Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι στα απεργιακά συλλαλητήρια

Επόμενο μεγάλο ραντεβού το συλλαλητήριο της Δευτέρας στην Αθήνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού | Μεγάλη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων την Τετάρτη 22 Μάρτη στο Σπόρτιγκ

«

Κατεβήκαμε στην απεργία» και για τα Τέμπη και για όλα! Αυτή η φράση έδινε κι έπαιρνε στις χθεσινές ογκώδεις απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με τους απεργούς που από το πρωί έδιναν τη μάχη στους χώρους δουλειάς να ενώνονται σε απέραντα ανθρώπινα ποτάμια με τους μικροεπαγγελματίες που έκλειναν τα μαγαζιά τους, τους φοιτητές και τους μαθητές, τους συνταξιούχους.

Και όλοι μαζί διαδήλωσαν για άλλη μια φορά, δείχνοντας ότι συσπειρωμένοι στα σωματεία και τους συλλόγους τους ρίχνουν «άκυρο» στις προσπάθειες να υπονομευτεί, να ξεφουσκώσει αυτό το μεγάλο αγωνιστικό κύμα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Μάλιστα, τις χθεσινές συγκεντρώσεις «χρωμάτιζε» ακόμα περισσότερο ο κάθε κλάδος, ο κάθε χώρος δουλειάς, η κάθε γειτονιά με τους φορείς της. Και αυτό γινόταν αισθητό από τις διεκδικήσεις τους, που αφορούν όλα εκείνα τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν ως αποτέλεσμα της ίδιας στρατηγικής που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που σαν «σκυταλοδρομία» περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Οι δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν έθεσαν στο επίκεντρο τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, τους χώρους δουλειάς - παγίδες θανάτου, τα σχολεία και τις σχολές που ρημάζουν, τις ξεχαρβαλωμένες υποδομές, τα νοσοκομεία που στέκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Και είναι αλήθεια ότι κάθε διαδηλωτής, κάθε εργαζόμενος, κάθε μαθητής και φοιτητής, έχουν πολλά να καταγγείλουν και ακόμα περισσότερα για να παλέψουν, όλα εκείνα που η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές τούς στερούν, αφού τα «κόστη» τους δεν χωρούν σε μια πολιτική που λογαριάζει μόνο για το «όφελος» των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σκυτάλη τώρα περνάει στις επόμενες μεγάλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αγώνα, στην προσπάθεια να μπουν και νέες δυνάμεις στην πάλη, να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί κυβέρνηση, αστικά κόμματα, εργοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 20 Μάρτη οργανώνεται νέο συλλαλητήριο από σωματεία και φορείς στην Αθήνα, ενάντια στο εγκληματικό νομοσχέδιο που κωδικοποιεί και αντιγράφει για τη διαχείριση του νερού όλα εκείνα τα εργαλεία της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Το ραντεβού δίνεται για τις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και τα σωματεία ρίχνονται στη μάχη για να φτάσει το κάλεσμα παντού τις τρεις μέρες που απομένουν.

Επίσης, μεγάλος σταθμός για την ενίσχυση της πάλης είναι η σύσκεψη των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων που οργανώνεται την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο κλειστό του Σπόρτιγκ στην Αθήνα.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε για όλα!

Χαρακτηριστικά είναι όσα δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη» διαδηλωτές που συναντήσαμε στην Αθήνα:

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε σήμερα όχι μόνο για το έγκλημα στα Τέμπη - με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων - αλλά και για όλα όσα μας συμβαίνουν σε όλους τους τομείς. Για τις πολιτικές στα Εργασιακά, στην Υγεία, στην Παιδεία. Η σημερινή απεργία έχει να κάνει με τα πάντα. Και, φυσικά, διεκδικούμε να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα, να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές κυρίως», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης, εργαζόμενος στις Κατασκευές.

Η Ευαγγελία, φοιτήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μας λέει ότι «πήραμε απόφαση στη Γενική Συνέλευση να συμμετάσχουμε στη σημερινή απεργία. Ολους μας ενώνει αυτό το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη. Είναι καθήκον μας να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στο σύστημα που μας σκοτώνει». Στο μεταξύ οι φοιτητές μαζί με τους καλλιτέχνες βρίσκονταν ήδη εδώ και μήνες στον δρόμο. «Στην Καλών Τεχνών βρισκόμασταν ήδη σε κατάληψη λόγω του ΠΔ 85», μας εξηγεί.

Ο Γιάννης, μαθητής Λυκείου στην Αυλώνα, σημειώνει ότι «σε αρκετά σχολεία υπάρχει αδιαφορία, σε άλλα όμως κινητοποιούνται οι μαθητές και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Καλό θα ήταν να είχε έρθει σήμερα όλο το σχολείο μου».

Ο Ζήσης, συνταξιούχος εργαζόμενος στον ΟΣΕ, αναφέρει ότι «ανοίγω την τηλεόραση, νευριάζω με αυτά που ακούω και την κλείνω. Προσπαθούν να λοιδορήσουν τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ... Δεν λένε όμως γιατί οι σιδηροδρομικοί αναγκάζονται να δουλέψουν υπερωρίες, χωρίς ρεπό, Σαββατοκύριακα, επειδή είναι λίγοι. Την ίδια στιγμή ο σιδηρόδρομος απαξιώθηκε συστηματικά. Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στη συντήρηση, στον εξοπλισμό, παντού, αγοράζουν τρένα σαπάκια. Παλιά ήμασταν περισσότεροι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ