Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς αποκλεισμό των κινεζικών εταιρειών από το δίκτυο 5G

Σε μία ακόμα εξέλιξη ενδεικτική της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Κίνα, η κυβέρνηση της Γερμανίας σκοπεύει να μην επιτρέψει τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε τομείς των γερμανικών τηλεπικοινωνιών. Η απόφαση θα επηρεάσει και ήδη εγκατεστημένα συστήματα.

Το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος για θέματα ασφάλειας στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G της Γερμανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος αφορά θέματα ασφάλειας κρίσιμων συστημάτων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η νομοθεσία επιτρέπει τον εκ των υστέρων έλεγχο και την αναδρομική επιβολή απαγορεύσεων σε ήδη ενεργές συμμετοχές σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Παρά την περίπλοκη γραφειοκρατικά διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρώτες αποφάσεις απαγόρευσης θα υλοποιηθούν ήδη το καλοκαίρι.

Εταιρείες κινεζικών συμφερόντων, όπως η «Huawei» και η ΖΤΕ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση του δικτύου 5G στη Γερμανία, με την πρώτη να είναι υπεύθυνη για το 59% του δικτύου. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις ενάντια σε αυτήν τη σημαντική «επιρροή» της Κίνας στο γερμανικό δίκτυο επικοινωνιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Χέμπεστραϊτ, πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν το ζήτημα τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον.

Από το 2011 εγκρίθηκαν από τις γερμανικές αρχές 6 αιτήσεις για συνολικά 100 εξαρτήματα, αλλά, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ARD, δύο νέες αιτήσεις εξετάζονται τώρα με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Οπως επισημαίνει το ARD, η κυβέρνηση θέλει να μεταρρυθμίσει συνολικά τη διαδικασία ώστε φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, όπως η «Telekom» και η «Vodafone», ενδεχομένως να πρέπει μελλοντικά να βασίζονται σε άλλους κατασκευαστές, εκτός Κίνας, όπως η «Nokia» ή η «Ericsson».

Την κυβερνητική απόφαση χαιρέτισε και η αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ν. Ρέτγκεν, να χαρακτηρίζει «καλά νέα» τον ενδεχόμενο αποκλεισμό «αναξιόπιστων παρόχων» από το γερμανικό δίκτυο 5G.

Ο δε εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα ψηφιακής πολιτικής, Γ. Τσίμερμαν, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας, δεν μπορούμε να ανεχτούμε στα βασικά μας δίκτυα οποιοδήποτε υλικό από κατασκευαστές οι οποίοι δεν είναι απολύτως αξιόπιστοι».

Καναδάς: Ενδεχόμενη έρευνα για ανάμειξη της Κίνας στις εκλογές

Στο μεταξύ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό ανακοίνωσε χτες ότι θα τοποθετήσει ειδικό ερευνητή ώστε να αποφασίσει αν θα γίνει δημόσια έρευνα για πιθανή ανάμειξη της Κίνας στις εκλογές του 2021 στον Καναδά.

Πριν μερικές βδομάδες η καναδική εφημερίδα «Globe and Mail», επικαλούμενη μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι στις εκλογές του 2021 η Κίνα προτιμούσε την επανεκλογή του Τριντό στην εξουσία και κατέβαλε προσπάθειες για την ήττα αντιπολιτευόμενων πολιτικών από το Συντηρητικό Κόμμα, που ήταν πιο εχθρικοί προς το Πεκίνο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας χτες την απόφασή του, τόνισε ότι ο «ανεξάρτητος ειδικός εισηγητής» θα κρίνει αν θα χρειαστεί η διενέργεια δημόσιας έρευνας για το θέμα. Ανέφερε επίσης πως όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στον Καναδά συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και του 2021 δεν επηρεάστηκαν από ξένη ανάμειξη, ωστόσο «ακόμα κι αν δεν άλλαξαν τα αποτελέσματα των εκλογών μας, οποιαδήποτε ανάμειξη ξένου παράγοντα είναι προβληματική και σοβαρή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ