ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ξεριζωμένοι δε γιορτάζουν ποτέ...

Η 1η Διεθνής Μέρα Προσφύγων αύριο φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του πολιτικού ασύλου. Εκδηλώσεις για το «γιορτασμό» αυτό στο Σύνταγμα

Μεγάλες αλήθειες - που όσο κι αν προσπαθήσει κανείς, είναι αδύνατον να τις κρύψει - ειπώθηκαν χθες από εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, σχετικά με το ζήτημα των πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας.

Με αφορμή την αυριανή 1η Διεθνή Μέρα Προσφύγων, η οποία θα «γιορταστεί» με μια σειρά εκδηλώσεων στο Σύνταγμα, οι άνθρωποι κυρίως της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρήκαν την ευκαιρία να θίξουν τα ευνόητα. Να μιλήσουν, δηλαδή, για οργανωμένους χώρους υποδοχής προσφύγων που δεν υπάρχουν στη χώρα μας, για τη νομοθεσία που ενώ υπάρχει δεν εφαρμόζεται, για διεθνείς συνθήκες που καταπατιούνται ασύστολα και φυσικά για το μέγα ζητούμενο - το πολιτικό άσυλο - που δίνεται σε όλη την Ευρώπη, πλέον, με το σταγονόμετρο.

«Είναι τέτοια η έμφαση στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, που το άσυλο συχνά ξεχνιέται. Κι όμως, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει μια λεπτομερή διαδικασία ασύλου, που αν εφαρμοζόταν κατά γράμμα θα διασφάλιζε πλήρως τα δικαιώματα των προσφύγων», είπε ενδεικτικά η Μαρία Σταυροπούλου, υπεύθυνη προστασίας προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας.

Τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Το 1996 έγιναν 1.572 αιτήσεις για άσυλο, απ' τις οποίες ικανοποιήθηκαν οι 139 (22%). Το 1997 έγιναν 4.376 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 130 (5,5%). Το 1998 έγιναν 2.953 αιτήσεις και 156 αναγνωρίστηκαν (4%). Το 1999 το ποσοστό αναγνώρισης ανεβαίνει στο 8,5%, το 2000 φτάνει στο 11,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2001 (Ιανουάριος - Μάρτιος) το ποσοστό κυμάνθηκε στο 13,4%.

Βέβαια, στοιχεία για το πόσοι πολιτικοί πρόσφυγες απελάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια απ' τη χώρα μας δε δόθηκαν. Κάτι, άλλωστε, που εμμέσως σχολιάστηκε απ' τη Μ. Σταυροπούλου: «Πραγματικά αγωνιούμε κάθε φορά που ένα καράβι ή ένα φορτηγό φθάνει στην Ελλάδα και συλλαμβάνεται το "φορτίο" του, χωρίς να καταβάλλεται καμιά προσπάθεια να διευκρινιστεί αν κάποιος από αυτούς που μεταφέρονταν ήταν πρόσφυγας ή όχι». Κάτι που φανταζόμαστε πως συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των καθημερινών, το τελευταίο διάστημα, επιχειρήσεων - «σκούπα» της αστυνομίας...

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Ελενα Σπαθανά, από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), η οποία τόνισε πως αυτό που λείπει από τη χώρα μας δεν είναι οι σχετικοί νόμοι, αλλά η «πολιτική βούληση και εκεί είναι το ζητούμενο».

Η Χαρά Μπρισίμη, τέως πρόεδρος του ΕΣΠ, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει και δε δικαιούται κανείς να μιλά για «εορτασμό» των προσφύγων. «Αυτό που θα συμβεί στις 20 Ιούνη είναι πως για πρώτη φορά θα τονιστεί το πρόβλημα των προσφύγων και οι ελπίδες για τη λύση του», είπε. Μάλιστα, διευκρίνισε πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν. «Μιλάμε μόλις για 6.500 πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας. Δε μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες. Αρα, εάν υπήρχε βούληση πολιτική, τα όποια προβλήματά τους θα μπορούσαν να είχαν λυθεί», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί, τέλος, πως οι εκδηλώσεις για το «γιορτασμό» των προσφύγων θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και θα κορυφωθούν στις 7 το απόγευμα με παντομίμα, παιδικό θέατρο, παράσταση καραγκιόζη, με χορούς και μουσική Ασσυρίων, με την παιδική χορωδία του Δ. Τυπάλδου και το μουσικό συγκρότημα Κούρδων προσφύγων στη χώρα μας.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ
Φταίνε όλοι εκτός από την κυβέρνηση!

Να μεταθέσει εκ των προτέρων τις ευθύνες για τις δασικές πυρκαγιές στους δήμους, επιχείρησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), Δημήτρης Παπανικολάου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες επιτέθηκε στους δημάρχους που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές υποδείξεις για την πρόληψη των πυρκαγιών, και άφησε να εννοηθεί πως για ό,τι καεί φέτος την ευθύνη θα φέρουν οι δήμοι. Απαριθμώντας δε, τους παράγοντες για την εκδήλωση πυρκαγιών, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, τους... λαθρομετανάστες, οι οποίοι - όπως είπε - στην προσπάθειά τους να «ζεσταθούν», περνώντας στη χώρα μας, βάζουν «φωτιά» στα δάση και τους κτηνοτρόφους που επιχειρούν καίγοντας τις δασικές εκτάσεις να τις μετατρέψουν σε πεδία βοσκής.

Στους παράγοντες αυτούς, βέβαια, δεν περιλήφθηκε η βασική αιτία που οπλίζει το χέρι των «εμπρηστών», η αντιδασική κυβερνητική πολιτική. Δηλαδή η πολιτική ιδιωτικοποίησης των δασών και η εμπορευματοποίηση της γης από μεγάλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με δεδομένη και την εμπειρία των τελευταίων χρόνων που «φεύγουν» αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων, δεν ήταν παρά μια προσπάθεια συγκάλυψης του κύριου υπαίτιου για την καταστροφή των δασών. Αυτό εξηγεί και την επιμονή του Δ. Παπανικολάου στις ευθύνες των δημάρχων για το μη καθαρισμό των χωματερών και την προσπάθεια εντυπωσιασμού που κατέβαλε, απειλώντας τους με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Στο σημείο αυτό ο ΓΓΠΠ ανέφερε ότι ήδη έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Καλάμου και το ίδιο αναμένεται για άλλους τρεις, τους δημάρχους Κορωπίου, Οινόης και Βαρνάβα.

Χαρακτηριστική πάντως της πρόθεσης του Δ. Παπανικολάου να εστιάσει μόνο στις ευθύνες των δημάρχων - που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις - ήταν η προσπάθειά του να καταλογίσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την καθυστέρηση που υπάρχει στη δημιουργία των απαραίτητων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και στην παύση έτσι της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών. Μια καθυστέρηση που οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει το πολιτικό κόστος της χωροθέτησης και να εφαρμόσει έτσι το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Επιχειρώντας δε να ενισχύσει τον ισχυρισμό του περί ετοιμότητας της κυβέρνησης στα σχέδια αντιμετώπισης και πρόληψης των πυρκαγιών, ο Δ. Παπανικολάου είπε ότι θα δοθούν επιπλέον 1,5 δισ. δραχμές στους δήμους, τα οποία όμως θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών όπως νομίζει.

Κατά τα άλλα, ο Δ. Παπανικολάου είπε πως θα δοθούν 500 εκατομμύρια στις εθελοντικές οργανώσεις και πως αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την άρση των προβλημάτων στη δράση τους.

ΕΛΤΑ
Ανευρες εξαγγελίες για απεργίες

Ντουφεκιές στον αέρα προαναγγέλλουν οι πρασινογάλαζοι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ, υποσχόμενοι μια 24ωρη απεργία που κάποτε... θα γίνει, για να «αντισταθούν» στο προωθούμενο από την κυβέρνηση ξεπούλημα και των ΕΛΤΑ.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) αποφάσισε «άμεσες, αγωνιστικές και απεργιακές προειδοποιήσεις, με πρώτη προειδοποιητική 24ωρη απεργία σε ημερομηνία που θα καθορίσει η Εκτελεστική Επιτροπή μέχρι τις 15 Ιουλίου».

Η ηγεσία της ΠΟΣΤ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πολιτική μη προσλήψεων που έχει οδηγήσει σε χίλιες και πλέον κενές θέσεις εργασίες, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζομένους και την επακόλουθη πτώση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ακόμα, στην ανακοίνωση καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση σε πρώτη φάση του 25% των ΕΛΤΑ και την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος επενδύσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η ΠΟΣΤ συνεχίζει την πάγια πολιτική της, των φραστικών καταγγελιών. Να σημειωθεί ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι, οπότε και τέθηκε το ζήτημα ιδιωτικοποίησης του δημόσιου ταχυδρομείου, οι «πρασινογάλαζοι» συνδικαλιστές δε συμμετείχαν παρά σε μία κινητοποίηση, μαζί με τους εργαζομένους του ΟΤΕ. Και αυτό, παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες τους περί «αγώνων διαρκείας» κλπ.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Εργαζομένων - ΕΛΤΑ» στηλιτεύουν την κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του δημόσιου ταχυδρομείου, απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίησης της εργασίας και κατάργησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούν τους ταχυδρομικούς να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να απαιτήσουν την οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας πώλησης οποιουδήποτε ποσοστού του ΕΛΤΑ. Να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Να κλείσουν το δρόμο της ταξικής συνεργασίας και του «κοινωνικού διαλόγου». Να παλέψουν για την ανάπτυξη του δημόσιου ταχυδρομείου. Τα ΕΛΤΑ να μείνουν 100% υπό δημόσιο έλεγχο. Οι εργαζόμενοί του όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΟΣΧΟ

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 19-6-2001 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Ευτυχία.

Τα παιδιά: Παναγιώτα Μόσχου, Γιώργος και Αικατερίνη Μόσχου.

Τα αδέλφια: Γρηγορία και Δημήτριος Λαγκώνας, Μαρία Μόσχου

Η εγγονή: Ευτυχία.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς

* * *

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΑΦΙΔΗ

ετών 91

Δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω

κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 19-6-2001 και ώρα 5.00 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Νέας Σμύρνης.

Τα παιδιά: Ιωάννης Σαραφίδης, Σαπφώ Σαραφίδου-Kadik.

Τα εγγόνια: Μιχάλης και Μαριάνθη, Στέλιος, Μαρία και Μάνος.

Οι λοιποί συγγενείς

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι δικαστές

Τελεσίγραφο έστειλαν οι δικαστικοί λειτουργοί προς την κυβέρνηση κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα φτάνουν μέχρι και τις επαναλαμβανόμενες διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) που έγινε το Σαββατοκύριακο, μετά από αίτημα περίπου 500 μελών, εξουσιοδότησε το ΔΣ, αν δεν υπάρξει απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2001, να προχωρήσει σε «απεργιακές κινητοποιήσεις» με διακοπές των συνεδριάσεων των δικαστηρίων.

Οι δικαστές προτείνουν την αναστολή εφαρμογής των μέτρων για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή μέχρι να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα υποδομής. Για το συνταξιοδοτικό ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για επίλυση στο πλαίσιο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να αυξήσει τις οργανικές θέσεις και να εισαγάγει την πληροφορική στα δικαστήρια.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συντρόφου Αλεξίου Κοσμά για το θάνατο της μητέρας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ