Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Οστιν στη Βαγδάτη

Τα αμερικανικά στρατεύματα «είναι έτοιμα να παραμείνουν στο Ιράκ», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο Οστιν ξεκίνησε την περιοδεία του στην περιοχή την Κυριακή, από την Ιορδανία, με επόμενους σταθμούς την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Στη δήλωσή του τόνισε ότι μετέβη στο Ιράκ για να επαναβεβαιώσει τις «στρατηγικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον - Βαγδάτης». Πρόσθεσε δε πως τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν έτοιμα να παραμείνουν στο ιρακινό έδαφος, με «πρόσκληση» της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι (που το Σαββατοκύριακο είχε μεταβεί στο Κάιρο για συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι), ενώ στη συνέχεια αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ιρακινό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών κ.ά.

Η επίσκεψη του Οστιν στο Ιράκ λαμβάνει χώρα κοντά στην 20ή επέτειο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων, ενώ ο ίδιος ήταν ο τελευταίος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003.

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ μετέβη χτες και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, με ατζέντα που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τους τομείς της Ενέργειας και των υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ