ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Στο προσκήνιο... τα βαριά χαρτιά

Οι συμμετοχές των Μ. Τεντόγλου στο μήκος και των Κ. Στεφανίδη και Ν. Κυριακοπούλου στο επί κοντώ ξεχωρίζουν από ελληνικής πλευράς στη 2η μέρα των αγώνων

Στη μάχη της διάκρισης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, μπαίνουν σήμερα τα ...βαριά χαρτιά της ελληνικής αποστολής που συγκεντρώνουν υψηλές προσδοκίες για διάκριση. Συγκεκριμένα, τη 2η μέρα των αγώνων από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα άλματα, με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος και το δίδυμο των Κατερίνας Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ στα προκριματικά να διεκδικούν την πρόκριση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Σημειώνεται ότι οι Ελληνες αθλητές/τριες θα αγωνιστούν φορώντας μαύρο σήμα πένθους ως ένδειξη τιμής στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη κατόπιν σχετικής πρότασης του ΣΕΓΑΣ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου.

Στο μήκος, ο Μίλτος Τεντόγλου, που δίχως αμφιβολία αποτελεί το απόλυτο φαβορί για το χρυσό, θέλοντας να διατηρήσει τον τίτλο για τρίτη συνεχόμενη φορά στη διοργάνωση, αναμένεται να βρεθεί χωρίς προβλήματα στον τελικό. Ο Ελληνας πρωταθλητής βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και μέχρι τώρα η κορυφαία του επίδοση στον κλειστό είναι 8,55 μ., που αποτελεί την καλύτερη όσων συμμετέχουν στο αγώνισμα, ενώ έχει και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για φέτος με το πρόσφατο 8,41 μ. Βασικός αντίπαλος στη μάχη για το χρυσό, που θα μπορούσε να τον απειλήσει, είναι ο Τομπίας Μοντλέρ, ο οποίος ναι μεν έχει 8,38 μ., αλλά φέτος το καλύτερο άλμα του είναι 8,19 μ.

Στο επί κοντώ των γυναικών η Κατερίνα Στεφανίδη και η χάλκινη πρωταθλήτρια στην προηγούμενη διοργάνωση, Νικόλ Κυριακοπούλου, θέλουν να αποφύγουν... απρόοπτα και να προκριθούν στον τελικό, κάνοντας το πρώτο βήμα για τον στόχο μιας θέσης στο βάθρο. Η Στεφανίδη έχει την 4η καλύτερη επίδοση φέτος από τις διαγωνιζόμενες, ενώ η Κυριακοπούλου τη 15η. Συνολικά όμως αμφότερες έχουν την πρώτη και την τρίτη καλύτερη επίδοση από τις υπόλοιπες, κάτι που αυξάνει τις προϋποθέσεις για διάκριση.

Στο ύψος μια αντίστοιχη εμφάνιση με αυτή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου (όταν κατάφερε να βρεθεί στον τελικό), το περασμένο καλοκαίρι, ψάχνει ο Αντώνης Μέρλος. Στο τριπλούν η Σπυριδούλα Καρύδη θέλει να επιβεβαιώσει την αγωνιστική της άνοδο. Η αθλήτρια του Γ. Πομάσκι διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στον τελικό.

Στις κούρσες διπλή ελληνική συμμετοχή υπάρχει σήμερα στα 60 μ. των γυναικών όπου θα μετάσχουν η Ραφαέλα Σπανουδάκη, με πρώτο στόχο πρόκριση στα ημιτελικά, και η 20χρονη Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, που θα κάνει το ντεμπούτο της στη διοργάνωση. Στα 400 μ. των γυναικών η Ειρήνη Βασιλείου, έχοντας τον 4ο καλύτερο χρόνο από τις αθλήτριες που μετέχουν, στοχεύει επίσης σε μια πρόκριση στα ημιτελικά, ενώ το καλύτερο δυνατό θα επιδιώξει στο ίδιο αγώνισμα η Ανδριάνα Φέρρα, η οποία θα κάνει τον πρώτο της αγώνα φέτος αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό.

Ξεχώρισαν Τσιάμης και Ανδρικόπουλος στην πρεμιέρα

Η διπλή πρόκριση στον σημερινό τελικό του τριπλούν, των Δημήτρη Τσιάμη και Νίκου Ανδρικόπουλου, ξεχώρισε ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές στη χθεσινή πρεμιέρα των αγώνων. Σε έναν προκριματικό που κινήθηκε σε χαμηλές επιδόσεις, ο Ν. Ανδρικόπουλος προκρίθηκε ως 6ος με καλύτερο άλμα στα 16,39 μ. Μια θέση πιο κάτω, 7ος, βρέθηκε ο 41χρονος Δ. Τσιάμης, με καλύτερο άλμα στα 16.26. Αντίθετα δεν τα κατάφερε στο ίδιο αγώνισμα ο Ανδρέας Πανταζής, ο οποίος με δύο άκυρα άλματα και ένα στα 16,06 μ. τερμάτισε 11ος και αποκλείστηκε.

Στα προκριματικά των 800 μ. ο Χρήστος Κοτίτσας είχε δύσκολο έργο, πάλεψε για την πρόκριση στα ημιτελικά, με την κούρσα όμως να έχει αρκετά γρήγορο ρυθμό δεν τα κατάφερε, μένοντας τελικά 6ος στη σειρά του με 1:50.82 και 25ος στο σύνολο των αθλητών που συμμετείχαν. Στα 3.000 μ. γυναικών η Αναστασία Μαρινάκου, μένοντας μακριά από τον καλό της εαυτό, σε μια αργή κούρσα στη σειρά της ήρθε 11η με χρόνο 9:22.35 και αποκλείστηκε από τα ημιτελικά.

EUROLEAGUE
Στο Μιλάνο με πολλαπλούς στόχους ο Ολυμπιακός

Με τον «αέρα» του πρωτοπόρου της Euroleague, ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται απόψε στο Μιλάνο με αντίπαλο την Αρμάνι για την 26η αγωνιστική (21.30 - Novasports Prime). Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονται από ένα νικηφόρο σερί 7 αγώνων, που τους εδραίωσε στην κορυφή, και το αποψινό ματς έχει γι' αυτούς πολλαπλή σημασία: Με νέα νίκη όχι μόνο διευρύνουν το σερί τους και παραμένουν πρωτοπόροι, 9 αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου, αλλά ουσιαστικά «κλειδώνουν» και τον βασικό τους στόχο, την είσοδο στην οκτάδα, κάνοντας παράλληλα και σημαντικό βήμα για μια θέση στην πρώτη τετράδα, που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Να σημειωθεί ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα αγωνιστούν φορώντας το σήμα του πένθους στη φανέλα, για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Απόψε ο Ολυμπιακός, που προέρχεται από νίκη εκτός έδρας επί της Βαλένθια, θεωρείται φαβορί απέναντι στην Αρμάνι, που διανύει απογοητευτική περίοδο και έχει πέσει στη 14η θέση με 9-14. Μαθηματικά η ιταλική ομάδα έχει ελπίδες για οκτάδα, ωστόσο με την εικόνα της κάτι τέτοιο φαντάζει αρκετά δύσκολο. Πάντως ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γ. Μπαρτζώκας ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν συγκεντρωμένοι, κάνοντας λόγο για δύσκολο ματς απέναντι σε μια ομάδα που παραμένει αξιόλογη παρά την πορεία της μέχρι τώρα.

SUPER LEAGUE
Για τις 8 Μάρτη ορίστηκε το Ατρόμητος - ΑΕΚ

Για την Τετάρτη 8 Μάρτη όρισε η Super League να διεξαχθεί η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ατρόμητο και την ΑΕΚ στο Περιστέρι για την 21η αγωνιστική.

Θυμίζουμε ότι το ματς είχε προγραμματιστεί για τις 5 Φλεβάρη, αλλά εξαιτίας προβλήματος με τα δοκάρια αναβλήθηκε, με τον διαιτητή Μανούχο να αποφασίζει να μην το ξεκινήσει και να κλείνει το φύλλο αγώνα. Η ΑΕΚ έκανε ένσταση και η υπόθεση οδηγήθηκε στο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League, όπου ο Ατρόμητος δικαιώθηκε, καθώς δεν θεωρήθηκε υπαίτιος, και η ΑΕΚ άσκησε έφεση, η οποία όμως πριν λίγες μέρες απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

Τυπικά η «Ενωση» έχει δικαίωμα προσφυγής στον τρίτο βαθμό εκδίκασης, που είναι το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Ωστόσο, όπως αναφέρεται, στην ΠΑΕ περιμένουν το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων για να δουν αν θα προχωρήσουν στο CAS. Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα, μάλιστα, η ΠΑΕ ΑΕΚ σε χθεσινή της ανακοίνωση διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση της Επιτροπής Εφέσεων να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης.

SUPER LEAGUE 2
Προς επανέναρξη στις 11 Μάρτη

Από ένταση και κόντρες αντίπαλων συμμαχιών στιγματίστηκε το πρόσφατο ΔΣ

Μετά από ένα επεισοδιακό ΔΣ προχθές Τετάρτη, όπου στο προσκήνιο βγήκαν για μια ακόμα φορά οι κόντρες αντίπαλων συμφερόντων, η Super League 2 κατέληξε στην απόφαση για επανέναρξη του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας το Σαββατοκύριακο 11 - 12 Μάρτη.

Θυμίζουμε ότι εδώ και περίπου έναν μήνα έχει ανασταλεί η αγωνιστική δράση, ως αντίδραση των επιχειρηματιών της SL2 στη σημαντική μείωση στο ποσό που έχουν να λαμβάνουν από το μοίρασμα της «πίτας» των χρημάτων από το Στοίχημα, όπως καθορίστηκε από την κυβέρνηση. Τα μέλη της SL2 κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέτηση των προηγούμενων δεσμεύσεων, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότερο οι ΠΑΕ της Super League.

Στην επιφάνεια έχουν επανέλθει και οι εσωτερικές κόντρες στη SL2, με το τελευταίο ΔΣ να είναι ιδιαίτερα επεισοδιακό (και όχι μόνο λεκτικά), με τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Λίγκας Λ. Λεουτσάκο να παραιτείται κατόπιν πίεσης αντίπαλων συμμαχιών. Για την εκλογή νέου προέδρου ορίστηκε νέα συνεδρίαση του ΔΣ στις 8 Μάρτη.

Το σημερινό πρόγραμμα
ΠΡΩΙ

0800: 60 μ. πεντάθλου

08.10: Μήκος ανδρών - προκριματικός (ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ)

08.15: Επί κοντώ γυναικών - προκριματικός (ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ)

08.45: Υψος πεντάθλου

08.50: 400 μ. ανδρών - προκριματικός

09.40: 400 μ. γυναικών - προκριματικός (ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΦΕΡΡΑ)

10.10: Τριπλούν γυναικών - προκριματικός (ΚΑΡΥΔΗ)

10.30: 1.500 μ. γυναικών - προκριματικός

11.05: 60 μ. γυναικών - προκριματικός (ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ)

11.30: Σφαιροβολία πεντάθλου

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

18.00: Υψος ανδρών - προκριματικός (ΜΕΡΛΟΣ)

18.05: 60 μ. γυναικών - ημιτελικός

18.10: Μήκος πεντάθλου

18.25: Σφαιροβολία ανδρών - τελικός

18.35: 400 μ. ανδρών - ημιτελικός

18.55: 400 μ. γυναικών - ημιτελικός

19.18: 3.000 μ. γυναικών - τελικός

19.35: Τριπλούν ανδρών - τελικός

19.40: 1.500 μ. ανδρών - τελικός

19.53: Σφαιροβολία γυναικών - τελικός

20.05: 800 μ. πεντάθλου

20.45: 60 μ. γυναικών - τελικός

Οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ