ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Λαϊκά συλλαλητήρια αντίστασης

Με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ετοιμάζεται εντατικά το πρώτο «μπαράζ» κινητοποιήσεων για την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα γίνουν αύριο 21 Ιούνη

Με πέντε συλλαλητήρια σε ισάριθμες πόλεις της χώρας, που οργανώνονται αύριο Πέμπτη από τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι μαζί με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η προχτεσινή, άλλωστε, συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στα αντιασφαλιστικά της σχέδια και την ανάγκη, οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να δώσουν συνέχεια στη δράση τους, με αιχμή ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει τις ώριμες ανάγκες και τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Για αύριο, συλλαλητήρια έχουν προγραματιστεί στο Αγρίνιο στην πλατεία Δημοκρατίας, στις 8.30 μ.μ., στην Κοζάνη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη Χαλκίδα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στη Λαμία στην πλατεία Πάρκου στις 8 μ.μ. και στην Ιτέα στην προβλήτα στις 9 το βράδυ. Κοινό χαρακτηριστικό τους το ότι στις συντονιστικές επιτροπές και στις επιτροπές αγώνα που τα διοργανώνουν συμμετέχουν εκτός από συνδικάτα και συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών. Αναδεικνύεται, έτσι, μια κοινή βάση για κοινή δράση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, που διαπιστώνουν ότι δε θίγονται μόνον οι συντάξεις, αλλά και η υγεία, η πρόνοια, η θέση των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Περιοδείες σε επιχειρήσεις, συσκέψεις σωματείων, έκδοση και μοίρασμα προκηρύξεων, ακόμα και συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι τα όπλα των επιτροπών αγώνα στην ενημέρωση των εργαζομένων και στην προετοιμασία των συλλαλητηρίων που θα συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες. Ετσι, στις 26 Ιούνη, συλλαλητήριο διοργανώνεται στις Σέρρες στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ στις 28 του μήνα ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Στη Θεσσαλονίκη, με το σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω - Συνεχίζουμε», οι εργαζόμενοι μαζί με τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες της πόλης θα διαδηλώσουν στην πλατεία Αριστοτέλους και ήδη τα μέλη και τα στελέχη της Επιτροπής Αγώνα και του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της συγκέντρωσης. Στην Πάτρα, η Συντονιστική Επιτροπή θα κάνει τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 8 μ.μ., ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις γίνονται στις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας.

Με εντατικούς ρυθμούς, προετοιμάζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τις 5 Ιούλη, που θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, δίνοντας έτσι απάντηση και στις δυνάμεις εκείνες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που δέσμιες της πολιτικής του «κοινωνικού διαλόγου» θα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που αποτελεί τον προπομπό του διαλόγου που θα στήσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη.

Την ίδια μέρα συλλαλητήρια θα γίνουν στη Λέσβο και την Καλαμάτα, ενώ τις επόμενες μέρες και άλλες συντονιστικές επιτροπές θα πάρουν αποφάσεις για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Οι διεργασίες αυτές, που φέρνουν τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, έτοιμους να αντιπαραθέσουν ισχυρή αντίσταση στα κυβερνητικά σχέδια, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των ηγεσιών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που απέχουν από την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων και ετοιμάζονται να διευκολύνουν το πέρασμα της λογικής του «κοινωνικού διαλόγου», που με αγωνία επιδιώκει η κυβέρνηση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζουν στο δρόμο του αγώνα

Συλλαλητήρια αντίστασης σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας

Με αγωνιστικά συλλαλητήρια συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους για να μην περάσουν τ' αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και καταδικάζοντας τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης. Για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, πραγματοποιούνται καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στη Λάρισα η Επιτροπή Φορέων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης διοργανώνει συλλαλητήριο την Τετάρτη 27 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη, που θα είναι η οριστική απόσυρση των μέτρων. Επίσης, τονίζει πως «είναι καθαρό ότι οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και αρκετών ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, δε θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα της εργατικής τάξης μέχρι την τελική νίκη καθώς είναι προσκολλημένες στη λογική της υποταγής της εργατικής τάξης στους στόχους του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης». Και υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για τη συνέχιση του αγώνα πρέπει να περάσει στους ίδιους τους εργαζόμενους και σε όσα σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες θέλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Στη Μαγνησία το αγωνιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, την Πέμπτη 28 Ιούνη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, οι συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εντείνουν τις προετοιμασίες τους με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους. Σήμερα και αύριο θα γίνουν περιοδείες στην Τράπεζα της Ελλάδας και στη Γενική Τράπεζα και ομιλία στους διοικητικούς υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Στα Τρίκαλα το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Αγωνιστικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί και στην Καρδίτσα. Η ημερομηνία που θα γίνει το συλλαλητήριο θ' αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στη μάχη για επιτροπές παντού

Συγκέντρωση-συζήτηση στις 3 του Ιούλη στην πλατεία Κοραή για το Ασφαλιστικό, αποφάσισε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο αγωνιστικός άνεμος εξακολουθεί να πνέει στο πρώτο λιμάνι της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν επί ποδός για να προστατέψουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Χτες οι δεκάδες συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς και δήμοι του Πειραιά, που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης τη διοργάνωση συγκέντρωσης -συζήτησης το απόγευμα της 3ης του Ιούλη στην πλατεία Κοραή, αλλά και να δυναμώσουν τη δράση τους ώστε να μη μείνει χώρος δουλιάς σε ολόκληρη την περιοχή στην οποία να μην έχει συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα. Η χτεσινή απόφαση αποτελεί παράλληλα και απάντηση στις πλειοψηφίες των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι οποίες, ακολουθώντας τη γραμμή... ΓΣΕΕ, απέρριψαν στις πρόσφατες συνεδριάσεις τους κάθε πρόταση για αγωνιστική κινητοποίηση, επιδιώκοντας την καθήλωση των εργαζομένων, στεριάς και θάλασσας.

Τη συζήτηση στη σύσκεψη που έγινε στο ΕΚΠ ξεκίνησε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Μιχάλης Νουφαρίτσης. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε κατ' αρχάς στους μεγαλειώδεις αγώνες που έγιναν στο Γκέτεμποργκ, επισημαίνοντας ότι «τόσο από αυτές όσο και από τις κινητοποιήσεις στη χώρα μας φαίνεται ότι συνεχώς διογκώνεται το κίνημα ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στις οποίες εντάσσεται και η επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ειδικά για τους Ελληνες εργαζόμενους σημείωσε ότι το συνεχώς διογκούμενο κύμα κινητοποιήσεων, «που ανάγκασε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αναδίπλωση στην υπόθεση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ρίχνει στο κενό τις θεωρίες της ηττοπάθειας και φανερώνει ότι όταν οι εργάτες πιστέψουν στη δύναμή τους έχουμε αποτελέσματα». Οσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι ουσιαστικά δεν έχει πάρει τίποτα πίσω από τα όσα εκτρωματικά έχει ανακοινώσει, απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Τόσο ο γραμματέας του ΕΚΠ όσο και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές που μίλησαν ανέφεραν ότι το διεκδικητικό πλαίσιο αυτού του αγώνα αφορά ακόμα στην υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην Παιδεία, στην Υγεία και τάσσεται εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Ενώ επισημάνθηκε ότι παράλληλα θα δίνεται η μάχη και για την καλύτερη προετοιμασία του πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 5 του Ιούλη.

Προγράμματα, δήθεν, για απασχόληση

Την ώρα που τα επιτελεία της κυβέρνησης, με βασικό τους εργαλείο τον «κοινωνικό διάλογο», επιχειρούν να περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια, γενικεύοντας την επίθεση στην εργατική τάξη και νέοι μηχανισμοί προσωρινής άμβλυνσης των οικονομικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε εφαρμογή. Χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη πως μετά τον Αύγουστο θα ξεκινήσει ο «διάλογος». Τη δήλωση αυτή έκανε στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την παρουσίαση του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας «EQUAL» που αφορά την καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων όσων επιζητούν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή βρίσκονται ήδη σ' αυτή.

Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται σε 35,4 δισ. δραχμές και θα υλοποιηθεί από αναπτυξιακές συμπράξεις που θα συσταθούν σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ