το πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης (95,5% και 100% αντίστοιχα), που περιλαμβάνει απεργία - αποχή από την «ατομική αξιολόγηση» και πανεκπαιδευτική απεργία αύριο. Αντίστοιχες αποφάσεις είχε πάρει το ΔΣ της ΔΟΕ.

«Δεν διαπραγματευόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την αξιοπρέπειά μας! Κάτω τα χέρια από τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας! Δυναμώνουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μονιμοποίηση νεοδιόριστων και αναπληρωτών, στήριξη της δουλειάς μας στην τάξη!», σημειώνει το ΠΑΜΕ, καλώντας στην αυριανή πανεκπαιδευτική απεργία.

Στην Αθήνα το απεργιακό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη για τις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ πραγματοποιούνται και σε μια σειρά ακόμα πόλεις. Συγκεκριμένα:

Στην Πάτρα, πλατεία Γεωργίου, 10.30 π.μ.

Στον Βόλο, πλατεία Αγ. Νικολάου, 10.30 π.μ.

Στα Τρίκαλα, πλατεία Ρήγα Φεραίου, 11 π.μ.

Στη Ζάκυνθο, πρώην Νομαρχία, 11 π.μ.

Στον Πύργο, κεντρική πλατεία, 10.30 π.μ.

Στη Σάμο, πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, 10.30 π.μ.

Στην Κέρκυρα, Γενικά Λύκεια, 11 π.μ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

Στις 22/2 | Θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής, την Τετάρτη 22 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ του Νέου Κτιρίου Νομικής, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Κατάθεση για την «καταδρομική επίθεση»

Με την προβολή τεσσάρων βίντεο από το σημείο της επίθεσης συνεχίστηκε χθες, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη των 12 κατηγορούμενων χούλιγκανς του ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού, φίλαθλου του Αρη.

Οι γονείς του αδικοχαμένου φοιτητή παρακολούθησαν καρέ - καρέ τα βίντεο, την ίδια ώρα που ο μάρτυρας αστυνομικός του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της Ζωής Θεσσαλονίκης κατέθετε στο δικαστήριο για τις κινήσεις και θέσεις τόσο των κατηγορουμένων όσο και των οχημάτων τους, αναφορικά με τους χρόνους τέλεσης του άγριου εγκλήματος.

Τα επίμαχα βίντεο μεταξύ άλλων καταγράφουν την άφιξη και αποχώρηση των τριών αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν οι κατηγορούμενοι, ενώ δείχνουν τις τελευταίες στιγμές της επίθεσης (στο σύνολό της διήρκεσε 66 δευτερόλεπτα, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας) και κάποιους από τους 12 εμπλεκόμενους να απομακρύνονται από τα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας επί της οδού Γαζή, τρέχοντας προς τα οχήματα.

Ο αστυνομικός επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι επρόκειτο για «καταδρομική επίθεση».

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή

Την απαλλαγή των Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη πρότεινε χτες η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκέλος του κατηγορητηρίου που αφορά τη μη έγκαιρη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας κατά του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για μη τιμολόγηση φαρμάκων. Η εισαγγελέας κατέρριψε το κατηγορητήριο για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος, για τα οποία δικάζεται η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, και πρότεινε την απαλλαγή της και για τα δύο, όπως και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, με το σκεπτικό ότι αφού δεν έχουν διαπραχθεί τα βασικά αδικήματα, δεν υπάρχει ούτε ηθική αυτουργία σε αυτά. Απαλλακτική είναι η εισαγγελική πρόταση και για το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου το οποίο αφορά τις καταγγελίες ότι ασκούσε πιέσεις κατά των εισαγγελέων Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ