Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Ζητάνε κλαδικές Συμβάσεις, τους παραπέμπουν στην «αύξηση» του κατώτατου μισθού

Στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις - ψίχουλα στον κατώτατο μισθό, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν πρέπει να θίγουν την κερδοφορία τους, παραπέμπουν οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων απαντώντας στο δίκαιο αίτημα εργαζομένων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων. Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου με την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες, όπως ενημερώνει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση, ανέφεραν ότι «περιμένουν πρώτα τον υπουργό Εργασίας να ανακοινώσει τον νέο κατώτατο μισθό», για τον οποίο μάλιστα έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση στην κυβέρνηση, ενώ επισήμαναν ότι «η όποια κλαδική ΣΣΕ δεν πρέπει να θίγει τα κέρδη τους».

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών βρίσκεται χωρίς κλαδικές ΣΣΕ, με ευθύνη των βιομηχάνων, εδώ και 15 περίπου χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος μισθός στον κλάδο να συρρικνώνεται και οι όροι δουλειάς να χειροτερεύουν. «Δεν θέλουν κλαδικές ΣΣΕ, γιατί στόχος τους είναι να επικρατεί εργασιακή ζούγκλα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία και εξηγεί ότι η στόχευση αυτή «δεν αναιρείται από το γεγονός ότι σε ορισμένες, μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, οι ίδιοι που αρνούνται την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ υπογράφουν επιχειρησιακές που όμως κατά κανόνα δεν αφορούν όλους όσοι εργάζονται (π.χ. εργολαβικοί, συμβασιούχοι)».

Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο «είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους» - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τεράστια ακρίβεια, που κάνει απλησίαστα τα προϊόντα τα οποία οι ίδιοι παράγουν, να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να επανέλθουν οι τριετίες και μια σειρά επιδόματα, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία να σχεδιάσουν την ενημέρωση όλων των εργαζομένων για το ζήτημα των κλαδικών ΣΣΕ και να οργανώσουν τη συμμετοχή στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. «Η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα αυξήσει την πίεση προς τους εργοδότες για την υπογραφή των κλαδικών ΣΣΕ και θα παίξει σημαντικό ρόλο για την επόμενη συνάντηση», καταλήγει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διαπραγματεύσεις για κλαδική Σύμβαση η Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών (2024-03-06 00:00:00.0)
Καλεί σε κλιμάκωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης (2023-05-11 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς (2023-05-05 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω από την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας (2022-05-24 00:00:00.0)
Δράσεις για τη διεκδίκηση ΣΣΕ στους κλάδους (2022-05-21 00:00:00.0)
Κατάπτυστες επιχειρησιακές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία (2014-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ