Τετάρτη 8 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιθέσεις του κατοχικού στρατού και εποίκων στη Δυτική Οχθη

Φονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού, με τη συνδρομή στρατιωτικών ελικοπτέρων και πυραύλους αέρος - εδάφους, εξαπολύθηκαν χθες εναντίον της Τζενίν και της Ναμπλούς, με τουλάχιστον 6 νεκρούς και πάνω από 10 τραυματίες.

Το πρόσχημα των νέων κατοχικών επιθέσεων ήταν οι «πληροφορίες» για Παλαιστίνιους που συμμετείχαν σε αντίποινα κατά Εβραίων εποίκων, μετά το πογκρόμ που έκαναν οι τελευταίοι στις 27 Φλεβάρη στην κωμόπολη Χουάρα της Δυτικής Οχθης.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, πολυμελής ομάδα Εβραίων εποίκων επιτέθηκαν ξανά σε χωρικούς της Χουάρα, επιλέγοντας αυτήν τη φορά μια οικογένεια που είχε σταθμεύσει με το ΙΧ αυτοκίνητό της στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ. Οι έποικοι περικύκλωσαν το αυτοκίνητο, έσπασαν το παρμπρίζ με ένα τσεκούρι, χτύπησαν τον οδηγό και τον ηλικιωμένο πατέρα του, ανοίγοντάς τους το κεφάλι, και στη συνέχεια ψέκασαν αυτούς και τους άλλους τρεις επιβάτες (μεταξύ των οποίων ένα παιδάκι) με σπρέι πιπεριού. Στο τέλος, προτού αποχωρήσουν, πυροβόλησαν το όχημα. Ολα αυτά έγιναν μπροστά σε μια περίπολο Ισραηλινών στρατιωτών...

Η νέα επίθεση καταγράφεται λιγότερο από 10 μέρες μετά το πογκρόμ που εξαπέλυσαν Εβραίοι έποικοι στις 27 Φλεβάρη, και πάλι στη Χουάρα, με αποτέλεσμα έναν νεκρό, 380 τραυματίες και δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές και τους εποίκους τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι, ενήλικοι και παιδιά.

Στο μεταξύ, καθώς κλιμακώνεται και η ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ, κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και φορείς προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις αύριο κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη «δικαστική μεταρρύθμιση».

Συναντήσεις Ισραηλινών - Αμερικανών στις ΗΠΑ

Συνεχίστηκαν χτες στην Ουάσιγκτον οι συναντήσεις του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, και του Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζάκι Χανέγκμπι, με τον Αμερικανό ομόλογο του τελευταίου, Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και με άλλους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της αμερικανο-ισραηλινής συνάντησης της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας, στην οποία συμμετέχουν διπλωμάτες, στρατιωτικοί και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Σε κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζουν τη «σημαντική ανησυχία» τους για την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και επιβεβαιώνουν ότι έχουν κοινό σκοπό «την περαιτέρω ενίσχυση της πολύχρονης εταιρικής σχέσης Ισραήλ - ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο τεράστιο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης στο κράτος - δολοφόνο (2024-04-23 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται το μακελειό στη Γάζα σε πλήρη συντονισμό με αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις (2023-11-04 00:00:00.0)
Δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου κοντά στην Τζενίν (2022-02-15 00:00:00.0)
Ατέλειωτο το λουτρό αίματος στα Κατεχόμενα... (2015-11-28 00:00:00.0)
Προκαλεί ένταση στο Αλ Ακσα (2015-09-15 00:00:00.0)
«Κινητικότητα» εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (2014-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ