ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα μόνιμες προσλήψεις και μέτρα προστασίας στους ΟΤΑ

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο της ανασφάλιστης εργαζόμενης στον δήμο Ξυλοκάστρου, το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν δικαίωμα να επιστρέφουν σώοι από τη δουλειά στα σπίτια τους

INTIME NEWS

Οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν δικαίωμα να επιστρέφουν σώοι από τη δουλειά στα σπίτια τους
«Προχωρήστε σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων πανελλαδικά σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Προσλάβετε επιπλέον αριθμό εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών και πάρτε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εξοπλίστε τις υπηρεσίες καθαριότητας, ενισχύστε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στελεχώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οχι άλλους νεκρούς εργάτες. Τόσο δύσκολο είναι να γίνουν όλα αυτά;»: Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με το τραγικό εργατικό δυστύχημα ανασφάλιστης εργαζόμενης, μητέρας 5 παιδιών, στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου στις 8 Γενάρη.

Πρόσθεσε, συνεχίζοντας να δείχνει την αναγκαιότητα της ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων, ότι «την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι στους δήμους μετρούν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες. Σε αυτούς, βέβαια, δεν συμπεριλαμβάνονται αυτοί που νόσησαν από διάφορες επαγγελματικές ασθένειες, όπως νεοπλασίες, μυοσκελετικά προβλήματα και άλλα».

Με τις παραπάνω «απλές προτάσεις», όπως επισήμανε, που προβάλλουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για να μη μετρούν κάθε τόσο νεκρούς και σακατεμένους, ο Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε τις ευθύνες δημοτικών αρχών, αλλά και της κυβέρνησης που επιτρέπει την πρόσληψη εργαζομένων για μόλις 3 ή 5 μέρες, χωρίς μέτρα ασφάλειας και προστασίας και χωρίς εκπαίδευση, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συνολικά ανέδειξε την αντεργατική πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι οποίες εναλλάσσοντας τη σκυτάλη μετατρέπουν τους δήμους σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στη λογική «κόστους - οφέλους», «διότι», όπως τόνισε, «η πρόσληψη κοστίζει», και έτσι υποστελεχώνονται και ιδιωτικοποιούνται υπηρεσίες, ξεζουμίζονται εργαζόμενοι και επιβάλλονται επιπρόσθετα χαράτσια στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για να ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επιπλέον ζήτησε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ενεργειών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στον δήμο και σε κάθε άλλο υπεύθυνο, για τον τραγικό θάνατο της ανασφάλιστης εργαζόμενης.

Με τον κυνισμό της εγκληματικής λογικής του «κόστους - οφέλους» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αν πρέπει να δίνουμε στους δήμους τη δυνατότητα και την ευελιξία να έχουν τέτοιο προσωπικό (3 ή 5 ημερών) όταν το χρειάζονται για να καλύψουν ανάγκες η απάντηση είναι ναι»!

Το ίδιο προκλητικά και εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους αποσύνδεσε το εργατικό δυστύχημα με την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί και στους ΟΤΑ, ενώ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με το γνωστό απαράδεκτο επιχείρημα ότι δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα. Αυτό όταν στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση αυτού του αίσχους, που εμποδίζει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.

«Εχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι και είναι υποχρέωση της πολιτείας να δουλεύουν με ασφάλεια, με υγεία, και αυτό πρέπει να διασφαλίζεται σε μια οργανωμένη κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, το κέρδος είναι μπροστά και το έγκλημα είναι βέβαιο», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι «είναι η πολιτική σας αυτή και φυσικά θα κριθείτε, όπως θα κριθούν και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, στις επερχόμενες εκλογές», με την ψήφο και τους αγώνες των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το Σάββατο στο Περιστέρι η πρώτη κινητοποίηση για την Υγεία

Πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι της Δυτικής Αθήνας συντονίζουν, με αφορμή την οριακή κατάσταση του Νοσοκομείου «Αττικόν», τον αγωνιστικό βηματισμό τους ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των αυξημένων πληρωμών και των ΣΔΙΤ, που φέρνουν νέα κέρδη για τους ιδιώτες κλινικάρχες, σε βάρος της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης για τον λαό.

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού προγραμματίζεται για το Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στο Περιστέρι (συγκέντρωση στον σταθμό μετρό «Αγιος Αντώνιος») και ακολουθεί νέα κινητοποίηση στις 4 Μάρτη στο Χαϊδάρι (πλατεία Δημαρχείου), διεκδικώντας: Πλήρη, δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Δυτική Αθήνα, κάτι που θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση του «Αττικόν», αλλά και επαναλειτουργία του πρώην Λοιμωδών (Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»), ως σύγχρονου, πλήρους, δημόσιου και δωρεάν νοσοκομείου. Επίσης, άμεσες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών για να καλυφτούν οι ελλείψεις και να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Νοσοκομείου «Αττικόν», μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικού προσωπικού. «Ούτε ένα ευρώ σε τσέπη ιδιώτη - κλινικάρχη. Επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας, άνευ όρων και αποζημιώσεων, ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εξω οι εργολάβοι και τα ιδιωτικά μαγαζιά από τα δημόσια νοσοκομεία», περιλαμβάνονται ακόμα στα αιτήματα των φορέων που συντονίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους.

Στις 22 Φλεβάρη κατεβαίνουν στην Αθήνα από Λαύριο - Ανατολική Αττική

Κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Φλεβάρη στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας οργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μαζί με σωματεία της περιοχής, διεκδικώντας την άμεση στελέχωση όλων των δομών Υγείας της περιοχής. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα, όταν το Κέντρο Υγείας Λαυρίου έφτασε στο σημείο να σταματήσει προσωρινά την 24ωρη λειτουργία του. «Τώρα είναι η ώρα για δράση. Τώρα είναι η ώρα για αγώνα για την ίδια μας τη ζωή», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και καλεί τον λαό της περιοχής «να μη μείνει θεατής στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ζωής του. Να μπει στη μάχη. Να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά και να απαιτήσουμε να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά μας για την εδώ και τώρα ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή». Εκτός από την απαίτηση για πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων κ.λπ., οι φορείς απαιτούν τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας σε όλο τον λαό, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Ζητάνε κλαδικές Συμβάσεις, τους παραπέμπουν στην «αύξηση» του κατώτατου μισθού

Στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτατο μισθό, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν πρέπει να θίγουν την κερδοφορία τους, παραπέμπουν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων απαντώντας στο δίκαιο αίτημα εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων. Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου με την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες, όπως ενημερώνει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση, ανέφεραν ότι «περιμένουν πρώτα τον υπουργό Εργασίας να ανακοινώσει τον νέο κατώτατο μισθό», για τον οποίο μάλιστα έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση στην κυβέρνηση, ενώ επισήμαναν ότι «η όποια κλαδική ΣΣΕ δεν πρέπει να θίγει τα κέρδη τους».

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών βρίσκεται χωρίς κλαδικές ΣΣΕ, με ευθύνη των βιομηχάνων, εδώ και 15 περίπου χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος μισθός στον κλάδο να συρρικνώνεται και οι όροι δουλειάς να χειροτερεύουν. «Δεν θέλουν κλαδικές ΣΣΕ, γιατί στόχος τους είναι να επικρατεί εργασιακή ζούγκλα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία και εξηγεί ότι η στόχευση αυτή «δεν αναιρείται από το γεγονός ότι σε ορισμένες, μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, οι ίδιοι που αρνούνται την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ υπογράφουν επιχειρησιακές που όμως κατά κανόνα δεν αφορούν όλους όσοι εργάζονται (π.χ. εργολαβικοί, συμβασιούχοι)».

Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο «είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους» - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τεράστια ακρίβεια, που κάνει απλησίαστα τα προϊόντα τα οποία οι ίδιοι παράγουν, να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να επανέλθουν οι τριετίες και μια σειρά επιδόματα, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία να σχεδιάσουν την ενημέρωση όλων των εργαζομένων για το ζήτημα των κλαδικών ΣΣΕ και να οργανώσουν τη συμμετοχή στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. «Η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα αυξήσει την πίεση προς τους εργοδότες για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ και θα παίξει σημαντικό ρόλο για την επόμενη συνάντηση», καταλήγει.

Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία στην ΗΔΙΚΑ

Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που ξεκίνησε χτες, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, διεκδικώντας ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις στο σύνολο του προσωπικού, προσλήψεις τακτικού προσωπικού και παράταση των συμβάσεων των υπηρετούντων ΙΔΟΧ. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα τους και σημειώνει ότι «μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! Η υπογραφή επιχειρησιακών, κλαδικών και εθνικών Συμβάσεων αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση όλων αυτών».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Σύσκεψη για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη

Σε σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και μαζικών φορέων για την οργάνωση του αγωνιστικού γιορτασμού της 8ηςΜάρτη, με σύνθημα «Ανυποχώρητα παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία, ενάντια στη βία της εκμετάλλευσης, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας, του πολέμου που σπέρνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις», καλεί τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (3ο όροφο), ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ