ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Προβάδισμα το τριφύλλι

Μπερκ και Κοχ πανηγυρίζουν τη νίκη του Παναθηναϊκού που τους έφερε πιο κοντά στο πρωτάθλημα

Sportidea

Μπερκ και Κοχ πανηγυρίζουν τη νίκη του Παναθηναϊκού που τους έφερε πιο κοντά στο πρωτάθλημα
Ετοιμοι να πανηγυρίσουν το φετινό πρωτάθλημα στον Πειραιά δηλώνουν όλοι στον Παναθηναϊκό μετά και τη νίκη επί του Ολυμπιακού με 73-57 που έδωσε στους «πράσινους» το προβάδισμα με 2-1 στις νίκες. Ετσι τώρα χρειάζονται άλλη μια νίκη προκειμένου να στεφθούν και τυπικά πρωταθλητές, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας τους στον τέταρτο τελικό, έχουν και το πλεονέκτημα έδρας για πέμπτο παιχνίδι. Πάντως, τόσο η νίκη αλλά και η εμφάνιση της ομάδας που επέβαλε πλήρως το ρυθμό της στο παιχνίδια, έχει ανεβάσει το ηθικό των παικτών του Ομπράντοβιτς που θέλουν να τελειώνουν από την Τετάρτη την υπόθεση πρωτάθλημα. «Κάναμε εκπληκτική εμφάνιση με εξαίρεση τα πρώτα δύο λεπτά. Παίξαμε επιθετική άμυνα, πράγμα που μας έδωσε πολλές ευκαιρίες σε ανοιχτό γήπεδο για πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Από όταν οικοδομήσαμε διαφορά με 8 πόντους, δεν απειληθήκαμε ποτέ», τόνισε ο Σέρβος τεχνικός που αν και έδωσε τα εύσημα σε όλους του παίκτες, εντούτοις ξεχώρισε δύο, του Μπερκ και Μίντλτον. Στην αντίπερα όχθη κατήφεια και προβληματισμός επικρατεί στους «ερυθρόλευκους» μετά την άσχημη εμφάνιση της ομάδας σε έναν τόσο σημαντικό παιχνίδι. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού ο Ηλίας Ζούρος είπε: «Ενα από τα χειρότερα παιχνίδια μας. Δεν είχαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας, ούτε κίνηση, ούτε ταχύτητα και τελικά δεν αντέξαμε στην πιεστική και πολύ σκληρή άμυνα του Παναθηναϊκού», είπε επισημαίνοντας ότι τα 18 λάθη και τα διαδοχικά άστοχα σουτ φανερώνουν ότι οι παίκτες σκεφτόταν το παιχνίδι της Τετάρτης. Πάντως, στο τέλος έδειξε και αισιόδοξος, εκφράζοντας την άποψη «ό,τι έγινε - έγινε. Θα κάνουμε το 2-2 στο ΣΕΦ και θα επιστρέψουμε». Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είπε: «Ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί έπαιξε καλή άμυνα. Κάναμε το 2-1 και πλέον το μυαλό μας είναι στον αγώνα της Τετάρτης. Για αυτόν θα προετοιμαστούμε και θα αυτοσυγκεντρωθούμε. Ο κόσμος ζητά το 3-1 στο ΣΕΦ και είναι λογικό. Εμείς, ούτως ή άλλως, πάντα προσπαθούμε για τη νίκη και αυτό θα κάνουμε και στο ΣΕΦ».

48ο ΡΑΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
Ξανά... Μακ Ρέι

Και το όνομα αυτού... Κόλιν Μακ Ρέι. Ο πολυνίκης οδηγός της Φορντ, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την εμπειρία του καθώς για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τέταρτη στην καριέρα του κατέκτησε το 48ο Ράλι «Ακρόπολις». Ο Βρετανός οδηγός, από την πρώτη μέρα έδειξε... τα δόντια του, αλλά και τις δυνατότητές του, πέρασε στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης και την κράτησε μέχρι την τελευταία μέρα αφήνοντας δεύτερο τον πολλά υποσχόμενο Σόλμπεργκ με Σουμπαρού Ιμπρέζα. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα την εξέλιξη του πιο δύσκολου αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη Σουμπαρού, καθώς οι δύο από τους τέσσερις οδηγούς της εταιρίας βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Από τους άτυχους οι Ντιντιέ Οριόλ και ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μάρκους Γκρόνχολμ, με Πεζώ 206 και οι δύο καθώς εγκατέλειψαν από τις πρώτες ειδικές της μέρας. Στη συνέχεια όμως, οι οδηγοί της Φορντ, Κόλιν Μακ Ρέι και Κάρλος Σάινθ, πέρασαν στην αντεπίθεση και κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, αφήνοντας τα τρία Σουμπαρού στις επόμενες θέσεις.

Στη δεύτερη μέρα, τα δύο Φορντ Φόκους συνέχισαν να οδηγούν το Ράλι. Ο Κόλιν Μακ Ρέι συνέχισε τον ξέφρενο ρυθμό και μεγάλωνε τη διαφορά από το δεύτερο Σάινθ, ενώ ο Ρίτσαρντ Μπερνς αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης. Ο Τόμι Μάκκινεν από την άλλη, με Μιτσουμπίσι Λάνσερ ΕΒΟ VI- Καρίσμα προσπαθούσε να... σώσει την κατάσταση και με οδήγηση στα όρια κατάφερε να βρεθεί στην 6η θέση, πίσω από τον Ροβενπέρα (Πεζώ 206) και τον Σόλμπεργκ που κρατούσε σταθερά την 4η θέση. Τη δεύτερη ημέρα ο αγώνας έλαβε τέλος για τον Αρη Βωβό, καθώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ενώ βρισκόταν στην 18η θέση της γενικής.

Στην τρίτη και τελευταία μέρα του 48ου Ράλι Ακρόπολις, ο Μακ Ρέι συνέχισε αυτό που είχε αρχίσει με τη μόνη διαφορά ότι ο ρυθμός του είχε πέσει αισθητά. Με δύο δεύτερες θέσεις, τρεις τρίτες και από μια πέμπτη και έκτη διατήρησε την πρωτιά και πανηγύρισε την κατάκτηση ενός ακόμα αγώνα. Από τις εγκαταλείψεις της μέρας ξεχώρισαν αυτές του Κάρλος Σάινθ, που από την πρώτη ημέρα αντιμετώπιζε πρόβλημα και του Ρίτσαρντ Μπερνς.

Από ελληνικής πλευράς, 1ος ήταν ο Παναγιώτης Χατζητσοπάνης με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή (Σουμπαρού Ιμπρέζα) ενώ δεύτερος ήταν ο Ντριβάκος στην 21η θέση.

Στα αξιοσημείωτα του φετινού Ράλι ήταν η ακύρωση της 5ης ειδικής (Ελάτεια) της 1ης μέρας λόγω μεγάλης προσεύλεσης κόσμου. Από την άλλη, αξισημείωτη ήταν η προσπάθεια και το αίσιο τέλος του Ράλι για τον Ντελεκούρ που οδηγούσε με επίδεσμο από την πρώτη μέρα.

Στη βαθμολογία προηγούνται οι Μακ Ρέι και Μάκκινεν με 30 βαθμούς και ακολουθεί ο Σάινθ με 26. Στους κατασκευαστές η Φορντ είναι στην 1η θέση με 60 βαθμούς έναντι 53 της Μιτσουμπίσι.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ
Στον «αφρό» άνδρες και γυναίκες

Εστω και στο παρά ένα η Εθνική γυναικών κατάφερε να διατηρήσει τις ελπίδες της για πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, αλλά σίγουρα η αποστολή της γίνεται πλέον πιο δύσκολη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε στην τελευταία του ευκαιρία να προκριθεί στη δεύτερη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Βουδαπέστη νικώντας τη Γερμανία με 8-7 (3-2, 1-3, 2-1, 2-1). Ετσι πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης σαν τρίτη ομάδα του Α' ομίλου στον οποίο μετέχει. Τα κορίτσια του Φώντα Μουδάτσιου, αν και δεν ξεκίνησαν καλά, κατάφεραν να έχουν το προβάδισμα στη λήξη του πρώτου επταλέπτου με 3-2. Το άγχος όμως τις κυρίευσε στη δεύτερη περίοδο, κατά την οποία υπέπεσαν σε πολλά λάθη. Ετσι, οι Γερμανίδες με ένα σερί 1-3 μετέτρεψαν το 3-2 σε 4-5. Μετά από ένα ισορροπημένο τρίτο επτάλεπτο (6-6) στην τελευταία περίοδο η πολύ καλή άμυνα και παράλληλα οι επιθετικές λύσεις της Πάτερου και Μωραϊτίδου έδωσαν στην Ελλάδα τη νίκη. Για την Εθνική μας σκόραραν οι: Κοζομπόλη, Πάτερου, Μωραϊτίδου και από ένα Ασιλιάν και Μωραΐτη.

Για πρωτιά οι άνδρες

Μια ισοπαλία στο χτεσινοβραδινό αγώνα με την Κροατία (διεξαγόταν αργά χτες) αρκούσε στην Εθνική ανδρών προκειμένου να πάρει την πρώτη θέση στο Β` όμιλο. Οι διεθνείς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις, σημειώνοντας σπουδαίες νίκες επί της Ρωσίας με 10-7 και της Σλοβακίας με 14-8. Ετσι, οι παίκτες του Κούλη Ιωσηφίδη κατείχαν την πρώτη θέση του ομίλου μια αγωνιστική πριν το τέλος με 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

ΒΟΛΕΪ
Ονειρο ήταν και πάει

Το όνειρο παρέμεινε όνειρο για την Εθνική μας ομάδα των ανδρών, η οποία το περασμένο Σαββατοκύριακο, για ακόμα μια φορά, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αποκλεισμό από τη φάση των «8» του Γουόρλντ Λιγκ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αν και κρατούσε το... ιστορικό εισιτήριο της πρόκρισης στα χέρια του, δεν κατάφερε να το συγκρατήσει όταν αυτό άρχισε να... γλιστράει μετά την ήττα στην πρώτη αναμέτρηση της Πάτρας κόντρα στη Βενεζουέλα, με 3-2 (29-31, 19-25, 25-23, 34-32, 15-12). Οι διεθνείς μας, στο δεύτερο αγώνα με την ομάδα της Βενεζουέλας έπρεπε να πάρουν τη νίκη χωρίς απώλεια σετ. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη, αφού ηττήθηκαν και στη δεύτερη κόντρα με 3-2 (25-23, 25-23, 20-25, 20-25, 20-18). Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διοργάνωσης, η Εθνική μας κατέλαβε την 9η θέση ανάμεσα στις 16 ομάδες που αποκλείστηκαν από τη συνέχεια, η οποία θα δοθεί στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Κούβας, της Βραζιλίας και της Ολλανδίας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας, ύστερα από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ελληνικής ομάδας στο «Γουόρλντ Λιγκ», είπε: «Η παρουσία μας ήταν θετική, αποκομίσαμε εμπειρίες που θα μας φανούν χρήσιμες στο μέλλον». Επόμενος σταθμός της Εθνικής μας είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Προύσα (6/7). Οι διεθνείς μας θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους στις 20 του μήνα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
«Ασημένια» κορίτσια

«Πιασμένη» μια θέση στο βάθρο, είχε, απ' ό,τι φάνηκε, η Εθνική μας ομάδα του ανσάμπλ, η οποία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γενεύης έδειξε συνεπής με το ραντεβού της στα σκαλοπάτια της κορυφής. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό των αγώνων, συγκεντρώνοντας 26.200 βαθμούς, λίγο πίσω από τη «χρυσή» ομάδα της Λευκορωσίας (26.400) και λίγο μπροστά από την 3η Βουλγαρία (26.125). Σημειώνεται ότι η συμμετοχή τού αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι η πρώτη σε μεγάλη διοργάνωση με το ανανεωμένο σχήμα (Χαρίκλεια Πανταζή, Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαριτίνη Ιωάννου, Βαρβάρα Μαγνησαλή και Αναστασία Κάγιο). Αναλυτικά, οι πέντε πρώτες ομάδες της διοργάνωσης είναι οι εξής: Λευκορωσία (1η, με 26.400β.), Ελλάδα (2η, με 26.200β.), Βουλγαρία (3η, με 26.125β.), Ουκρανία (4η, με 26.000β.), Ρωσία (5η, με 25.850β.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ