Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος» είπαν χιλιάδες

Ενα ηχηρότατο μήνυμα, συνέχεια των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου δεκαπενθήμερου, έστειλαν χιλιάδες εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων και νεολαίας, που συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Στο Αγρίνιο, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και εργατικών συνδικάτων η συμμετοχή ήταν για μια ακόμα φορά πολύ μεγάλη. Δίπλα στο «έγκλημα αυτό καμία ανοχή - όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», απαιτήθηκε ταυτόχρονα «Υγεία για όλους και όχι εμπόρευμα», άμεσα να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία και της Αιτωλοακαρνανίας, που «αγκομαχούν» από τις σοβαρές ελλείψεις.

Δυναμικές συγκεντρώσεις με πρωτοβουλίες συνδικάτων και μαθητών πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζί με λαϊκούς φορείς, που οργανώθηκε και στον Πύργο της Ηλείας στην κεντρική πλατεία. Για ακόμη μία φορά στους δρόμους της πόλης ακούστηκαν τα συνθήματα «δολοφόνοι - δολοφόνοι» και «εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές και μεις μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Συμμετείχαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, μαθητές αλλά και αγρότες με μπροστάρη την Ομοσπονδία τους.

Στην Αμαλιάδα, η συμμετοχή ξεπέρασε και αυτή της 8ης Μάρτη, σε μια πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της πόλης απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μαθητών, εργαζομένων, αγροτών αλλά και επαγγελματιών που έκλεισαν τα καταστήματά τους. Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η απεργιακή συγκέντρωση στο Αίγιο. Συμμετείχαν σειρά εργατικών συνδικάτων από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», ενώ τον «τόνο» έδωσαν οι μαθητές με τα συμβούλιά τους.

Με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια και το απεργιακό στίγμα να δίνεται από το πρωί σε χώρους δουλειάς, κύλησε η απεργία και στα νησιά του νοτίου Ιονίου.

Στη Ζάκυνθο, από πολύ πρωί, περιφρουρήθηκαν ξενοδοχεία στην πόλη. Απαιτήθηκαν επίσης άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου. Ακολούθησε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, αλλά και μαθητών, με την πλειοψηφία των σχολείων της πόλης να δίνουν δυναμικό «παρών».

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στήθηκε απεργιακή περιφρούρηση στη ΔΕΗ, απαιτώντας μεταξύ άλλων και καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ενώ από τη συγκέντρωση αναδείχτηκε και η απαίτηση για μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης.

Στην Κέρκυρα νέοι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως «φταίνε τα κέρδη, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα».

Μαζικές με παλμό και αποφασιστικότητα ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Πελοποννήσου.

Στην Κόρινθο, σταμάτησε η δουλειά σε μια σειρά εργοστάσια, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία από το πρωί, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε αρχικά έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, και στη συνέχεια στα Περιβολάκια.

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Αργος, με πρωτοβουλία εργατικών συνδικάτων, ενώ την ώρα της συγκέντρωσης και της πορείας τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη έμειναν κλειστά, με αρκετούς μικρούς επαγγελματίες να συμμετέχουν.

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε και στη Σπάρτη, με τη συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, βιοπαλαιστών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, μαθητών αλλά και φοιτητών.

Μαχητική συγκέντρωση, υπό συνεχή βροχή, πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμάτα, με κάλεσμα εργατικών συνδικάτων της Μεσσηνίας και της πόλης. Στον νομό συγκεντρώσεις έγιναν επίσης - για πρώτη φορά - στην Πύλο με μαζική συμμετοχή, ενώ μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κυπαρισσία.

Στην Τρίπολη, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος και στη συγκεκριμένη πόλη, εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν σε μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ