ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων

Με μπαράζ κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Παίδων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των παιδοογκολογικών τμημάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει τη σύσταση του ΝΠΙΔ με την ονομασία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"», στο οποίο θα ενσωματωθεί η σημερινή Ογκολογική Μονάδα Παίδων, που είναι τμήμα του παιδιατρικού Νοσοκομείου «H Αγία Σοφία» αλλά και τμήματά του (το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου), όπως και το Ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας - Ογκολογίας της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Παράλληλα, εκχωρεί στο Κέντρο τόσο τον ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό όσο και τα οικόπεδα του Δημοσίου «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Κέντρο». Τα έσοδά του θα προέρχονται, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, από «τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις», ενώ δεν ξεκαθαρίζονται οι σχέσεις εργασίας του προσωπικού.

Στο φόντο των παραπάνω, χτες πραγματοποιήθηκε - με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» - Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σήμερα Τετάρτη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου στις 8 π.μ. και συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, μαζί με σωματεία, μαζικούς φορείς και συλλόγους γονέων, καθώς και συνέντευξη Τύπου. Και θα αποφασίσουν εκ νέου τη δράση τους την επόμενη βδομάδα.

Στάση εργασίας στην Αθήνα και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Σε νέα παναττική στάση εργασίας (καθ' όλη την πρωινή βάρδια) και απεργία στην περιφέρεια προχωρούν σήμερα οι υγειονομικοί, με πορεία στις 8.30 π.μ. από την πλατεία Μαβίλη προς το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους για το δημόσιο σύστημα Υγείας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους.

Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στην είσοδο των Εκτάκτων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Στη Χαλκίδα (11 π.μ., πίσω από τα Δικαστήρια), στη Λαμία (12 μ., στην πύλη του νοσοκομείου), στη Λιβαδειά (11 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ του νοσοκομείου), στη Ρόδο, στις 12.30 μ.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου.

Την 1η Μάρτη η κινητοποίηση για τις δομές Υγείας στην Ανατολική Αττική

Για την 1η Μάρτη μεταφέρεται η κινητοποίηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα, Τετάρτη, στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, για την άμεση στελέχωση όλων των δομών Υγείας της περιοχής. Σημειώνεται ότι για εκείνη τη μέρα ορίστηκε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε οι φορείς από την Ανατολική Αττική να μεταφέρουν τις διεκδικήσεις για την πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων κ.λπ., όπως και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

ΚΡΗΤΗ
Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο για την Υγεία

Σε παγκρήτιο ξεσηκωμό καλούν σήμερα Τετάρτη δεκάδες εργατικά συνδικάτα, σωματεία υγειονομικών, ενώσεις και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι και μια σειρά ακόμα μαζικοί φορείς από όλους του νομούς της Κρήτης, για την Υγεία του λαού.

Το αγωνιστικό ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο και τη συναυλία που οργανώνεται στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο έχει δοθεί για τις 5 μ.μ., σε μια παλλαϊκή κινητοποίηση που παίρνει τη «σκυτάλη» από τις μεγάλες διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις του νησιού, θέτοντας στο επίκεντρο την οριακή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για λουκέτα και συγχωνεύσεις, την πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματική δράση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας που κορυφώνεται σήμερα, αφού από νωρίς το μεσημέρι λεωφορεία θα αναχωρούν συντεταγμένα από τους νομούς της Κρήτης για το Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ απευθύνεται σε όλο τον λαό με ανοιχτή επιστολή - κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. «Η πανδημία απέδειξε ότι όσο η Υγεία παραμένει εμπόρευμα, τόσο θα μεγαλώνουν τα βάσανα και οι κίνδυνοι για υγειονομικούς και ασθενείς. Η τεράστια πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο σύστημα Υγείας να ικανοποιεί ολοένα και περισσότερες ανάγκες για σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Αντί γι' αυτό όμως βλέπουμε να περιορίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες στις οποίες οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι έχουν δωρεάν πρόσβαση και να αυξάνονται οι υπηρεσίες Υγείας που αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο και αναδεικνύει ότι «η Υγεία - εμπόρευμα απαιτεί ασθενείς - "πελάτες" και φτηνούς εργαζόμενους!».

Το Σωματείο αναφέρεται στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις που οργάνωσε μαζί με τις Ενώσεις Γιατρών και τους συλλόγους των νοσοκομείων, όπως και με άλλα σωματεία και φορείς, και οι οποίες όπως τονίζει «ανέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι ο κρητικός λαός είναι αποφασισμένος όχι μόνο να μην επιτρέψει να υποβαθμιστεί κανένα νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας ή προνοιακό ίδρυμα, αλλά και να διεκδικήσει το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που του αξίζει, με αποκλειστικά δωρεάν παροχές, στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ράντζα επανεμφανίζονται «όπως ο λαγός από το καπέλο»

Συγκέντρωση σήμερα στα ΤΕΠ, με αφορμή άλλη μια κυβερνητική φιέστα

Μόλις λίγες μέρες άντεξε, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που πήραμε χθες, ο μύθος του «τέλους της αθλιότητας των ράντζων» στον «Ευαγγελισμό», το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν βδομάδες το υπουργείο Υγείας είχε βάλει «τέλος στα ράντζα», αξιοποιώντας συνεργασίες με ιδιώτες και παράλληλα κάνοντας διάφορα «μαγειρέματα», με διαλογή ασθενών πριν αυτοί φτάσουν στα Επείγοντα. Σήμερα, όπως αποτυπώνεται στις σχετικές φωτογραφίες, κατεδαφίζοντας τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ που κυκλοφορούσαν σε κανάλια και ιστοσελίδες, «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» επανεμφανίστηκαν οι ασθενείς σε ράντζα και κατέκλυσαν το νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εφημερίας, την περασμένη Κυριακή.

«Ενα μαγικό ...σόου ταχυδακτυλουργικών είχαν την "ευκαιρία" να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι του "Ευαγγελισμού" τις τελευταίες βδομάδες, με τα ράντζα να ...εξαφανίζονται και να επανεμφανίζονται όπως ο λαγός από το καπέλο!», σχολιάζει ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, καλώντας τους εργαζόμενους στη δημόσια Υγεία να δώσουν ηχηρό μήνυμα με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση.

Και προσθέτει: «Για μια ακόμα φορά, παράπλευρη απώλεια στις προεκλογικές φιέστες η αξιοπρέπεια στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία! Αποδεικνύεται και πάλι ότι ο μόνος δρόμος για δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους, αντίστοιχη των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, είναι αυτός του αγώνα των υγειονομικών μαζί με τον λαό. Καμία ανοχή στα "τσίρκα" που στήνουν στα δημόσια νοσοκομεία διαχρονικά με τις πολιτικές τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καλεί σε συγκεντρώσεις σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο και της πανυγειονομικής στάσης εργασίας, στις 8.30 π.μ. στα ΤΕΠ, αλλά και στις 4.30 μ.μ. στο ίδιο σημείο. Με την πρωινή τους συγκέντρωση οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» θα ενωθούν με τα υπόλοιπα σωματεία για να διαδηλώσουν προς το Υπουργείο Υγείας. Αφορμή για το κάλεσμα είναι η διοργάνωση φιέστας από την κυβέρνηση στο Νοσοκομείο, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, για απονομή «τιμητικών βραβείβν για το ΕΣΥ».

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γηροκομείο της ντροπής

Καλούν η ΣΕΑΑΝ, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλοι φορείς

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., έξω από το γηροκομείο της ντροπής στον Κορυδαλλό (Φιλικής Εταιρείας 15, πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου), καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), μετά τις φρικιαστικές αποκαλύψεις για ακόμη μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων - κρεματόριο. Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τονίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, καθώς κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα γίνονται καταγγελίες για αντίστοιχα περιστατικά. Η τακτική της μη ανάληψης ευθυνών, τόσο από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων όσο και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και του ίδιου του υπουργείου Υγείας, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει». Τη στήριξη στην κινητοποίηση εκφράζει και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.

Οι φορείς διεκδικούν, εκτός από την ανθρώπινη περίθαλψη των ηλικιωμένων του φρικτού αυτού γηροκομείου και τον καταλογισμό των ευθυνών, την άμεση ίδρυση δημόσιων γηροκομείων και ιδρυμάτων για βαριά ανάπηρους. Γηροκομεία που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και ένταξη στο Δημόσιο των υπαρχόντων ιδιωτικών που έχουν ανθρώπινες προδιαγραφές, με μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, ενώ όσα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα να κλείσουν με μεταφορά των περιθαλπόμενων σε δημόσιες δομές μαζί με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ