ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι στα απεργιακά συλλαλητήρια

Επόμενο μεγάλο ραντεβού το συλλαλητήριο της Δευτέρας στην Αθήνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού | Μεγάλη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων την Τετάρτη 22 Μάρτη στο Σπόρτιγκ

«

Κατεβήκαμε στην απεργία» και για τα Τέμπη και για όλα! Αυτή η φράση έδινε κι έπαιρνε στις χθεσινές ογκώδεις απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τους απεργούς που από το πρωί έδιναν τη μάχη στους χώρους δουλειάς να ενώνονται σε απέραντα ανθρώπινα ποτάμια με τους μικροεπαγγελματίες που έκλειναν τα μαγαζιά τους, τους φοιτητές και τους μαθητές, τους συνταξιούχους.

Και όλοι μαζί διαδήλωσαν για άλλη μια φορά, δείχνοντας ότι συσπειρωμένοι στα σωματεία και τους συλλόγους τους ρίχνουν «άκυρο» στις προσπάθειες να υπονομευτεί, να ξεφουσκώσει αυτό το μεγάλο αγωνιστικό κύμα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Μάλιστα, τις χθεσινές συγκεντρώσεις «χρωμάτιζε» ακόμα περισσότερο ο κάθε κλάδος, ο κάθε χώρος δουλειάς, η κάθε γειτονιά με τους φορείς της. Και αυτό γινόταν αισθητό από τις διεκδικήσεις τους, που αφορούν όλα εκείνα τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν ως αποτέλεσμα της ίδιας στρατηγικής που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που σαν «σκυταλοδρομία» περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Οι δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν έθεσαν στο επίκεντρο τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, τους χώρους δουλειάς - παγίδες θανάτου, τα σχολεία και τις σχολές που ρημάζουν, τις ξεχαρβαλωμένες υποδομές, τα νοσοκομεία που στέκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Και είναι αλήθεια ότι κάθε διαδηλωτής, κάθε εργαζόμενος, κάθε μαθητής και φοιτητής, έχουν πολλά να καταγγείλουν και ακόμα περισσότερα για να παλέψουν, όλα εκείνα που η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές τούς στερούν, αφού τα «κόστη» τους δεν χωρούν σε μια πολιτική που λογαριάζει μόνο για το «όφελος» των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σκυτάλη τώρα περνάει στις επόμενες μεγάλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αγώνα, στην προσπάθεια να μπουν και νέες δυνάμεις στην πάλη, να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 20 Μάρτη οργανώνεται νέο συλλαλητήριο από σωματεία και φορείς στην Αθήνα, ενάντια στο εγκληματικό νομοσχέδιο που κωδικοποιεί και αντιγράφει για τη διαχείριση του νερού όλα εκείνα τα εργαλεία της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Το ραντεβού δίνεται για τις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και τα σωματεία ρίχνονται στη μάχη για να φτάσει το κάλεσμα παντού τις τρεις μέρες που απομένουν.

Επίσης, μεγάλος σταθμός για την ενίσχυση της πάλης είναι η σύσκεψη των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων που οργανώνεται την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο κλειστό του Σπόρτιγκ στην Αθήνα.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε για όλα!

Χαρακτηριστικά είναι όσα δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» διαδηλωτές που συναντήσαμε στην Αθήνα:

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα όχι μόνο για το έγκλημα στα Τέμπη - με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων - αλλά και για όλα όσα μας συμβαίνουν σε όλους τους τομείς. Για τις πολιτικές στα Εργασιακά, στην Υγεία, στην Παιδεία. Η σημερινή απεργία έχει να κάνει με τα πάντα. Και, φυσικά, διεκδικούμε να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές κυρίως», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης, εργαζόμενος στις Κατασκευές.

Η Ευαγγελία, φοιτήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μας λέει ότι «πήραμε απόφαση στη Γενική Συνέλευση να συμμετάσχουμε στη σημερινή απεργία. Ολους μας ενώνει αυτό το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη. Είναι καθήκον μας να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στο σύστημα που μας σκοτώνει». Στο μεταξύ οι φοιτητές μαζί με τους καλλιτέχνες βρίσκονταν ήδη εδώ και μήνες στον δρόμο. «Στην Καλών Τεχνών βρισκόμασταν ήδη σε κατάληψη λόγω του ΠΔ 85», μας εξηγεί.

Ο Γιάννης, μαθητής Λυκείου στην Αυλώνα, σημειώνει ότι «σε αρκετά σχολεία υπάρχει αδιαφορία, σε άλλα όμως κινητοποιούνται οι μαθητές και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Καλό θα ήταν να είχε έρθει σήμερα όλο το σχολείο μου».

Ο Ζήσης, συνταξιούχος εργαζόμενος στον ΟΣΕ, αναφέρει ότι «ανοίγω την τηλεόραση, νευριάζω με αυτά που ακούω και την κλείνω. Προσπαθούν να λοιδορήσουν τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ... Δεν λένε όμως γιατί οι σιδηροδρομικοί αναγκάζονται να δουλέψουν υπερωρίες, χωρίς ρεπό, Σαββατοκύριακα, επειδή είναι λίγοι. Την ίδια στιγμή ο σιδηρόδρομος απαξιώθηκε συστηματικά. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στη συντήρηση, στον εξοπλισμό, παντού, αγοράζουν τρένα σαπάκια. Παλιά ήμασταν περισσότεροι».

Παρέλυσαν χώροι δουλειάς, απάντηση σε εκβιασμούς και τρομοκρατία

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε κλάδους και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα είπαν «σήμερα απεργώ!». Και με τη μαζική τους συμμετοχή νέκρωσαν την παραγωγή σε γιαπιά, εργοστάσια, λιμάνια, συγκοινωνίες. Σταμάτησαν υπηρεσίες, στάθηκαν απέναντι στην απεργοσπασία που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία με απειλές και εκβιασμούς, έδωσαν απάντηση στην άθλια προβοκάτσια της κυβέρνησης που προχτές προπαγάνδιζε ψευδώς ότι «η απεργία στο Δημόσιο είναι παράνομη» για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.

Εκλεισε το «Ελ. Βενιζέλος»

Ανάμεσα στους χώρους που ξεχώρισαν για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία ήταν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που έκλεισε εντελώς, ενώ εκδόθηκε και σχετική ΝΟΤΑΜ που ενημέρωνε ότι δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Δεν σηκώθηκε λοιπόν ούτε ένα αεροπλάνο αφού απεργούσαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ και το επίγειο προσωπικό σε μια σειρά από πόστα απεργούσε. Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν με το πανό τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Οπως μας λέει ο Μάνος Μυλωνάς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στη «Swissport», η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική. Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου «κατεβαίνουν στον δρόμο και για τα δικά τους προβλήματα, τις ελλείψεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των επιβατών», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Δουλεύουν λιγότεροι στα πόστα από όσους απαιτούνται και οι εταιρείες πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και πιο εντατικά. Μας λένε ότι τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα έχει ακόμη μεγαλύτερη κίνηση το αεροδρόμιο από την προηγούμενη, ωστόσο δεν προσλαμβάνονται ούτε εκπαιδεύονται υπάλληλοι. Ολα τα πόστα στο αεροδρόμιο χρειάζονται ειδίκευση».

Περιγράφει ακόμη την κατάσταση στα ΜΜΜ - στον προαστιακό, στο μετρό, στα λεωφορεία - τις ώρες που μετακινούνται οι εργαζόμενοι από και προς τις δουλειές τους. «Είμαστε πάντα σαν σαρδέλες» λόγω των ελλείψεων. «Στον προαστιακό υπάρχουν επιβάτες που δεν χωράνε στους συρμούς και περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο», συμπληρώνει. Τις τελευταίες μέρες που δεν λειτουργεί ο προαστιακός, αντί να μπουν περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων, τα λεωφορεία γεμίζουν ασφυκτικά. «Εχουν χαλάσει λεωφορεία από τον όγκο των επιβατών και σταματούν στη μέση της διαδρομής λόγω υπερθέρμανσης της μηχανής. Οι επιβάτες αναγκάζονται να κατέβουν και να περιμένουν το επόμενο...», σημειώνει.

«Λουκέτο» σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Τίποτα δεν κουνήθηκε επίσης στις προβλήτες της COSCO, αφού ειδικά οι λιμενεργάτες έχουν πληρώσει πανάκριβο «φόρο αίματος» από το κυνήγι του κέρδους στους ντόκους του λιμανιού. Μάλιστα, το λιμάνι του Πειραιά νέκρωσε απ' άκρη σ' άκρη, αφού δεμένα ήταν και τα βαπόρια, με τους ναυτεργάτες να βρίσκονται στους καταπέλτες από τα ξημερώματα.

Λουκέτο έβαλε για άλλη μια φορά η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπως και τα Ναυπηγεία Σπανόπουλου. Ακόμα έκλεισαν εργοστάσια όπως η «ELCO Βαγιωνής», ενώ μεγάλη συμμετοχή στο απεργιακό μπλοκ προήλθε από απεργούς στα εργοστάσια ΝΟΕ και «Δημητρίου». Στη Χημική Βιομηχανία έκλεισαν εργοστάσια όπως της «Μινέρβα», της «Upfield» και της «Βιβεχρώμ», ενώ στο Φάρμακο έκλεισαν τα εργοστάσια της «Johnson» και της «Hellenica».

«Σφυριά» δεν έπεσε από τους εκατοντάδες οικοδόμους στα «εμβληματικά» εργοτάξια, όπως του Ελληνικού, που αποτελεί το καμάρι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα Τρόφιμα έκλεισε η παραγωγή στην ΕΒΓΑ ενώ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής είχε σε εργοστάσια όπως TASTY, AMSTEL και ΚΑΝΑΚΗ. Ακόμα στον Τύπο - Χαρτί καλά ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν σε «Veridos», «Μορφή» και «Βλάχο».

«Μαλαματίνα»: Δυνάμεις καταστολής απέναντι στους απεργούς

Για άλλη μια φορά βρήκαν τις δυνάμεις καταστολής απέναντί τους οι απεργοί της «Μαλαματίνα», που βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Εκεί λοιπόν, το κράτος έδειξε άριστα αντανακλαστικά και ετοιμότητα, παρατάσσοντας τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους απεργούς, που βρέθηκαν στην πύλη της επιχείρησης στο πλαίσιο της περιφρούρησης της χτεσινής απεργίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας κατήγγειλε ο Γιάννης Φραγγίδης, απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και το τέλος του Μάρτη, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δεν σταματάμε! Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά!

«Δεν σταματάμε! Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά!»: Το μήνυμα αυτό στέλνει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Καλεί, παράλληλα, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, με επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού το νέο μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό και στη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτιγκ».

Αναφέρει αναλυτικά το ΠΑΜΕ:

«Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα, τους χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, αγρότες, τις γυναίκες που με τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες κάθε πόλης της χώρας. Στην Αθήνα, η τεράστια απεργιακή πορεία των συνδικάτων, εκτεινόταν από την Πανεπιστημίου στο ύψος του Ρεξ, μέχρι τα γραφεία της "Hellenic Train" στη Συγγρού.

Σήμερα συμπληρώνονται 16 μέρες από το έγκλημα στα Τέμπη που 57 άνθρωποι, εργαζόμενοι, νέα παιδιά δεν γύρισαν στις οικογένειές τους. Το σύνθημα "το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή" δεν σβήνει. Αντιθέτως, ακούγεται πιο δυνατά από δεκάδες χιλιάδες στόματα σε όλη τη χώρα!

Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο, να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη, να μετατρέψουν το έγκλημα σε μια ατομική αβλεψία. Δεν θα "βγει λάδι" το κράτος των λίγων όπου βασιλεύει ο θεός του κέρδους, που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους ως κόστος.

Δεν μας ταιριάζει μια ζωή που η προστασία της αποτελεί βαρίδι για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, η αξιοπρέπειά μας θα συμπιέζεται στις δαγκάνες των αυξήσεων - ψίχουλα, των πλειστηριασμών, της ακρίβειας που θερίζει το λαϊκό εισόδημα. Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προετοιμάζουν για ζωή με pass και θανάτους με εισιτήρια άνευ επιστροφής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ