ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ για «εκτροχιασμό, σύγκρουση και αναμέτρηση»

Και καλέσματα στην ΕΕ να διαφυλάξει τη «στρατηγική αυτονομία» της

Από την ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού Κοινοβουλίου

Copyright 2023 The Associated

Από την ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού Κοινοβουλίου
«Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Βουλής της χώρας, στο προσκήνιο της οποίας τίθεται με διάφορους τρόπους η διαπάλη ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Παραπέμποντας στο σύνθημα της κυβέρνησης Τραμπ - παραλλαγές του οποίου λανσάρει και η κυβέρνηση Μπάιντεν - ο Κινέζος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «αν οι ΗΠΑ τρέφουν τη φιλοδοξία να γίνουν "σπουδαίες ξανά", πρέπει να αντιμετωπίζουν με πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο την ανάπτυξη άλλων χωρών». «Η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν την ανανέωση της Κίνας», πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, ότι «δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Κιν Γκανγκ επέκρινε την Ουάσιγκτον ότι δεν υιοθετεί έναν ανταγωνισμό «βασισμένο σε κανόνες» και ότι «υπάρχει σοβαρή στρέβλωση στις ΗΠΑ με τον τρόπο που προσλαμβάνονται η Κίνα και οι απόψεις γι' αυτήν». Κατηγόρησε δε την Ουάσιγκτον πως περιμένει ότι το Πεκίνο δεν θα αντιδρά όταν δέχεται συκοφάντηση ή επίθεση, ενώ «αυτό είναι απλά αδύνατον».

Ξεχωρίζοντας μάλιστα τις εξελίξεις σε Ασία - Ειρηνικό, είπε ότι «η στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό ισχυρίζονται ότι στοχεύει στη διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί αντιπαράθεση και επιδιώκει τη δημιουργία μιας εκδοχής του ΝΑΤΟ σε Ασία - Ειρηνικό».

Παράλληλα, με φόντο τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο που διεκδικεί η Κίνα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, απέναντι σε σχέδια που ισχυροποιούν τις ΗΠΑ, ο Κιν Γκανγκ ανέφερε ότι «ένα αόρατο χέρι σπρώχνει προς την παράταση και κλιμάκωση της σύγκρουσης και χρησιμοποιεί την ουκρανική κρίση για να εξυπηρετηθεί μια συγκεκριμένη γεωπολιτική ατζέντα».

Μάλιστα, αναρωτήθηκε «τι έκανε η Κίνα για να αξίζει κατηγορίες, ακόμα και κυρώσεις ή απειλές;», ενώ δεν παρέλειψε να βάλει στο ίδιο κάδρο και την πολύπλευρη στήριξη που οι ΗΠΑ προσφέρουν στην Ταϊβάν: «Γιατί οι ΗΠΑ μιλούν διαρκώς για σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά δεν σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας στο θέμα της Ταϊβάν; Γιατί οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μη χορηγήσει όπλα στη Ρωσία ενώ εκείνες συνεχίζουν να πουλούν όπλα στην Ταϊβάν;».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει τα σχόλια περί «αόρατου χεριού», είπε ότι αυτό το χέρι ανήκει στις ΗΠΑ, ενώ καλωσόρισε την πιο ενεργή διπλωματική εμπλοκή της Κίνας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Προσδοκίες για «αυτονομία» των Ευρωπαίων

Την ίδια στιγμή, με φόντο αντιθέσεις που διατηρούνται στον ευρωατλαντικό άξονα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ απευθύνθηκε ειδικά στους Ευρωπαίους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα «επιτύχει πραγματική στρατηγική αυτονομία» και επανέλαβε ότι «οι σχέσεις Κίνας - Ευρώπης δεν στοχοποιούν ούτε εξαρτώνται ούτε υπόκεινται σε τρίτα μέρη».

Μάλιστα, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι η Κίνα «θεωρεί πάντα την ΕΕ (...) στρατηγικό εταίρο και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (...) Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, αφού υπέστη τη δοκιμασία του πολέμου στην Ουκρανία, θα μάθει από τον πόνο της και θα επιτύχει πραγματική στρατηγική αυτονομία και μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

Ζήτησε «πραγματική πολυμερή» και «αμοιβαία επωφελή συνεργασία», προκειμένου «να ξεπεράσουμε τις αναταραχές και τις δυσκολίες και να εμβαθύνουμε συνεχώς την ολιστική στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη», ώστε - όπως είπε - να προωθηθούν «περισσότερη σταθερότητα, σιγουριά και θετική ενέργεια στον ταραγμένο κόσμο».

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους»...

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο μεταξύ, καταγράφεται και η νέα δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η ΕΕ δεν έχει δει «αποδείξεις μέχρι σήμερα» από την αμερικανική πλευρά για το ότι η Κίνα θα στείλει όπλα στη Ρωσία.

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 7,3%

Το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην κινεζική Βουλή προβλέπει για το νέο έτος αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 7,3% (από 7,1% πέρυσι). Ως ποσό οι σχετικές δαπάνες θα φτάσουν περίπου στα 224,79 δισ. δολάρια (210,45 δισ. ευρώ).

Οι «αμυντικές» δαπάνες της Κίνας αυξάνονται σταθερά εδώ και χρόνια, ενισχύοντας τη στρατιωτική ισχύ της, ωστόσο ο «αμυντικός» προϋπολογισμός της αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 εκείνου των ΗΠΑ, που προβλέπει δαπάνες 858 δισ. δολαρίων (803,26 δισ. ευρώ) για το 2023.

Ο δε στόχος που τέθηκε για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας για το 2023 είναι «περίπου 5%».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς αποκλεισμό των κινεζικών εταιρειών από το δίκτυο 5G

Σε μία ακόμα εξέλιξη ενδεικτική της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα, η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να μην επιτρέψει τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε τομείς των γερμανικών τηλεπικοινωνιών. Η απόφαση θα επηρεάσει και ήδη εγκατεστημένα συστήματα.

Το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος για θέματα ασφάλειας στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G της Γερμανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος αφορά θέματα ασφάλειας κρίσιμων συστημάτων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η νομοθεσία επιτρέπει τον εκ των υστέρων έλεγχο και την αναδρομική επιβολή απαγορεύσεων σε ήδη ενεργές συμμετοχές σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Παρά την περίπλοκη γραφειοκρατικά διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρώτες αποφάσεις απαγόρευσης θα υλοποιηθούν ήδη το καλοκαίρι.

Εταιρείες κινεζικών συμφερόντων, όπως η «Huawei» και η ΖΤΕ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση του δικτύου 5G στη Γερμανία, με την πρώτη να είναι υπεύθυνη για το 59% του δικτύου. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις ενάντια σε αυτήν τη σημαντική «επιρροή» της Κίνας στο γερμανικό δίκτυο επικοινωνιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Χέμπεστραϊτ, πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν το ζήτημα τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον.

Από το 2011 εγκρίθηκαν από τις γερμανικές αρχές 6 αιτήσεις για συνολικά 100 εξαρτήματα, αλλά, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ARD, δύο νέες αιτήσεις εξετάζονται τώρα με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Οπως επισημαίνει το ARD, η κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει συνολικά τη διαδικασία ώστε φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, όπως η «Telekom» και η «Vodafone», ενδεχομένως να πρέπει μελλοντικά να βασίζονται σε άλλους κατασκευαστές, εκτός Κίνας, όπως η «Nokia» ή η «Ericsson».

Την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε και η αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ν. Ρέτγκεν, να χαρακτηρίζει «καλά νέα» τον ενδεχόμενο αποκλεισμό «αναξιόπιστων παρόχων» από το γερμανικό δίκτυο 5G.

Ο δε εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα ψηφιακής πολιτικής, Γ. Τσίμερμαν, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε στα βασικά μας δίκτυα οποιοδήποτε υλικό από κατασκευαστές οι οποίοι δεν είναι απολύτως αξιόπιστοι».

Καναδάς: Ενδεχόμενη έρευνα για ανάμειξη της Κίνας στις εκλογές

Στο μεταξύ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό ανακοίνωσε χτες ότι θα τοποθετήσει ειδικό ερευνητή ώστε να αποφασίσει αν θα γίνει δημόσια έρευνα για πιθανή ανάμειξη της Κίνας στις εκλογές του 2021 στον Καναδά.

Πριν μερικές βδομάδες η καναδική εφημερίδα «Globe and Mail», επικαλούμενη μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι στις εκλογές του 2021 η Κίνα προτιμούσε την επανεκλογή του Τριντό στην εξουσία και κατέβαλε προσπάθειες για την ήττα αντιπολιτευόμενων πολιτικών από το Συντηρητικό Κόμμα, που ήταν πιο εχθρικοί προς το Πεκίνο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας χτες την απόφασή του, τόνισε ότι ο «ανεξάρτητος ειδικός εισηγητής» θα κρίνει αν θα χρειαστεί η διενέργεια δημόσιας έρευνας για το θέμα. Ανέφερε επίσης πως όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στον Καναδά συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και του 2021 δεν επηρεάστηκαν από ξένη ανάμειξη, ωστόσο «ακόμα κι αν δεν άλλαξαν τα αποτελέσματα των εκλογών μας, οποιαδήποτε ανάμειξη ξένου παράγοντα είναι προβληματική και σοβαρή».

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εντείνουν και μεγεθύνουν τις «πρόβες πολέμου»

Σε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλου μεγέθους προχωρούν από τις 13 Μάρτη ΗΠΑ και Νότια Κορέα, καθώς ενισχύονται οι «πρόβες πολέμου» στην Κορεατική Χερσόνησο και εντείνονται με προετοιμασίες με το βλέμμα και στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Τα ετήσια γυμνάσια «Ulchi Freedom Shield» θα διαρκέσουν τουλάχιστον δέκα μέρες και ήδη αναφέρεται ότι θα είναι τα μεγαλύτερα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας από το 2018.

Καθώς μάλιστα τα στρατιωτικά «ραντεβού» των δύο πλευρών αυξάνονται συνεχώς, μόλις πριν λίγες μέρες έγιναν και διμερείς αεροπορικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετείχε ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 που μπορεί να μεταφέρει και πυρηνική κεφαλή.

Βόρεια Κορέα: Αναχαίτιση πυραύλου θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου

Σχολιάζοντας τη στρατιωτική κινητικότητα που εντείνει η Ουάσιγκτον σε όλη την περιφέρεια, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οξύνουν «σκοπίμως» την ένταση στην περιοχή.

Η δε Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ανώτατο στέλεχος της βορειοκορεατικής ηγεσίας, «προειδοποίησε» ότι «στην περίπτωση που υπάρξει μια στρατιωτική απάντηση, όπως η αναχαίτιση (πυραύλων μας) κατά τη διάρκεια των δοκιμών των στρατηγικών μας όπλων, θα θεωρηθεί ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας».

«Ο Ειρηνικός Ωκεανός δεν είναι υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας», συμπλήρωσε και είπε ότι η Βόρεια Κορέα «είναι πάντα έτοιμη να λάβει κατάλληλα, άμεσα και συντριπτικά μέτρα ανά πάσα στιγμή», περιγράφοντας τα πιο πρόσφατα γυμνάσια Ουάσιγκτον - Σεούλ ως «εξαιρετικά μανιασμένα».

ΟΜΙΛΟΣ «META PLATFORMS» (FACEBOOK)
Σχέδια για νέες μαζικές απολύσεις

Νέο γύρο απολύσεων σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων προωθεί η διοίκηση της «Meta Platforms», μητρικής εταιρείας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, ως το τέλος της βδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg», η «Meta Platforms» θα προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις μετά από μια μείωση του προσωπικού κατά 13% (περίπου 11.000 άτομα) τον περασμένο Νοέμβρη. Αναμένεται επίσης να προχωρήσει στην αλλαγή του οργανογράμματός της προσφέροντας προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» ακόμη και σε ολόκληρα τμήματα που θεωρούνται μη αναγκαία για τη λειτουργία της εταιρείας.

Εδώ και μήνες και άλλα μονοπώλια του κλάδου των νέων τεχνολογιών, όπως η μητρική της «Google», «Alphabet», το «Twitter» και η «Microsoft», απολύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ