ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Βενεζουέλας! Οι αντικομμουνιστικές προβοκάτσιες δεν θα περάσουν!

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

«Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Βενεζουέλας! Οι αντικομμουνιστικές προβοκάτσιες δεν θα περάσουν!», τονίζει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το σχέδιο ανοιχτής επέμβασης ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας με οργανωτή το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό το σχέδιο κατήγγειλε εκ νέου τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Τις τελευταίες μέρες έχει μπει σε κίνηση σχέδιο ανοικτής επέμβασης ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) με οργανωτή το κυβερνητικό σοσιαλδημοκρατικό Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV). Στις 4 Φλεβάρη σε συγκεντρώσεις του κυβερνητικού PSUV, εμφανίστηκαν στημένες ολιγομελείς ομάδες με μπλούζες και σημαίες με τα εμβλήματα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας δηλώνοντας πως στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και καταδικάζουν την ηγεσία του ΚΚ Βενεζουέλας που εναντιώνεται σε αυτήν. Το άθλιο αυτό σχέδιο κλιμακώνεται παραπέρα, με τις ομάδες των προβοκατόρων να καλούν σε συνελεύσεις των "μελών" του ΚΚ Βενεζουέλας σε διάφορες περιοχές με σκοπό, όπως λένε, να ανατρέψουν την ηγεσία του.

Το ΚΚ Βενεζουέλας από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε αυτό το βρώμικο σχέδιο και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το ποιοι είναι οι προβοκάτορες που εμφανίζονται ψευδώς ως μέλη του. Ολα δείχνουν πως τα παραπάνω αποσκοπούν στη διαμόρφωση του εδάφους για να καθαιρεθεί με δικαστική απόφαση η ηγεσία του ΚΚ Βενεζουέλας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής προβοκάτσιας και εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο ΚΚ Βενεζουέλας. Για ακόμη μια φορά αποκαλύπτεται ο επικίνδυνος ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας, που από τη μία εφαρμόζει μέτρα τσακίσματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και από την άλλη παίρνει μέτρα διώξεων και καταστολής ενάντια στους κομμουνιστές.

Το ΚΚΕ, όντας σταθερά αλληλέγγυο με τον λαό της Βενεζουέλας, καταδικάζοντας απερίφραστα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη χώρα, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα αξιοποιήσει κάθε μέσο για να καταγγείλει και να εμποδίσει την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του ΚΚ Βενεζουέλας. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί τα ΚΚ και τις ΚΝ διεθνώς, ευρύτερα τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με το ΚΚ Βενεζουέλας».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δίχως τέλος η κατοχική βία

Στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός ακόμη Παλαιστίνιου εφήβου προχώρησαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές. Το έγκλημα συντελέστηκε κοντά στην πόλη Τουμπάς της βορειανατολικής Δυτικής Οχθης στη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Φαράα. Νεκρός έπεσε λίγη ώρα μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι ο 17χρονος Μοχάμεντ Αΐντι. Είναι ο 11ος έφηβος που πέφτει νεκρός από ισραηλινά πυρά και ο 49ος Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από τις κατοχικές αρχές από την αρχή του 2023.

Το παιδί ξεψύχησε πριν καν τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο...

Στο φόντο της συνεχιζόμενης κλιμακούμενης βίας και εγκλημάτων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως «αντιτίθενται σθεναρά» στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για τη νομιμοποίηση 9 εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών σε αυτούς.

Στην Ιερουσαλήμ, χτες αργά το βράδυ, ένας 22χρονος Ισραηλινός αστυνομικός σκοτώθηκε μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε σε φυλάκιο ελέγχου στην είσοδο του καταυλισμού Παλαιστίνιων προσφύγων Σουαφάτ. Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 13χρονος Παλαιστίνιος από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουφάτ.

Στη συνέχεια έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς όταν μετέβησαν στον καταυλισμό συλλαμβάνοντας τους γονείς και τον αδελφό του 13χρονου δράστη.

Μερικές ώρες πριν από την επίθεση του 13χρονου, ένας άλλος 14χρονος Παλαιστίνιος, πάλι από τον καταυλισμό Σουφάτ, επιτέθηκε σε έναν Ισραηλινό έφηβο στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ και τον τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι.

Εκπρόσωπος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» χαιρέτισε αργότερα τις δύο επιθέσεις με μαχαίρια ως «ηρωικές επιχειρήσεις» και αντίποινα για την απόφαση της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να νομιμοποιήσει 9 μεγάλους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης.

Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Προσπάθειες για την επανενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή κατέβαλαν το βράδυ της Δευτέρας ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντάλα, και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτς, στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που επικαλούνται αραβικά ΜΜΕ, οι τρεις αξιωματούχοι συζήτησαν «τρόπους αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή» στη βάση διεθνών αποφάσεων και της λεγόμενης σαουδαραβικής ειρηνευτικής διαδικασίας του 2002.

Τόνισαν τη σημασία εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών για την επίτευξη «δίκαιης και συνολικής λύσης» που θα αποκλιμακώσει την ένταση και θα ενισχύσει την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση ανάμεσα στον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών και τον Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΕΕ. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που γίνονται κατά καιρούς στη Βιέννη με στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία

Στη Γερμανία συνεχίστηκαν χτες οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες σε αρκετά κρατίδια.

Μετά τις προειδοποιητικές απεργίες της περασμένης βδομάδας στα ταχυδρομεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και σε νοσοκομεία σε διάφορα κρατίδια, από το Βερολίνο μέχρι τη Βαυαρία, έπεται συνέχεια.

Στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία απήργησαν και χτες οι εργαζόμενοι στα τοπικά τρένα, λεωφορεία και μετρό από την Κολωνία και το Εσεν μέχρι τη Βόννη και άλλες πόλεις.

Ταυτόχρονα στάσεις εργασίας έγιναν σε δημόσια νοσοκομεία, δημοτικές αρχές και παιδικούς σταθμούς, τόσο στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία όσο και στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Εντός της βδομάδας αναμένονται επίσης περαιτέρω προειδοποιητικές απεργίες στη Βάδη - Βιρτεμβέργη και το Σλέσβιχ - Χόλσταϊν.

Το συνδικάτο verdi διεκδικεί Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς έως και κατά 500 ευρώ (αύξηση δηλαδή γύρω στο 10,5%). Το ποσό αυτό όμως απορρίπτουν οι περισσότεροι εργοδότες του ευρύτερου δημόσιου τομέα ως «οικονομικά μη διαχειρίσιμο».

Απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένονται, τέλος, και σε πολλά αεροδρόμια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild». Το verdi καλεί το προσωπικό εδάφους στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Ντίσελντορφ, του Μονάχου και του Αμβούργου σε στάσεις εργασίας άμεσα, ενόψει νέων διαπραγματεύσεων για μισθολογικές αυξήσεις.

Βρετανία: Συνέχεια στις απεργίες εργαζομένων της Amazon

Νέες απεργίες σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι σε αποθήκες της Amazon στη Βρετανία εντείνοντας τον αγώνα για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Οι κινητοποιήσεις σχεδιάζονται για τα τέλη του μήνα και εντός Μαρτίου και θα έχουν συνολικά διάρκεια επτά μέρες.

Οπως ανακοινώθηκε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην αποθήκη του μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου στο Κόβεντρι θα απεργήσουν στις 28 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου και από τις 13 ως τις 17 Μαρτίου.

Συνομιλία των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Για τη «σημασία στήριξης της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων» συζήτησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν με τον νέο ομόλογό του από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ελμεντίν Κονάκοβιτς, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης, μεταξύ άλλων, «πώς θα ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, αλλά και την ανάγκη να σταθούμε πάνω από την πολιτική των κομμάτων για την αποκατάσταση αποτελεσματικής, διαφανούς και υπεύθυνης διακυβέρνησης». Τέλος, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία στήριξης της Ουκρανίας απέναντι στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, ενώ «τρέχουν» οι προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου, η κοσοβάρικη αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην πόλη Βόρεια Μιτρόβιτσα (στις περιοχές όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο) τρία φυτώρια καλλιέργειας ινδικής κάνναβης με 1.200 δενδρύλλια και συνελήφθησαν 2 άτομα σερβικής εθνότητας. Η Πρίστινα κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι «ελέγχει και κατευθύνει τη δράση εγκληματικών ομάδων στο βόρειο Κόσοβο», ενώ αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως «τα επεισόδια τον περασμένο Δεκέμβριο, με τα οδοφράγματα, οργανώθηκαν για τα ναρκωτικά και την προστασία των εγκληματιών, όχι του σερβικού πληθυσμού», φτάνοντας στο σημείο να πουν ακόμα και ότι «οι παραστρατιωτικές ομάδες των Σέρβων και οι εγκληματίες στο βόρειο Κόσοβο λαμβάνουν εντολές απευθείας από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Αμυνας Μίλος Βούτσεβιτς».

Αντιδρώντας ο Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν συγκαλύπτει εγκληματικές ενέργειες» και κατηγόρησε τις κοσοβάρικες αρχές ότι «χρησιμοποιώντας μεμονωμένα περιστατικά και βρώμικη προπαγάνδα, προσπαθούν να στιγματίσουν ως εγκληματίες όλους τους Σέρβους στο Κόσοβο». Την αντιπαράθεση Βελιγραδίου - Πρίστινας ενισχύουν και οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, ότι η μη πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος από το 1999 στο βόρειο Κόσοβο κόστισε στους φορολογούμενους 320 εκατ. ευρώ. Ο Κούρτι μίλησε για «παράλληλες δομές που ελέγχονται από τη Σερβία, σε δήμους στο βόρειο Κόσοβο» και «έχουν κοστίσει στους πολίτες και στους φορολογούμενους στην υπόλοιπη χώρα 320 εκατ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και 17 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς νερού, από το 1999».

Σεισμός στη Ρουμανία

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 Ρίχτερ της έγινε χτες το μεσημέρι στη νοτιοδυτική επαρχία Γκόρι της Ρουμανίας (3.16 μ.μ. ώρα Ελλάδας), με εστιακό βάθος 10 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Σόφια και το Βελιγράδι και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές.

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, σεισμός 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τον ίδιο εστιακό χώρο.

Η Ρουμανία, που διασχίζεται από πολλά ρήγματα, θεωρείται μία από τις πιο σεισμογόνους χώρες της Ευρώπης. Στις 4 Μάρτη 1977, μια δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 1.570 ανθρώπους ενώ άλλοι 11.000 τραυματίστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ