ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΩΔΩΝΗ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Αρτα

Αγωνιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος

Συλλαλητήριο ενάντια στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ γίνεται σήμερα στην Αρτα.

Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας με τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Νομού Αρτας και το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 8.30 μμ στην πλατεία Κιλκίς. Στην αγωνιστική συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, άνεργοι και συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Θα απαιτήσουν να σταματήσει το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας από την ΑΤΕ και να μεταβιβαστούν στις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου όλες οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ που σήμερα ανήκουν στην ΑΤΕ.

Το σχέδιο της διοίκηση της ΑΤΕ για το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ στο ιδιωτικό κεφάλαιο επιχειρείται να γίνει πράξη με «Δούρειο Ιππο» τη γαλαζοπράσινη πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας (ΕΑΣΑΦ). Η συγκεκριμένη Ενωση κατέχει το κρίσιμο κομμάτι μετοχών που χρειάζεται η ΑΤΕ για να αυξήσει το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της από 60% σε 67%, ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το «δόλωμα» που ρίχνεται είναι η «τακτοποίηση» χρεών της Ενωσης από την ΑΤΕ, έναντι της πώλησης του πακέτου μετοχών που κατέχει η ΕΑΣΑΦ. Πρωτεργάτης σε αυτή τη μεθόδευση είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Θ. Χαρακλιάς, ο οποίος είναι και διευθυντής υποκαταστήματος της ΑΤΕ στην Αρτα! Ετσι άγνωστο με τι «ανταλλάγματα» ο πρόεδρος και η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία της Ενωσης πήραν απόφαση να θέσουν αύριο στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της ΕΑΣΑΦ το θέμα της πώλησης των μετοχών στην ΑΤΕ.

Μπρος σε αυτή την εξέλιξη ο λαός της Αρτας και της Ηπείρου συνολικότερα οφείλει να συσπειρωθεί και να αγωνιστεί, ώστε να ακυρώσει τα σχέδια ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ. Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για την κτηνοτροφία και την οικονομία ολόκληρης της περιοχής.


Πολιτική «ερημοποίησης» της γεωργίας

Αντί για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει βροχή ποινών και εισφορών στους αγρότες, με στόχο τον περιορισμό της αγροτικής παραγωγής!

Ενα ακόμα σκανδαλώδες αντιαγροτικό σχέδιο βάζει μπρος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόφαση την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ερημοποίησης, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε προχτές δέσμη μέτρων με σαφή αντιαγροτικό χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε μέτρα που σημαίνουν: Την τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιείται για τη γεωργία (δηλαδή το χαράτσωμα των αγροτών), την απαγόρευση άντλησης νερού σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, την υποχρεωτική αλλαγή χρήσης γεωργικής γης και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την απαγόρευση νέων επενδυτικών σχεδίων, την επιβολή εισφορών και προστίμων κ.ά.

Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι επιχειρείται να φορτωθούν όλα τα δεινά στους αγρότες και τη γεωργία. Ο υπουργός Γεωργίας όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαλαλεί, για τη δημιουργία του ανάλογου κλίματος, ότι η γεωργία καταναλώνει το 87% των υδατικών πόρων της χώρας. Επίσης προχτές ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως το 1/3 της χώρας απειλείται με ερημοποίηση, επιχειρώντας να δημιουργήσει «συνειρμούς» ότι και γι' αυτό φταίνε οι αγρότες. Ομως η υποκρισία του υπουργού Γεωργίας, της κυβέρνησης συνολικά και παρατρεχάμενων επιστημόνων, αποκτά διαστάσεις εξοργιστικής κοροϊδίας. Κανείς τους όμως δε λέει ότι το φαινόμενο της ερημοποίησης επιταχύνεται λόγω της θέρμανσης του κλίματος, δηλαδή από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και κανείς τους δε λέει ότι προκαλείται από την ασύδοτη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου, δηλαδή των «βιομηχανικών τεράτων» των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων καπιταλιστικών χωρών.

Οσον αφορά το θέμα της εξάντλησης των υδάτινων πόρων της χώρας, αν υπάρχει τώρα πρόβλημα, αυτό δεν οφείλεται στους αγρότες, αλλά στην πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε κανένα σοβαρό έργο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και ούτε σχεδιάζεται να γίνει. Δεν έγιναν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα και δίκτυα άρδευσης) και η κυβέρνηση επιχειρεί στα λόγια να δημιουργήσει την εντύπωση πως κάτι θα γίνει. Το πιο σοβαρό είναι ότι δε δόθηκε ούτε δίνεται κανένα βάρος στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, που είναι ο βασικός παράγοντας εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2001 μειώθηκαν οι δαπάνες για τις έγγειες βελτιώσεις κατά 23%, παρά το γεγονός ότι το 2000 ήταν έτος ξηρασίας και το 2001 προβλεπόταν να είναι επίσης έτος ξηρασίας!

Η κυβέρνηση, όμως, προσπερνάει σκόπιμα τα παραπάνω και δημιουργεί ένα τέτοιο σκηνικό ώστε να προχωρήσει παράλληλα σε νέα αντιαγροτικά σχέδια κατ' εντολή της ΕΕ και του ΠΟΕ. Η μεθόδευση αυτή έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια και το τελευταίο διάστημα συντελείται η κορύφωσή της. Η ΕΕ, με σχετική οδηγία της, απαιτεί να επιβληθεί «ευρωχαράτσι» στο νερό, ενώ ο ΠΟΕ απαιτεί να μειωθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις στη χώρα μας, πράγμα που βρίσκει σύμφωνες και τις Βρυξέλλες. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχει βγάλει προ τετραετίας μια σχετική έκθεση ο πρωθυπουργοσύμβουλος καθηγητής Σπράος, ενώ το υπουργείο Γεωργίας στις αρχές του 2001 ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο κατά της ερημοποίησης, το οποίο ξαναπαρουσιάστηκε και προχτές. Από κοντά ακολουθεί και η πολιτική της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη, που επίσης θα επιβάλει στο όνομα της προστασίας των υδατικών πόρων νέα αντιαγροτικά μέτρα. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι έχει μπει μπρος μια πολιτική πολλαπλού στραγγαλισμού των αγροτών.

Πάντως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση υλοποιεί την οδηγία 60/2000 της ΕΕ, η οποία προτείνει την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Υδρευσης - Αποχέτευσης και Εγγείων Βελτιώσεων. Το πρώτο σκέλος της οδηγίας έγινε πράξη από την κυβέρνηση με τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Της μένει να κάνει πράξη και το δεύτερο σκέλος, που είναι η ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ).

Επιπλέον, η ίδια οδηγία της ΕΕ δίνει ρητές εντολές να ληφθούν μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των αγροτών, αλλά όχι σε βάρος των βιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου. Ειδικότερα, ορίζεται η επιβολή τέλους για την κατανάλωση νερού στις χώρες της ΕΕ, αλλά το χειρότερο είναι ότι ο χρήστης ύδατος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής μέχρι να γίνει απόσβεση, καθώς και το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και επέκτασης των όποιων έργων γίνονται. Πράγμα που, αν γίνει πράξη, σημαίνει ότι η τιμή του νερού για άρδευση θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τους αγρότες. Και το υπουργείο Γεωργίας προετοιμάζει το έδαφος παραχωρώντας τέτοιου είδους αρμοδιότητες στους δήμους και τις νομαρχίες.


ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα αγωνιστικής αντίστασης

Κάλεσμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στη «θύελλα» των αντιαγροτικών μέτρων κυβέρνησης και ΕΕ απευθύνει στον αγροτικό κόσμο της Λάρισας η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΛ). Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας, ο Κ. Δοξαριώτης, ο Γ. Σακοράφας και ο Ρ. Μαρούδας, μέλη του ΔΣ, επισημάνθηκε ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι μονόδρομος για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και στα χωριά τους, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο εισόδημά τους και δε θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στη γεωργία.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Γ. Πατάκης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η λειψυδρία στους αγρότες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες, καθώς αρνείται να υλοποιήσει τα αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν και γι' αυτές που θα υποστούν οι καλλιέργειές τους εξαιτίας της λειψυδρίας. Κατήγγειλε, δε, όλους όσοι έντεχνα προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα διχόνοιας ανάμεσα στους αγρότες της Θεσσαλίας, καλώντας τους να διαχειριστούν το έλλειμμα νερού που υπάρχει. Και υπογράμμισε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει ενωμένοι ν' αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την υλοποίηση των έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Οσον αφορά στην απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές του ρεύματος για την άρδευση των καλλιεργειών, σε ώρες αιχμής μάλιστα, τόνισε ότι η υλοποίησή της θα επισπεύσει τις καταστροφές που θα προκαλέσει η λειψυδρία. Και πρόσθεσε ότι οι αγρότες καταδικάζουν αυτή την απόφαση.

Αναφερόμενος ο Γ. Πατάκης στο νέο κανονισμό για το βαμβάκι, επισήμανε ότι θα δώσει καίριο πλήγμα στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε τα αντιαγροτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ σε βάρος των καπνοκαλλιεργητών. Αυτά τα μέτρα, είπε, θα επιφέρουν τραγικές συνέπειες στις 55.000 αγροτικές οικογένειες που ζουν από την καλλιέργεια καπνού. Καταλήγοντας ο Γ. Πατάκης, επισήμανε ότι η ΕΟΑΣΛ τις επόμενες μέρες ξεκινά εξορμήσεις και περιοδείες στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης τους.


ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ ΠΗΛΙΟΥ
Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί της Αργαλαστής Πηλίου, καθώς περίπου το 75% της παραγωγής τους καταστράφηκε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να εμποδιστεί η επικονίαση και κατά συνέπεια η γονιμοποίηση. Ετσι, παρατηρήθηκε η ασυμφωνία μεταξύ ανθοφορίας και καρπόδεσης.

Οι οικογένειες των πληγέντων παραγωγών αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένου ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μονοκαλλιέργεια και πέρσι οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή κατέστρεψαν περίπου 35.000 ελαιόδεντρα. Οι ελαιοπαραγωγοί διεκδικούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών θα συζητηθούν σήμερα στις 7 το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργαλαστής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ