Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Παρέλυσαν χώροι δουλειάς, απάντηση σε εκβιασμούς και τρομοκρατία

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε κλάδους και χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα είπαν «σήμερα απεργώ!». Και με τη μαζική τους συμμετοχή νέκρωσαν την παραγωγή σε γιαπιά, εργοστάσια, λιμάνια, συγκοινωνίες. Σταμάτησαν υπηρεσίες, στάθηκαν απέναντι στην απεργοσπασία που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία με απειλές και εκβιασμούς, έδωσαν απάντηση στην άθλια προβοκάτσια της κυβέρνησης που προχτές προπαγάνδιζε ψευδώς ότι «η απεργία στο Δημόσιο είναι παράνομη» για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.

Εκλεισε το «Ελ. Βενιζέλος»

Ανάμεσα στους χώρους που ξεχώρισαν για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία ήταν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», που έκλεισε εντελώς, ενώ εκδόθηκε και σχετική ΝΟΤΑΜ που ενημέρωνε ότι δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Δεν σηκώθηκε λοιπόν ούτε ένα αεροπλάνο αφού απεργούσαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ και το επίγειο προσωπικό σε μια σειρά από πόστα απεργούσε. Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν με το πανό τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Οπως μας λέει ο Μάνος Μυλωνάς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στη «Swissport», η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική. Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου «κατεβαίνουν στον δρόμο και για τα δικά τους προβλήματα, τις ελλείψεις που επηρεάζουν την ασφάλεια των επιβατών», υπογραμμίζει και εξηγεί: «Δουλεύουν λιγότεροι στα πόστα από όσους απαιτούνται και οι εταιρείες πιέζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και πιο εντατικά. Μας λένε ότι τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα έχει ακόμη μεγαλύτερη κίνηση το αεροδρόμιο από την προηγούμενη, ωστόσο δεν προσλαμβάνονται ούτε εκπαιδεύονται υπάλληλοι. Ολα τα πόστα στο αεροδρόμιο χρειάζονται ειδίκευση».

Περιγράφει ακόμη την κατάσταση στα ΜΜΜ - στον προαστιακό, στο μετρό, στα λεωφορεία - τις ώρες που μετακινούνται οι εργαζόμενοι από και προς τις δουλειές τους. «Είμαστε πάντα σαν σαρδέλες» λόγω των ελλείψεων. «Στον προαστιακό υπάρχουν επιβάτες που δεν χωράνε στους συρμούς και περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο», συμπληρώνει. Τις τελευταίες μέρες που δεν λειτουργεί ο προαστιακός, αντί να μπουν περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων, τα λεωφορεία γεμίζουν ασφυκτικά. «Εχουν χαλάσει λεωφορεία από τον όγκο των επιβατών και σταματούν στη μέση της διαδρομής λόγω υπερθέρμανσης της μηχανής. Οι επιβάτες αναγκάζονται να κατέβουν και να περιμένουν το επόμενο...», σημειώνει.

«Λουκέτο» σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Τίποτα δεν κουνήθηκε επίσης στις προβλήτες της COSCO, αφού ειδικά οι λιμενεργάτες έχουν πληρώσει πανάκριβο «φόρο αίματος» από το κυνήγι του κέρδους στους ντόκους του λιμανιού. Μάλιστα, το λιμάνι του Πειραιά νέκρωσε απ' άκρη σ' άκρη, αφού δεμένα ήταν και τα βαπόρια, με τους ναυτεργάτες να βρίσκονται στους καταπέλτες από τα ξημερώματα.

Λουκέτο έβαλε για άλλη μια φορά η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπως και τα Ναυπηγεία Σπανόπουλου. Ακόμα έκλεισαν εργοστάσια όπως η «ELCO Βαγιωνής», ενώ μεγάλη συμμετοχή στο απεργιακό μπλοκ προήλθε από απεργούς στα εργοστάσια ΝΟΕ και «Δημητρίου». Στη Χημική Βιομηχανία έκλεισαν εργοστάσια όπως της «Μινέρβα», της «Upfield» και της «Βιβεχρώμ», ενώ στο Φάρμακο έκλεισαν τα εργοστάσια της «Johnson» και της «Hellenica».

«Σφυριά» δεν έπεσε από τους εκατοντάδες οικοδόμους στα «εμβληματικά» εργοτάξια, όπως του Ελληνικού, που αποτελεί το καμάρι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα Τρόφιμα έκλεισε η παραγωγή στην ΕΒΓΑ ενώ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής είχε σε εργοστάσια όπως TASTY, AMSTEL και ΚΑΝΑΚΗ. Ακόμα στον Τύπο - Χαρτί καλά ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν σε «Veridos», «Μορφή» και «Βλάχο».

«Μαλαματίνα»: Δυνάμεις καταστολής απέναντι στους απεργούς

Για άλλη μια φορά βρήκαν τις δυνάμεις καταστολής απέναντί τους οι απεργοί της «Μαλαματίνα», που βρίσκονται σε διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Εκεί λοιπόν, το κράτος έδειξε άριστα αντανακλαστικά και ετοιμότητα, παρατάσσοντας τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους απεργούς, που βρέθηκαν στην πύλη της επιχείρησης στο πλαίσιο της περιφρούρησης της χτεσινής απεργίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Τον αυταρχισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας κατήγγειλε ο Γιάννης Φραγγίδης, απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και το τέλος του Μάρτη, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ