Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ
Φταίνε όλοι εκτός από την κυβέρνηση!

Να μεταθέσει εκ των προτέρων τις ευθύνες για τις δασικές πυρκαγιές στους δήμους, επιχείρησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), Δημήτρης Παπανικολάου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες επιτέθηκε στους δημάρχους που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές υποδείξεις για την πρόληψη των πυρκαγιών, και άφησε να εννοηθεί πως για ό,τι καεί φέτος την ευθύνη θα φέρουν οι δήμοι. Απαριθμώντας δε, τους παράγοντες για την εκδήλωση πυρκαγιών, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, τους... λαθρομετανάστες, οι οποίοι - όπως είπε - στην προσπάθειά τους να «ζεσταθούν», περνώντας στη χώρα μας, βάζουν «φωτιά» στα δάση και τους κτηνοτρόφους που επιχειρούν καίγοντας τις δασικές εκτάσεις να τις μετατρέψουν σε πεδία βοσκής.

Στους παράγοντες αυτούς, βέβαια, δεν περιλήφθηκε η βασική αιτία που οπλίζει το χέρι των «εμπρηστών», η αντιδασική κυβερνητική πολιτική. Δηλαδή η πολιτική ιδιωτικοποίησης των δασών και η εμπορευματοποίηση της γης από μεγάλους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με δεδομένη και την εμπειρία των τελευταίων χρόνων που «φεύγουν» αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων, δεν ήταν παρά μια προσπάθεια συγκάλυψης του κύριου υπαίτιου για την καταστροφή των δασών. Αυτό εξηγεί και την επιμονή του Δ. Παπανικολάου στις ευθύνες των δημάρχων για το μη καθαρισμό των χωματερών και την προσπάθεια εντυπωσιασμού που κατέβαλε, απειλώντας τους με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Στο σημείο αυτό ο ΓΓΠΠ ανέφερε ότι ήδη έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Καλάμου και το ίδιο αναμένεται για άλλους τρεις, τους δημάρχους Κορωπίου, Οινόης και Βαρνάβα.

Χαρακτηριστική πάντως της πρόθεσης του Δ. Παπανικολάου να εστιάσει μόνο στις ευθύνες των δημάρχων - που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις - ήταν η προσπάθειά του να καταλογίσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την καθυστέρηση που υπάρχει στη δημιουργία των απαραίτητων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και στην παύση έτσι της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών. Μια καθυστέρηση που οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει το πολιτικό κόστος της χωροθέτησης και να εφαρμόσει έτσι το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Επιχειρώντας δε να ενισχύσει τον ισχυρισμό του περί ετοιμότητας της κυβέρνησης στα σχέδια αντιμετώπισης και πρόληψης των πυρκαγιών, ο Δ. Παπανικολάου είπε ότι θα δοθούν επιπλέον 1,5 δισ. δραχμές στους δήμους, τα οποία όμως θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών όπως νομίζει.

Κατά τα άλλα, ο Δ. Παπανικολάου είπε πως θα δοθούν 500 εκατομμύρια στις εθελοντικές οργανώσεις και πως αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την άρση των προβλημάτων στη δράση τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προχτεσινή φωτιά ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις σε πρόληψη και πυροπροστασία (2018-08-23 00:00:00.0)
Γιατί είναι αναγκαίος ο δημόσιος ενιαίος φορέας (2009-08-30 00:00:00.0)
Από 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος (2005-04-13 00:00:00.0)
Οποιος προλάβει, σώθηκε! (2001-02-13 00:00:00.0)
Καθημερινός ο κίνδυνος (2000-06-24 00:00:00.0)
Η δασοπροστασία απαιτεί πόρους (1999-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ