ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Σείεται» η εκεχειρία από αλληλοκατηγορίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΓΑΖΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Κλυδωνίζεται επικίνδυνα η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή, μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μετά από την κλιμάκωση των αλληλοκατηγοριών για παραβίαση της συμφωνίας και για μη εφαρμογή των εκατέρωθεν δεσμεύσεων. Παρά τα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας και τη λεκτική ένταση, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας πραγματοποίησαν άλλη μια συνάντηση, ενώ συνεργάστηκαν τάχιστα και άψογα στη διακοπή των παρεμβολών στον πύργο ελέγχου του ισραηλινού διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν.

Σήμερα θα συνεδριάσει, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα 24ωρο, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, προκειμένου να επανεξετάσει την παραμονή ή όχι του Ισραήλ στο πλαίσιο της, υπό τον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, επιτευχθείσας εκεχειρίας. Στην πρώτη συνεδρίαση, πολλοί από τους συμμετέχοντες υπουργούς τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής πολιτικής και της ανάληψης σκληρής στρατιωτικής δράσης. Χαρακτηριστικότερες όλων είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ελί Γισάι, ο οποίος εξέφρασε την «ελπίδα για στρατιωτική πάταξη της τρομοκρατίας». Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να δήλωσε ότι, παρά την πάροδο 6 ημερών, η εκεχειρία είναι μονομερής, καθώς η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε εφαρμογή των δεσμεύσεών της.

Παρά την έντονη φημολογία, επισήμως η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε τις δηλώσεις. Δε σχολιάστηκε, επίσης, και το ξαφνικό ταξίδι του Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον, στις 26 Ιουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους και με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Η ατζέντα των συνομιλιών φαίνεται ότι αποτελείται από την εκτίμηση του επιπέδου βίας μετά την εκεχειρία, από το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξαναρχίσει ο διάλογος με τους Παλαιστινίους, αλλά και από το πότε το Ισραήλ θα εφαρμόσει την έκθεση Μίτσελ για οριστικό πάγωμα των εποικισμών.

Διαμετρικά αντίθετη είναι η εκτίμηση της Παλαιστινιακής Αρχής για τους υπαίτιους των παραβιάσεων της εκεχειρίας. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που συναντήθηκε χτες στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι δεν έχει άρει ούτε τον στρατιωτικό ούτε τον οικονομικό αποκλεισμό, τροφοδοτώντας την παλαιστινιακή λαϊκή οργή, ενώ επέρριψε την πλήρη ευθύνη για τα κρούσματα βίας στους εποίκους, «τους οποίους στηρίζει μερίδα της ισραηλινής ηγεσίας». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιάσερ Αραφάτ ανέφερε την πυρπόληση, πριν από δύο ημέρες, 3.000 ελαιόδεντρων Παλαιστινίων, από εποίκους, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για επίβλεψη της εκεχειρίας από διεθνείς παρατηρητές.

Θρήνος, αλλά και συνεργασία

Την οργή ακροδεξιών Ισραηλινών και εποίκων προκάλεσε η είδηση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, της δολοφονίας δεύτερου εποίκου από πυρά αγνώστων ενόπλων στη Δυτική Οχθη, σε διάστημα μόλις λίγων ωρών. Δεκάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τον να προχωρήσει σε στρατιωτική καταστολή «της παλαιστινιακής τρομοκρατίας».

Οργή και θρήνος, χτες, και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου μετά τον 9χρονο διαδηλωτή που έχασε τη ζωή την Κυριακή στη Γάζα, ένας 12χρονος που τραυματίστηκε στα ίδια επεισόδια, έξω από την Κχαν Γιουνίς, έχασε τη μάχη με το θάνατο και κηδεύτηκε χτες. Από την έναρξη της εκεχειρίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι και 3 Ισραηλινοί.

Παρ' όλα αυτά, οι παλαιστινιακές αρχές αντέδρασαν άμεσα στο ισραηλινό αίτημα για διερεύνηση των παρεμβολών στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν. Λίγη ώρα αργότερα, κατασχέθηκαν οι κεραίες και τα μηχανήματα πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να «μην παρεμποδίζεται η ασφαλής αεροπορική μετακίνηση στο ισραηλινό αεροδρόμιο».

Βελγική δικαιοσύνη κατά Σαρόν

Μήνυση σε βάρος του Αριέλ Σαρόν για εγκλήματα πολέμου κατέθεσαν 26 επιζήσαντες των σφαγών στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, το 1982. Οι Παλαιστίνιοι, που προσέφυγαν στη βελγική δικαιοσύνη, γιατί επιτρέπει τη διενέργεια δίκης για θέματα που δεν αφορούν άμεσα το Βέλγιο σε περίπτωση που πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υποστηρίζουν ότι ο Σαρόν έχει άμεση ευθύνη για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τους, συνεργαζόμενους με τον ισραηλινό στρατό, Λιβανέζους χριστιανούς φαλαγγίτες, αφού Ισραηλινοί στρατιώτες υποστήριξαν το «έργο» τους και δεν επέτρεπαν στους πανικόβλητους πρόσφυγες να διαφύγουν.

Οι δικηγόροι του Αριέλ Σαρόν τόνισαν ότι δε γνώριζε τίποτε και ότι από τη θέση του υπουργού Αμυνας, που κατείχε, μπορεί να έχει μόνο την ηθική ευθύνη, γιατί δεν «εκτίμησε ορθώς» όπως του αποδόθηκε από ισραηλινό δικαστήριο. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες κατηγόρησε τις βελγικές αρχές για «υπόθαλψη προσπάθειας σπίλωσης του πρωθυπουργού» και απείλησε με διπλωματική κρίση. Διαφορετική άποψη, πάντως, έχει ο Βέλγος εισαγγελέας Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, εκτιμώντας ότι «όταν υπάρχει μια τέτοια φρικτή σφαγή, θα πρέπει να αναζητούνται και να τιμωρούνται οι ένοχοι».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Περιμένοντας τον Συμεών...

Συμεών

Associated Press

Συμεών
ΣΟΦΙΑ.-

Ολοι αναμένουν από τον Συμεών Μπορίσοφ Σάξε - Κομπουργκότσκι να αποσαφηνίσει το πολιτικό του πρόγραμμα και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της νέας βουλγαρικής Βουλής για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, από το παλάτι του δεν έγινε γνωστή καμία πληροφορία ως το βράδυ χθες.

Ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του Μπορίσοφ δεν είναι σε θέση να πουν ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Ο μεν νομικός του σύμβουλος Ογκνιάν Γκερτζίκοφ δηλώνει πως «κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κάποιος τεχνοκράτης, ή κάποιος με πολιτική εμπειρία που υποστηρίζει τις αρχές του κινήματός μας». Από την άλλη, ο επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων του Κινήματος Συμεών, ο Νικολάι Βασίλεφ, αντιτείνει πως «δεν ξέρουμε αν (ο πρώην μονάρχης) θα είναι πρωθυπουργός. Αν καταφέρουμε να τον πείσουμε να αναλάβει τη θέση, αυτό θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα». Καλό για ποιον, όμως;

Τα τελεσίδικα επίσημα αποτελέσματα αναμενόταν να ανακοινωθούν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή σήμερα (Τετάρτη), οπότε ο Συμεών θα αρχίσει παζάρια με τα τρία κόμματα του νέου Κοινοβουλίου για το σχηματισμό κυβέρνησης σε μια βδομάδα.

Το απερχόμενο από την κυβέρνηση κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων πραγματοποιούσε χθες συνάντηση, εν μέσω φημολογιών πως ο πρώην πρωθυπουργός που τελεί πλέον υπηρεσιακός στο θώκο, Ιβάν Κόστοφ, ενδέχεται να παραιτηθεί - ή να τον ...παραιτήσουν - περίπου σαν θυσία στο βωμό της συμμαχίας με το Εθνικό Κίνημα Συμεών ΙΙ και άρα την παραμονή, έστω στο πλαίσιο ενός άβολου συνασπισμού, στην εξουσία. Ο συνδυασμός των δύο κομμάτων (120+51 έδρες, αντίστοιχα) δημιουργεί θεωρητικά μια άνετη πλειοψηφία. Ο δήμαρχος της Σόφιας, Στέφαν Σοφιάνσκι, «παίκτης» στις εσωκομματικές ισορροπίες των ΕΔΔ, έχει κάνει σαφές πως θέλει το κόμμα του να μείνει στην εξουσία, με Κόστοφ ή χωρίς. Σε περίπτωση που υπάρξει συμμαχία των δύο σχημάτων και ο Συμεών δεν αναλάβει το πρωθυπουργικό πόστο, μάλιστα, το εποφθαλμιά ο ίδιος. Αλλο ένα πρόσωπο που προβάλλεται ως υποψήφιος πρωθυπουργός είναι ο ανεξάρτητος Τσαβντάρ Κάντσεφ, πρώην διοικητής της Foreign Trade Bank.

Στο άλλο «άκρο» του πολιτικού κέντρου, ο Συνασπισμός για τη Βουλγαρία, του οποίου ηγείται το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Γκεόργκι Παρβάνοφ, μοιάζει επίσης πρόθυμο και ικανό, με 48 έδρες, να συμμαχήσει με τον Συμεών. Ο όρος που θέτει ο ηγέτης του είναι «να μην είναι και πάλι στην κυβέρνηση» οι απελθούσες δυνάμεις της ...δεξιάς, και να δηλώσει ο Συμεών ότι δε θέλει την επαναφορά της μοναρχίας.

Εξ υπαρχής, την προθυμία του για συμμαχία με τον αλλοτινό βασιλιά της Βουλγαρίας έχει εκφράσει ο Αχμέτ Ντογκάν του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, που εκφράζει την τουρκική μειονότητα (21 έδρες).

Οποιοσδήποτε από τους τρεις συνασπισμούς είναι βιώσιμος. Αυτό που παραμένει πάντως αίνιγμα είναι το μείγμα πολιτικών που προτίθεται να ακολουθήσει ο πρώην μονάρχης.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος παραμένει απορημένος σχετικά με τη νίκη του Συμεών. Χαρακτηριστικότερο όλων ήταν κύριο άρθρο της εφημερίδας Die Tageszeitung, που έκανε λόγο για «νίκη του Παραλόγου».

ΧΙΛΗ
Σαν αδέσποτο σκυλί

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Αγάπη, τρυφερότητα, θαλπωρή, ακόμη και φροντίδα για την επιβίωση, βρήκε ένα μικρό παιδί υπό εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του, το έσκασε από το Ιδρυμα και τελικά υιοθετήθηκε από μία αγέλη σκύλων.

Τα σκυλιά κατόρθωσαν να το φτάσουν μέχρι τα 10 του χρόνια, ώσπου ανακαλύφθηκε από τις χιλιανές αρχές. Το τραγικό αλλά δυστυχώς όχι πρωτάκουστο αυτό γεγονός, καθώς ήδη έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά ακόμη και στην Ευρώπη, έλαβε χώρα στην πιο ανεπτυγμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ο προσδιορισμός του χρόνου της εγκατάλειψης του βρέφους, ανασύρει από τη λήθη το «θαύμα», οικονομικό κυρίως όπως εκτιμούσαν τότε οι πάσης φύσης αναλυτές, που δημιούργησε ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ για τη Χιλή.

Οσο για την ιστορία, έχει ως εξής: Ο δεκάχρονος σήμερα μικρούλης, εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του στα πέντε του χρόνια. Το έσκασε πριν από δύο χρόνια από το ίδρυμα στο οποίο εγκαταλείφθηκε και τελικά κατέληξε σε μία σπηλιά και κατόρθωσε να επιζήσει με τη φροντίδα μιας αγέλης αδέσποτων σκυλιών που τον μεγάλωσαν εξασφαλίζοντας την τροφή του. Συνέβη στην πόλη Ταλκαουάνο της νότιας Χιλής και όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το αγόρι αυτό μεγάλωσε θηλάζοντας μία σκύλα από την αγέλη και αργότερα έτρωγε και ό,τι άλλο εύρισκε, σκαλίζοντας μέσα στους κάδους απορριμμάτων μαζί με τους τετράποδους φίλους του. «Ηταν γι' αυτόν σαν οικογένεια»... «Μία σκύλα τον μεγάλωσε, πιθανώς και με το γάλα της, αλλά το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα υποσιτισμού» θα δηλώσει η Ντέλια Ντελγκάδο, επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος για τη Φροντίδα του Παιδιού και θα συμπληρώσει ότι «γυρνούσε μαζί με την αγέλη των αδέσποτων αναζητώντας τροφή στους σκουπιδοτενεκέδες της πόλης». «Δεν τον μεγάλωσαν τα σκυλιά, αλλά του παρείχαν την οικογένεια που ποτέ δεν είχε», θα τονίσει η Ντελγκάδο και θα συμπληρώσει ακόμη πιο τρομακτικά: «Εχει εμφανή τα σημάδια της κατάθλιψης και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι ξέρει να μιλά», ενώ οι φωτογραφίες των εφημερίδων τον φέρνουν να σχεδιάζει συνεχώς με ένα κραγιόν την «οικογένειά του»!

Ενδεικτικό του τρόμου του, είναι ότι το περασμένο Σάββατο το «παιδί - σκυλί», όπως ήδη έχει καταχωρηθεί στο χιλιανό Τύπο, έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό για να γλιτώσει από την αστυνομία που προσπαθούσε να το πλησιάσει όταν ειδοποιήθηκε για την περίπτωση από τις δημοτικές υπηρεσίες. «Ενας αξιωματικός της αστυνομίας έπεσε στο νερό και τον έσωσε», δήλωσε ο αστυνομικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι τώρα το αγόρι βρίσκεται στη φροντίδα ενός κρατικού φορέα προστασίας των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ