ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης νερού και περιβάλλοντος

Παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, προδιαγράφοντας και την άνοδο της τιμής του, συνέχεια της παράδοσης δασών και δασικών εκτάσεων στα αρπακτικά των ΑΠΕ, ακόμα και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, προβλέπουν ορισμένες από τις ρυθμίσεις - έκτρωμα που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο - μαμούθ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρσή του τώρα!

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Είναι προφανές ότι με αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ξεπληρώσει ακόμα μερικά γραμμάτια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι με τραγικό τρόπο στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη αναδείχτηκε ότι «το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά μόνο για ασφάλεια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό ισχύει και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Για το όφελος των ομίλων, σημείωσε, με το νομοσχέδιο ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας όσον αφορά το νερό και τα σκουπίδια, παραδίδονται δάση και δασικές εκτάσεις, ακόμα και τα χωράφια των αγροτών για ΑΠΕ.

Ειδικά για το νερό, επισήμανε ότι τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ενσωματώσει πιο αυστηρά την Οδηγία της ΕΕ 2000/60 που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού, που προωθούνται σταδιακά από όλες τις κυβερνήσεις.

Τώρα το νομοσχέδιο έρχεται να εφαρμόσει τον βασικό στόχο της Οδηγίας, που είναι ο έλεγχος της ζήτησης και όχι βέβαια η αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Οπως σημείωσε, αυτό που προωθείται είναι η επεξεργασία του μεγάλου όγκου δεδομένων σχετικά με τις καταναλώσεις. Τα στοιχεία αυτά, που θα συλλέγονται από τους παρόχους με τα «έξυπνα» ψηφιακά υδρόμετρα και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές που ήδη λειτουργούν, θα προσκομίζονται στη νέα ρυθμιστική αρχή που δημιουργείται με την επέκταση της ΡΑΕ, «που όμως στο σημερινό πλαίσιο θα σημάνουν ακριβότερο νερό στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, όπως γίνεται ακριβώς με την Ενέργεια. Είναι η ίδια συνταγή».

Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε ακόμα ότι με δεδομένο πως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης ποικίλλουν ως προς το μέγεθος και τις τεχνικές τους δυνατότητες και υπολείπονται των μεγαλύτερων κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ, γίνεται φανερό ότι εκτός από ακριβότερο νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες «ανοίγει ο δρόμος για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στην παροχή ύδρευσης». Αν σε αυτό ληφθεί υπόψη ότι, για παράδειγμα, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ βρίσκεται ήδη σε τροχιά ιδιωτικοποίησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και συνεχή μείωση του προσωπικού, τις αναθέσεις σε εργολάβους, ενώ μεγάλο ποσοστό της ανήκει σε ιδιώτες, τότε γίνεται φανερό ότι ανοίγει ο δρόμος «για περισσότερους εργολάβους και νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση του νερού αντλώντας ήδη τεράστια κέρδη», με ό,τι σημαίνει αυτό για τον λαό και την πρόσβασή του σε αυτό το αγαθό που είναι υπόθεση ζωής.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, «με ένα μπαράζ ευνοϊκών για το κεφάλαιο ρυθμίσεων και φωτογραφικών διατάξεων η κυβέρνηση ολοκληρώνει και υλοποιεί όλα τα αιτήματα που στοχεύουν στην πιο εντατική και ολοκληρωτική εκμετάλλευση της γης και του περιβάλλοντος», ενώ για πρώτη φορά προωθείται η απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης για έργα ΑΠΕ. «Δηλαδή, αν δεν επιθυμεί ο αγρότης να γίνει φωτοβολταϊκό στο χωράφι του, τότε γίνεται απαλλοτρίωση στο χωράφι του», δηλαδή ετοιμάζεται πλιάτσικο σε βάρος των φτωχών αγροτών. «Να γιατί η πολιτική σας είναι εχθρική για τον λαό και τις ανάγκες του και προστατευτική για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους», τόνισε.

«Εφυγε» ο σύντροφος Γιώργος Πολυμερίδης

Πέθανε χτες από έμφραγμα στη Βουλγαρία, όπου και διέμενε από το 2015, ο σύντροφος Γιώργος Πολυμερίδης.

Γεννήθηκε στις 20 Απρίλη 1933 στην Καρωτή Διδυμοτείχου Εβρου. Οι γονείς του πήραν ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ, ενώ ο ίδιος οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Ο πατέρας του ως μαχητής του ΔΣΕ σκοτώθηκε το 1948. Τον Ιούνη του 1948 με τη μητέρα του και τον αδερφό του βγήκαν στο βουνό και από εκεί μαζί και με άλλα παιδιά των ανταρτών πέρασαν στη ΛΔ Βουλγαρίας.

Εκεί τελείωσε δύο φροντιστήρια δασκάλων ελληνικής γλώσσας, εργάστηκε έναν χρόνο δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας στον παιδικό σταθμό του Καρλόβου και από το 1950 - 1951 στα ανθρακωρυχεία του Ντιμίτροφγκραντ.

Το 1951 έγινε μέλος της Ντιμιτροφικής Κομσομόλ και του ΚΚΕ. Το 1951 - 1953 τελείωσε το εργατικό προπαρασκευαστικό Γυμνάσιο Σόφιας και το 1954 εισήχθη στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή «Καρλ Μαρξ» Σόφιας, την οποία και ολοκλήρωσε το 1959, στην ειδικότητα «Σχεδιασμένη οικονομία». Από το 1959 έως το 1967 εργάστηκε ως οικονομολόγος σε βιομηχανικό εργοστάσιο, ενώ το 1967 - 1970 ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διεύθυνσης της ΚΕ του Βουλγαρικού ΚΚ, αποκτώντας τον τίτλο του Διδάκτορα των οικονομικών επιστημών. Εργάστηκε στην Κρατική Επιτροπή Σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας της ΛΔ Βουλγαρίας (1971 - 1973).

Το 1973 διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Λευτεριά» - όργανο των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη ΛΔ Βουλγαρίας. Από τον Νοέμβρη 1973 μέχρι τον Ιούνη 1980 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Κοινωνικών Θεωριών, όπου έγινε υφηγητής της Πολιτικής Οικονομίας, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών δίδαξε το μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας. Απέσπασε τρεις τιμητικές διακρίσεις με διάταγμα του Κρατικού Συμβουλίου της ΛΔ Βουλγαρίας.

Στα τέλη Ιούνη του 1980 επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του - τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του. Από το 1980 έως το 1998 εργάστηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ως ερευνητής και δάσκαλος Πολιτικής Οικονομίας, ενώ από το 1980 έως το 2005 ήταν μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Την ίδια περίοδο εργάστηκε στο Τμήμα Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και αργότερα υπεύθυνος του Τμήματος, ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ

Το Σάββατο 11/3 - Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνουν οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς, το Σάββατο 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο «Πλάτωνας» στη Νίκαια.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ικαρη και την Ασπασία Στρατηγού.

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα μια σειρά διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Ερευνα και την Επαγγελματική Κατάρτιση.

Χτες ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με την ψήφισή του κατά πλειοψηφία. Στη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής Γ. Δελής ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ για το σύνολο και τα άρθρα του νομοσχεδίου. Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με πλατφόρμες και επιτροπές, και απαντώντας στην υπουργό Παιδείας, που αναρωτήθηκε από το βήμα της Επιτροπής «τι προτείνει το ΚΚΕ», ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο σχολείο εκείνο που θα προσαρμόζεται στα όνειρα και τις ανάγκες των μαθητών, αντί οι μαθητές να προσαρμόζονται στην καταθλιπτική πραγματικότητά του. Ενα σχολείο με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, όλο το απαραίτητο προσωπικό και αθλητικές - καλλιτεχνικές υποδομές. Με τις δραστηριότητες που αφορούν την ίδια την ψυχοσύνθεση του παιδιού και του νέου, ειδικά μετά από μία καραντίνα, καθώς καλύπτουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του, γι' αυτό και είναι καίριο να παρέχονται σε όλους δωρεάν. Ενα σχολείο με τις πόρτες ερμητικά κλειστές στους επιχειρηματίες και στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε ότι στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αρκείται σε έναν αμφιλεγόμενο αρχικό ορισμό του μπούλινγκ, που πάει 30 χρόνια πίσω και δεν είναι καθόλου αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα, ενώ συκοφαντούνται ακόμα και οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Επισημάνθηκε ότι οι ορισμοί προσπερνούν τα κοινωνικά αίτια της σχολικής βίας και μέσα από το νομοσχέδιο δεν θίγονται οι αιτίες της, που βρίσκονται στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, στην αναπαραγωγή των ταξικών ανισοτήτων, στην απουσία δομών στήριξης και στην πολλαπλή ματαίωση που βιώνουν τα παιδιά.

Διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά

«Mακρά και εγκάρδια» τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Σύμφωνα με όσα διέχεε κατόπιν ο ίδιος, έδωσαν «έμφαση σε τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και την εφαρμογή της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών». Δηλαδή της Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης από το 2020, που προβλέπει μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών - ακόμα και της Κρήτης - και αφήνει την πόρτα ανοιχτή για τους επόμενους γύρους των ανταγωνισμών.

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα το βράδυ, άλλη μια συνομιλία του Ν. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε «σε πολύ καλό κλίμα».

Πριν την επικοινωνία με τον Τσαβούσογλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Α. Λάσετ, πρόεδρο της Υποεπιτροπής Αφοπλισμού, Ελέγχου και Μη Διάδοσης Οπλων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης. Επισήμως έγινε συζήτηση για τις «επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Θυμίζουμε βέβαια ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει «μεσολαβήσει» για να στηθεί τραπέζι διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να επιταχυνθούν ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με τις «ευλογίες» και των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ