ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Ζήτω η διεθνής εργατική αλληλεγγύη!

Εργάτες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και από αλλού ένωσαν τις δυνάμεις και τη φωνή τους την Κυριακή στη Γενεύη, σε μια συγκέντρωση κατά της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Θέλουμε μόνο τον κόσμο»
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Θέλουμε μόνο τον κόσμο»
ΓΕΝΕΥΗ (του απεσταλμένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).-

Απέναντι στην ολοένα εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και απέναντι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τα βρίσκουν με τους καπιταλιστές, στο όνομα της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, τα μέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ευρώπης ένωσαν - για άλλη μια φορά - τις δυνάμεις τους, διαδηλώνοντας ότι «στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης».

Εξακόσιοι και πλέον διαδηλωτές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (400 από την Ελλάδα και πάνω από 200 Ελληνες μετανάστες από τη Γερμανία) έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στη μεγάλη συνάντηση εργαζομένων και συνδικαλιστών, απ' όλες τις μεριές της Ευρώπης, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Γενεύη με αφορμή τη Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ), οργάνου του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Η συγκέντρωση έγινε μπροστά από τα γραφεία του ΟΗΕ, όπου διεξάγεται αυτές τις μέρες η συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας της ΔΟΕ, στην πλατεία των Εθνών.

Ούτε το κοπιαστικό διήμερο οδικό ταξίδι, ούτε τα εμπόδια που συνάντησαν στη διαδρομή τους μπόρεσαν να κάμψουν τον έντονο αγωνιστικό παλμό των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, που όταν πια αντάμωσαν τους συναδέλφους τους Τούρκους, Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς κ.ά. το χαμόγελο διαδέχτηκε την κούραση στα πρόσωπά τους και τα δάχτυλα σχημάτισαν το σήμα της νίκης. Περηφάνια, χαρά και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που αγκάλιασαν τις ψυχές τους. Ολοι έκαναν την ίδια σκέψη: Δεν είμαστε μόνοι μας, η δύναμή μας γίνεται όλο και μεγαλύτερη. «Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη» ακούστηκε από τα στόματα των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Γενεύη, ενώ τα πανό δήλωναν καθαρά το ταξικό προσανατολισμό του αγώνα τους. «Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης ενώθηκαν στον αγώνα» έγραφε το ένα από τα πανό του ΠΑΜΕ και ένα άλλο τούς καλούσε να αγωνιστούν «...για εργασία-Κοινωνική Ασφάλιση-πολιτικά δικαιώματα». Το πανό του ΠΑΜΕ των Ελλήνων μεταναστών από τη Γερμανία σημάδευε τον εχθρό, «Εργάτες και εργαζόμενοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ», και το πανό των Ιταλών δήλωνε «Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ομως, το πιο σημαντικό ήταν αυτό που έγραφε ένα ανυπόγραφο κοινό πανό: «Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε, θέλουμε μόνο τον κόσμο».

Στη θέση της κόντρα στον ιμπεριαλισμό και η γυναίκα
Στη θέση της κόντρα στον ιμπεριαλισμό και η γυναίκα
Οταν εκπρόσωποι των εργαζομένων από διάφορες χώρες ανέβηκαν να μιλήσουν στο βήμα της συγκέντρωσης, πολλές φορές αναγκάστηκαν να διακόψουν τις ομιλίες τους λόγω του έντονου αγωνιστικού παλμού των διαδηλωτών που φώναζαν συνέχεια συνθήματα.

Οι Ελληνες φώναζαν «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, μέσα από το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», οι Τούρκοι συνάδελφοί τους απαντούσαν «Μας κόβουν τα δικαιώματά μας, με τον αγώνα μας θα τους σταματήσουμε» και οι Ελληνες συνέχιζαν «Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά», καθώς και «Η "παγκοσμιοποίηση" είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Μάλιστα, ανάμεσα σε Τούρκους και Ελληνες εργάτες αναπτύχθηκε τόσο έντονο συναίσθημα αλληλεγγύης ώστε αν κάποιος προσπαθούσε να καταλάβει ποιος ήταν από πού δε θα τα κατάφερνε. Ελληνες κρατούσαν τα λάβαρα των Τούρκων αγωνιστών και αυτοί τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ φορούσαν τις μπλούζες και τα καπελάκια με το λογότυπο του ΠΑΜΕ, τα οποία τους είχαν χαρίσει οι Ελληνες.

Αναγκαίος ο πανευρωπαϊκός ταξικός συντονισμός

Οι ομιλητές στη διαδήλωση στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη συντονισμού της δράσης των ταξικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη

Σημαντική η παρουσία των Ελλήνων εργατών στην κινητοποίηση
Σημαντική η παρουσία των Ελλήνων εργατών στην κινητοποίηση
Οι ομιλίες που έγιναν στη συγκέντρωση ανέδειξαν, κυρίως, την επίθεση που υφίσταται η εργατική τάξη από το κεφάλαιο σε όλο τον κόσμο, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διαρκούς κλιμάκωσης του αγώνα σε διεθνές επίπεδο.

Πρώτος ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γ. Μαυρίκος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο οποίος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη επισήμανε ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις έχουν χτυπήσει τις εργασιακές σχέσεις, προωθούν την ιδιωτικοποίηση μεγάλων δημόσιων και κρατικών επιχειρήσεων, έχουν βάλει στο στόχαστρο την Κοινωνική Ασφάλιση. Ενώ αναφερόμενος στα εκατομμύρια τους οικονομικούς μετανάστες τόνισε ότι «ξαναζούν συνθήκες σκλαβιάς, αντιμετωπίζονται σαν τα ζώα χωρίς στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ζούμε, συνέχισε, σε μια Ευρώπη που η κρατική βία και τρομοκρατία χρησιμοποιούνται για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των λαών. Παράλληλα, είπε, «η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έχει μεγάλες εθνικές εργατικές οργανώσεις που είναι συνειδητά στρατευμένες με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, αποδεχόμενες τη λογική της ταξικής συνεργασίας που είναι ο «κοινωνικός διάλογος». Ομως τόνισε, στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που «αποτελούν την ελπίδα για την αφύπνιση και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και στην παγκοσμιοποίηση». Αυτές οι δυνάμεις, είπε, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και «σήμερα εδώ διαδηλώνουμε όλοι εμείς μαζί είναι ένα πρώτο βήμα», αλλά θα πρέπει να συντονισμός να αποκτήσει νέα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και συνέχισε, λέγοντας ότι το «ΠΑΜΕ θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για να πάρει σάρκα και οστά ο Πανευρωπαϊκός Ταξικός Συντονισμός των δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος». Καταλήγοντας επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με την κοινή δράση με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους «όλες αυτές οι δυνάμεις μαζί, μπορούν με τους αγώνες του να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ριζικές και βαθιές πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη και για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Τούρκος Σαμπρί Τοπτσού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις μεταφορές, ο οποίος αναφερόμενος στην Κοινωνική Ασφάλιση τόνισε ότι η επίθεση που δέχεται «αντικατοπτρίζει την πίεση που ασκούν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Αυτή η επίθεση δε στοχεύει μόνο στην απορύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και στο να βάλει τους ίδιους τους εργαζόμενους ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση ανταγωνισμού». Επίσης, είπε, ότι οι συγκεντρώσεις όπως «η σημερινή, μαρτυρούν ότι οι αγώνες στις χώρες μας έχουν μια προοπτική διεθνούς αγώνα».

Ο Ρ. Ναντό, μέλος της συντονιστικής επιτροπής και της κίνησης «continuene la CZT» επισήμανε ότι εδώ και 8 μήνες γίνονται πολύ έντονες διαμαρτυρίες παντού στη Γαλλία για την Κοινωνική Ασφάλιση και έκλεισε την ομιλία του τασσόμενος υπέρ της διεθνούς αλληλεγγύης και του ενωμένου ταξικού κινήματος.

Ο Π. Τσίρκας, εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε ενάντια στον Ευρωπαϊκό νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό», ενώ αναφερόμενος στην ΠΣΟ επισήμανε πως είναι «η μόνη συνδικαλιστική δύναμη στην Ευρώπη και στον κόσμο που παλεύει ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, την ταξική συναίνεση, το συμβιβασμό και την υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος στα πλοκάμια των κεφαλαιοκρατών». Ακόμα χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι εργαζομένων από τη Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία και Ιρλανδία.

Ο αγώνας πρέπει να ενταθεί

Μιλούν στο «Ρ» διαδηλωτές από διάφορες χώρες, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους για ένταση και διεθνή συντονισμό των ταξικών αγώνων

«Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης», είναι ένα από τα κοινά συνθήματα
«Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης», είναι ένα από τα κοινά συνθήματα
«Ο «Ρ», που ακολούθησε κυριολεκτικά κατά πόδας της αποστολή του ΠΑΜΕ στη Γενεύη, βρέθηκε στη διαδήλωση και μίλησε με εργαζόμενους από τις άλλες χώρες. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο διεθνιστικός ταξικός αγώνας είναι αναγκαίος και επιβεβλημένος, όπως αναγκαίο και επιβεβλημένο είναι να πάρουν την υπόθεση του αγώνα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα χέρια τους.

Η Α. Ντεμιρέλ, Τουρκάλα μετανάστρια στη Γερμανία, μας είπε ότι «ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την αφαίρεση των δικαιωμάτων μας. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε μαζί και νομίζω ότι πράξεις σαν τη σημερινή είναι σημαντικές στην πάλη για μια καλύτερη ζωή, χωρίς τάξεις». Η Σ. Σεβά, και αυτή Τουρκάλα εργαζόμενη στη Γερμανία, σε διαφημιστική εταιρία, υπογράμμισε πως «παντού ο κόσμος ξεσηκώνεται ενάντια στις περικοπές των κοινωνικών παροχών. Από τη μία έχουμε τεράστια αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και από την άλλη τεράστια αύξηση της φτώχειας. Σε μας ανεβάσανε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 60 σε 65 για τις γυναίκες, δηλαδή όσο και για τους άντρες. Η αστική τάξη δημιουργεί "ισότητα" προς αρνητική κατεύθυνση. Γι' αυτό ο αγώνας μας πρέπει να ενταθεί, τη στιγμή μάλιστα που οι ηγεσίες των συνδικάτων δεν κάνουν τίποτα. Εμείς πρέπει να κινητοποιηθούμε».

Ο Π. Αλεπούδης, Ελληνας μετανάστης στη Γερμανία και εργαζόμενος σε νοσοκομείο, τόνισε ότι «κατ' αρχάς διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια σε αυτό το φιάσκο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, στο οποίο συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και οργανώσεις, κυβερνήσεις και εργοδότες βάζουν πλέον και την τυπική υπογραφή τους για το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης ανόδου του ταξικού εργατικού κινήματος στην Ευρώπη.

Ακόμα, μιλώντας με Ιταλούς συνδικαλιστές μας είπαν ότι «βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε μαζί με τα άλλα συνδικάτα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τον καπιταλισμό και για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων», και συνέχισαν λέγοντας ότι ετοιμάζουνε στις 20 Ιούλη, τη μέρα της διαδήλωσης στη Γένοβα, εθνική γενική απεργία των Ιταλών εργατών.

Τέλος, μιλήσαμε και με τον R. Brun, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος μας δήλωσε ότι ύστερα από εισήγηση του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας «κατανοήσαμε τη μεγάλη σημασία της κοινωνικής ασφάλισης και πήραμε ομόφωνη απόφαση στην Επιτροπή για να συμμετέχουμε σήμερα εδώ. Ηδη στη Γαλλία έχουμε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση. Εξυπακούεται ότι η υπεράσπισή της είναι βασική για την εργατική τάξη και ιδιαίτερα για τους οικοδόμους που είναι επικίνδυνο επάγγελμα».

ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Το χρονικό ενός εγκλήματος

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη μεθόδευση, ώστε το σαπιοκάραβο να πιστοποιηθεί ως αξιόπλοο

Η ανατριχιαστική... ευκολία με την οποία ένα σαπιοκάραβο χαρακτηρίζεται ως αξιόπλοο από την ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» προκειμένου να... γεμίζει τα ταμεία της με χρήμα, φανερώθηκε ανάγλυφα και χτες, έκτη μέρα της δίκης για τον πνιγμό των 24 ναυτεργατών, που στις 3 Σεπτέμβρη 1994 βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας μαζί με το φορτηγό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Οι 24 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και ο πλοίαρχος, επιβιβάστηκαν από τους πλοιοκτήτες αδελφούς Ηλιόπουλους σε αυτό το πλοίο το οποίο ήταν αξιόπλοο μόνο στα... χαρτιά που εξέδωσε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας».

Χτες οι εφέτες δικαστές άκουσαν τη συνέχεια της κατάθεσης του επιθεωρητή του «Ελληνικού Νηογνώμονα» κ. Παχή. Ο επιθεωρητής ήταν αυτός που διενήργησε τον έλεγχο στο πλοίο, όταν αυτό διώχτηκε κακήν κακώς από τον «Γαλλικό Νηογνώμονα» ως επικίνδυνο, για να σπεύσει να το αναλάβει ο «Ελληνικός», προς διευκόλυνση των πλοιοκτητών. Να σημειωθεί ότι στο εδώλιο του Εφετείου Πειραιά από τους 5 κατηγορούμενους κάθισε τελικά μόνο ένας, ο γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνός. Οσον αφορά τους υπόλοιπους, ο τότε πρόεδρος του «Ελληνικού Νηογνώμονα» και σημερινό μέλος της τετραμελούς διοικούσας επιτροπής Τ. Λυσιμάχου, καθώς και οι δύο από τους τρεις πλοιοκτήτες αθωώθηκαν πρωτόδικα. Τον τρίτο πλοιοκτήτη, εφοπλιστή Αντώνη Ηλιόπουλο, στον οποίο πρωτόδικα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για το ναυάγιο, τον έβγαλε «λάδι» το Εφετείο με την τουλάχιστον γελοία, όπως χαρακτηρίστηκε, αιτιολογία της... «εσφαλμένης κλήτευσης»!

Σύμφωνα με την κατάθεσή του ο επιθεωρητής, λαβαίνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του «Γαλλικού Νηογνώμονα» - στου οποίου τα έγγραφα γινόταν λόγος ακόμα και για 50% φθορά των λαμαρινών - αλλά και την κατάσταση του πλοίου όπως την αντίκρισε ο ίδιος, αρνήθηκε να υπογράψει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, ενώ αναφέρθηκε ξανά και στις πιέσεις που δέχτηκε από τον Δ. Μελισσηνό. Επιπλέον ανέφερε ότι τελικά η έκδοση των πιστοποιητικών για το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» έγινε κατά παράβαση των ίδιων των εγκυκλίων και των τεχνικών οδηγιών του «Ελληνικού Νηογνώμονα», όπου αναφέρεται η απαγόρευση έκδοσης πιστοποιητικών σε πλοίο όπου υπάρχουν παρατηρήσεις από άλλο «Νηογνώμονα» μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ακόμα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Δ. Μελισσηνός παρέβη και εντολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία αν σε πλοίο που φέρει τη σημαία της εντοπίζονται παρατηρήσεις, πρέπει να ενημερώνεται αμέσως πριν από κάθε κίνηση. Οπως αποδείχτηκε, ουδέποτε η Κύπρος ενημερώθηκε για τα... τεκταινόμενα στο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Προς συγχώνευση ΑΝΕΚ - «Μινωϊκές Γραμμές»

Στα σκαριά ακτοπλοϊκός κολοσσός, με εύλογες συνέπειες για επιβάτες, νησιώτες, ναυτεργάτες, στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα, σε συνδυασμό με την άρση του καμποτάζ

Το τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με τις «ευλογίες» της ΝΔ, για να παραδώσει άνευ όρων τις ελληνικές θάλασσες στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, άρχισε να γεννά τα εξαμβλώματά του. Από προχτές Κυριακή, στη γενική συνέλευση της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΑΝΕΚ, έγινε και επίσημα γνωστό ότι αυτή και η μεγαλοεταιρία «Μινωικές Γραμμές» αρμενίζουν ολοταχώς για συγχώνευση! Τα σχέδια των δύο μεγαλοεταιριών για τη δημιουργία ενός υπερκολοσσού στο Αιγαίο έρχονται να φουντάρουν το ...έργο της κυβερνητικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και, βέβαια, τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, περί λήψης μέτρων για το γιγαντισμό εταιριών. Ομως, το κυριότερο είναι ότι θα επιδεινωθεί η ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, από το υψηλό κόστος των ναύλων σε επιβάτες και οχήματα, από την άρνηση εκτέλεσης δρομολογίων όταν το πλοίο δεν είναι ...γεμάτο και πολλά άλλα, ενώ τη χαριστική βολή θα δεχτούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα.

Τους Ασκούς του Αιόλου στις ελληνικές θάλασσες άνοιξε για τα καλά ο νόμος για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών θαλάσσιων συγκοινωνιών, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Ο νέος νόμος ψηφίστηκε για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική και συγκεκριμένα με τον εξωφρενικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, που σημαίνει πλήρη ασυδοσία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Και όπως φαίνεται από την επιστολή συγχαρητηρίων που έστειλε η Κοινοτική Επίτροπος για θέματα Μεταφορών Λογιόλα Ντε Παλάτσιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε την ...εναρμόνιση.

Ιστορικές είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία είχε δεχτεί να συμμετάσχει στον «κοινωνικό διάλογο», που είχε στήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για τη σύνταξη του εκτρωματικού αυτού νόμου, ενώ ήξερε ότι το θέμα ήταν η καρατόμηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και ναυτεργατικών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ