ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κλιμάκωση στον δρόμο της μεγάλης προχτεσινής απεργίας

Πανελλαδική σύσκεψη 63 Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ

Πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση, με τη συμμετοχή 63 πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα.

Οι εκπρόσωποί τους συζήτησαν για την κυβερνητική επίθεση, την υποβάθμιση της Παιδείας, το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, τον ταξικό διαχωρισμό των σχολείων σε καλά και κακά, τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και σημείωσαν την αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική, απευθύνοντας αγωνιστικό χαιρετισμό στους δεκάδες χιλιάδες απεργούς.

Τονίστηκε πως η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, σε ποσοστά που αγγίζουν τη συμμετοχή της απεργίας του Οκτώβρη του 2021, επιβεβαιώνει το δίκιο του αγώνα, την ανάγκη να συνεχιστεί μέχρι τέλους, την πάλη ενάντια στο κατηγοριοποιημένο σχολείο που προσπαθούν εδώ και 40 χρόνια να φέρουν όλες μαζί και εναλλάξ οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους και «εκφράστηκε ξεκάθαρα η ανάγκη να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος πανεκπαιδευτικός αγώνας, που θα συναντηθεί με τον αγώνα που δίνουν αυτό το διάστημα καλλιτέχνες και αρχαιολόγοι, με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής».

Με βάση προτάσεις ΕΛΜΕ και Συλλόγων εκφράστηκε η διάθεση να δοθεί συνέχεια στον δρόμο που άνοιξε η προχτεσινή μεγάλη απεργία. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ο Σωκράτης» και άλλα σωματεία προτείνουν προς τα ΔΣ και τις ΓΣ των άλλων σωματείων μια σειρά από δράσεις. Μεταξύ αυτών συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών στις 20 Φλεβάρη, ενώνοντας τις φωνές και τις διεκδικήσεις με τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες. Εκφραση πολύμορφης στήριξης και αλληλεγγύης στην απεργία των υγειονομικών στις 22 Φλεβάρη, για νέο κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και νέα απεργία, επαναπροκήρυξη απεργίας - αποχής από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Συμπαράσταση από την Κύπρο

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών έχει συγκεντρώσει ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, κάτι που εκφράστηκε και στην απεργιακή κινητοποίηση από γονείς, μαθητές και εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Κύπρου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ατομική «αξιολόγηση» που προωθεί η κυβέρνηση «μετατρέπει τον εκάστοτε διευθυντή σε μάνατζερ και έρχεται να πατήσει πάνω στην εντατικοποίηση της δουλειάς σε ένα υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο, με γερασμένες υποδομές και χιλιάδες κενές θέσεις. Και εδώ στην Κύπρο έχουμε εμπειρία από τις ατομικές αξιολογήσεις, ειδικά στα ιδιωτικά σχολεία, όπου αυτές αξιοποιήθηκαν από τις διοικήσεις των σχολείων για να απολυθούν πρωτοπόροι αγωνιστές. Οι καθηγητές μαζί με τους μαθητές αποτελούν την ψυχή και την καρδιά του σχολείου και αυτό κρίνεται καθημερινά στην τάξη. Είμαστε μαζί σας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά σας».

ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Με αποχή πάνω από 90% έδωσαν ηχηρή απάντηση στις εκλογές - παρωδία

Με αποχή πάνω από 90%, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έδωσαν ηχηρή απάντηση στις εκλογές - παρωδία που διοργάνωσε η διοίκηση του Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την «ανάδειξη φοιτητών στα όργανα διοίκησης», ηλεκτρονικά και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πριν ενάμιση μήνα.

Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ στους Φοιτητικούς Συλλόγους Φλώρινας απαιτούν να ακυρωθεί το αποτέλεσμα των ψευτοεκλογών, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε τις ηλεκτρονικές εκλογές - απάτη! Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας». Επίσης, καταγγέλλουν τη στάση της ΔΑΠ και του BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ), που παρείχαν στήριξη στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και Πρυτανείας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Σε αυτές τις εκλογές - παρωδία συμμετείχαν και εκλέχθηκαν δύο εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΦΣ Νηπιαγωγών: Η εκλεγμένη με τη ΔΑΠ, που τώρα είναι με την παράταξη BLOCO (ΣΥΡΙΖΑ), και η εκλεγμένη με τη ΔΑΠ, μέλος της ΟΝΝΕΔ (ΝΔ)! Από ό,τι φαίνεται αυτές οι δύο δυνάμεις στο Πανεπιστήμιο, όπως και τα κόμματά τους, εν τέλει μπορούν και τα βρίσκουν. Οσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δύο "αιώνιοι" εχθροί και έχουν διαφορετικές "ιδεολογίες", εν τέλει αποδεικνύεται ότι στα μεγάλα, στα ουσιαστικά, όχι απλά συμφωνούν αλλά μπορούν και βρίσκονται στο ίδιο όργανο εκλεγμένοι. Γιατί;

Γιατί και οι δύο συμφωνούν: Στη γενίκευση των διδάκτρων, στα πτυχία "καπαμά" χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, στην πλήρη εξίσωση με τα 3ετή ιδιωτικά κολέγια, στα νοίκια στις Εστίες, στις περικοπές στη σίτιση, στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία!

Γι' αυτό και μπορούν και τα βρίσκουν με τις διοικήσεις και συμμετέχουν στο ίδιο συμβούλιο - παπαγαλάκι του υπουργείου και στο ίδιο ψηφοδέλτιο, που άλλωστε είναι "ενιαίο"!».

Οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα για να αποσυρθεί στο σύνολό του ο απαράδεκτος νόμος. Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

Στις 22/2 | Θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής, την Τετάρτη 22 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ του Νέου Κτιρίου Νομικής (είσοδος από οδό Σίνα ή Σόλωνος), με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αφιερώματα στην ΟΚΝΕ και την ΕΠΟΝ
  • Οι ΟΒ Κέρκυρας της ΚΝΕ αφιερώνουν το Σάββατο 18 Φλεβάρη στην Ιστορία της ΟΚΝΕ και των στελεχών της, στη δράση και τη σχέση τους με την Κέρκυρα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

-- Στις 3 μ.μ.: Ιστορικό περίπατο - παιχνίδι κάτω από τα γραφεία της ΚΝΕ (Αγ. Σοφίας 2).

-- Στις 5 μ.μ.: Εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με ομιλήτρια την Μαριλένα Σαϊτά, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγιώτης Κελάνδριας, καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ.

Τηλέφωνα για συμμετοχές: 6979.990.896, 6957.551.010.

  • Η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ . Συνεχίζουμε με το ΚΚΕ. Για να γίνουν τα σκοτάδια φως!», το Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (Φριζή 10, Χαλκίδα).

Θα μιλήσει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι. Στον χώρο θα υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά από την ομάδα του «κόκκινου Αερόστατου».

  • Η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ κάνει το Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην Καλαμάτα, εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ στον πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ «"Μικρόβιο" - Γιώργος Βουβαλέας» (πλατεία Οθωνος 10). Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κοσκινάς, Γραμματέας της ΟΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο ιστορικός Θοδωρής Στασινόπουλος για «το μπλόκο της Καλαμάτας στις 8 Φλεβάρη του 1944». Θα γίνει βιντεοπροβολή της ΚΝΕ και μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα.
  • Εκδήλωση με τίτλο «80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ - Μάθε την αλήθεια, πάλεψε για αυτήν» οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα 542 (πτέρυγα πολιτικών μηχανικών), στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα χαιρετίσει ο Νίκος Βάγιας, πρόεδρος του κεντρικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει μουσικό και αφηγηματικό αφιέρωμα στην ίδρυση και δράση της ΕΠΟΝ.
Για την Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία

Αύριο, Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στο «Ευπαλίνειο» ΕΠΑΛ Αλίμου (Πάτμου 1, πλησίον στ. μετρό Ηλιούπολης), με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση και την πραγματική ένταξη στη ζωή των ατόμων με αναπηρία». Θα μιλήσουν η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, και η Γεωργία Κουρή, μέλος του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ και υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθήνας.

Να δοθεί άμεση λύση στη στέγαση του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας

Αναφορά από το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών

Την επισκευή και αποκατάσταση όλων των βλαβών στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας ώστε το σχολείο να επαναλειτουργήσει ζητούν οι καθηγητές του, μεταφέροντας την αγωνία μαθητών και γονιών για το μέλλον του σχολείου. Ζητούν παράλληλα την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται στα προβλήματα στα γήπεδα του σχολείου (το γήπεδο μπάσκετ ζητήθηκε από τον δήμο για αποθήκη υλικών), θέτουν ζητήματα ασφάλειας των μαθητών που διέρχονται από χώρους όπου γίνονται εργασίες και θυμίζουν ότι «το σχολείο διαθέτει αυτήν τη στιγμή μόνο 5 αίθουσες διδασκαλίας και για την κάλυψη των λοιπών αναγκών στέγασης χρησιμοποιούμε τα εργαστήρια του 5ου Εργαστηριακού Κέντρου κατόπιν ευγενικής παραχώρησης από τη διεύθυνσή του. Εδώ και δύο έτη, εξαιτίας αυτού, έχουμε περιορίσει κατά πολύ τις εγγραφές μαθητών».

Με το κείμενό τους, το οποίο κατέθεσε ως Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών το ΚΚΕ, οι διδάσκοντες του σχολείου ζητούν μεταξύ άλλων την επισκευή και αποκατάσταση όλων των βλαβών με σκοπό την επαναλειτουργία του 1ου ΕΠΑΛ που λειτουργούσε μέχρι το 2019 και τη δέσμευση ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για χωροθέτηση και ανέγερση, στους χώρους του 3ου ΓΕΛ και 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας, νέων σχολείων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και των τριών ΕΠΑΛ (1ου και 2ου Ημερησίων ΕΠΑΛ και 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ) καθώς και του 5ου ΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ