Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «EURODRIP»
Υπόθεση όλων των σωματείων η απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Με αλληλεγγύη και δράση παλεύουν ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις και στο χτύπημα του Σωματείου

Από την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου
Από την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου
Με ενότητα και όπλο την πλατιά εργατική αλληλεγγύη, τα συνδικάτα στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων και της Θήβας συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της «Rivulis ABEΓΕ» (πρώην «Eurodrip»), η οποία επιδιώκει το χτύπημα του επιχειρησιακού Σωματείου μέσα από την απόλυση του προέδρου του.

Η παράνομη και εκδικητική αυτή απόλυση, τονίζουν τα συνδικάτα, αποτελεί γενικότερο χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων στη συλλογική και οργανωμένη δράση για την προάσπιση των συμφερόντων τους, καθώς και απόπειρα της εργοδοσίας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Παράλληλα αναδεικνύουν ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και τα συνδικάτα.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του σωματείου της "Rivulis", αλλά και του δεύτερου εργαζόμενου που απολύθηκε λίγες μέρες μετά, προκειμένου η εργοδοσία να κρατήσει τα προσχήματα και να στηρίξει τις αβάσιμες δικαιολογίες για την απόλυση του προέδρου», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος».

Προσθέτει δε ότι ο παράνομος και εκδικητικός χαρακτήρας της απόλυσης αναδείχθηκε από εκπροσώπους των συνδικάτων στη συζήτηση της εργατικής διαφοράς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ στη συζήτηση που έγινε μετά την αρχική αναβολή, χθες Τετάρτη, η εργοδοσία επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί καν.

«Τα όσα αναδείχθηκαν μέσα από τη συζήτηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για εμάς αποτελούν δικαίωση. Ομως δεν σταματάμε εδώ. Με κοινή επιστολή που υπογράφουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το επιχειρησιακό Σωματείο στη "Rivulis" και το κλαδικό Συνδικάτο της Βοιωτίας, ζητάμε την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος ωστόσο, αν και έχει την επιστολή στα χέρια του εδώ και μέρες, ακόμα δεν μας έχει απαντήσει», συνεχίζει ο Γ. Καβάλος, για να συμπληρώσει:

«Δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτές τις παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα τα σωματεία της περιοχής ενημερώνουμε τα μέλη μας για τις εξελίξεις, για το πώς αυτές επηρεάζουν κάθε εργασιακό χώρο, για τον αντίκτυπο που θα έχουν στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους και το Σωματείο της "Rivulis", αλλά παράλληλα οργανωνόμαστε και προετοιμάζουμε τη δράση και την αντίστασή μας, καθώς ξέρουμε ότι η επίθεση της εργοδοσίας θα γίνει ακόμα πιο έντονη».

Αμεση αγωνιστική απάντηση και καταστολή

Υπενθυμίζεται ότι στην άμεση αντίδραση του επιχειρησιακού Σωματείου, στην προκήρυξη απεργίας από το Εργατικό Κέντρο Θήβας και στο κλίμα πλατιάς αλληλεγγύης που εκφράστηκε με μαζική απεργιακή κινητοποίηση στην πύλη του εργοστασίου στα Οινόφυτα, η εργοδοσία της «Rivulis» απάντησε με πογκρόμ μηνύσεων, αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων εναντίον συνδικαλιστών, συνδικάτων και εργαζομένων.

Σήμερα Πέμπτη έχει οριστεί στα δικαστήρια της Θήβας η εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει η εργοδοσία ενάντια στο Εργατικό Κέντρο Θήβας και στο επιχειρησιακό Σωματείο για την απεργία που προκηρύχθηκε στις 30 Γενάρη.

«Δεν μας φοβίζουν οι πρακτικές και το κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να διαμορφώσει η εργοδοσία», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, και προσθέτει:

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανάκληση των απολύσεων και να στεκόμαστε στο πλευρό του Σωματείου στη "Rivulis", όπως επίσης κάθε σωματείου και κάθε εργαζόμενου στην περιοχή. Πρόκειται για έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Αφορά το δικαίωμά μας να οργανωνόμαστε και να διεκδικούμε συλλογικά. Είναι ένας αγώνας που τον δίνουμε παράλληλα με τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην ακρίβεια, κόντρα στον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη».

Αλληλεγγύη από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Η πλατιά εργατική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή στους εργαζόμενους και στο Σωματείο στη «Rivulis», με τη μαζική παρουσία εκπροσώπων συνδικάτων και εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου, αλλά και με την ανακοίνωση καταγγελίας της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του προέδρου του Σωματείου, εντείνεται.

Καθημερινά στο Σωματείο καταφτάνουν ψηφίσματα και μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ η καταγγελία της απόλυσης μεταφράστηκε και ενημερώθηκαν συνδικάτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ψηφίσματα αλληλεγγύης έχουν φτάσει στο Σωματείο, και παράλληλα έχουν κοινοποιηθεί στον όμιλο όπου ανήκει η επιχείρηση, τόσο από χώρες της Ευρώπης όσο και από Τουρκία, Παλαιστίνη, Κολομβία, Σενεγάλη κ.α., ενώ συγκινητική είναι η έκφραση αλληλεγγύης από συνδικάτα στην Ελλάδα.

Παράλληλα συνεχίζεται και η έμπρακτη αλληλεγγύη, αφού και στη χθεσινή συζήτηση της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας Βοιωτίας βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι, ενώ και σήμερα αναμένεται να βρεθούν έξω από τα δικαστήρια της Θήβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ