ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΠΑΤΡΑ
Ορμητικό ποτάμι λαού και νεολαίας στους δρόμους ενάντια στο «πάμε κι όπου βγει»

Ηταν και πάλι πολλές χιλιάδες. Συγκλόνισαν ξανά όλη την πόλη της Πάτρας. Το μήνυμά τους ξεπέρασε για ακόμη μία φορά τα όριά της, έφτασε ξανά σε όλο τον νομό και πέραν από αυτόν. Για ακόμη μία φορά, απαίτησαν, τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό να μην ξεχαστεί αλλά και τόνισαν πως δεν γίνεται τα κέρδη να βρίσκονται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Απαίτησαν τώρα σύγχρονες, ασφαλείς συγκοινωνίες, μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και συνολικά του λαού, της υγείας και της περιουσίας του, στη μεγαλειώδη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες απεργία και απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ), που καλούσαν και συμμετείχαν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι φοιτητών, αυτοαπασχολούμενων και πολλοί άλλοι λαϊκοί φορείς.

«Το σύστημά τους είμαι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο», ακούστηκε δυνατά στην πολύ μεγάλη πορεία χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας και απλών λαϊκών ανθρώπων, πολλών ξανά με τα παιδιά τους στο χέρι σε ένα μάθημα ζωής, αγωνιστικής στάσης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΚ Πάτρας, καλώντας σε ένταση της πάλης τόσο για σύγχρονες ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες όσο και για αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, κόντρα στην πολιτική «κόστους - οφέλους» και της εμπορευματοποίησης. Εδωσε, επιπλέον το σύνθημα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς, για μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, αλλά και για αξιοπρεπές εισόδημα, ενάντια στις απολύσεις, τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», στα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν.

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης, ενώ σε κλίμα συγκίνησης απαγγέλθηκε το ποίημα «Ο λαός», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Βασίλη Κόκκαλη, ηθοποιό - σκηνοθέτη και παραιτηθέντα σκηνοθέτη της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με αντιπροσωπείες τους ο Εμπορικός Σύλλογος, η ΟΕΒΕΣΝΑ, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος που είχε πάρει απόφαση και για την απεργία. Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν επιπλέον οι σύλλογοι Αρτοποιών, Ηλεκτρολόγων, Εργαζομένων ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ Αχαΐας και ο Σύλλογος Εστίασης.

«Οσο και αν προσπαθούν ο λαός θα βρει την αιτία»

Στην πλατεία Γεωργίου αλλά και στην πορεία συμμετείχε σύσσωμη επίσης η αγωνιστική δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, που σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα. Η συντεχνία του συστήματος, της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων δεν θα περάσει. Οσο και αν προσπαθούν, ο λαός θα βρει την αιτία και δεν θα επιτρέψει άλλα εγκλήματα μετά το έγκλημα των Τεμπών, για το οποίο απαιτεί να βγουν όλα στο φως, καμία συγκάλυψη.

Δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστούν και πολλά ακόμα που μας ετοιμάζουν, όπως η ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων "Αγ. Σοφία", αλλά και η εμπορευματοποίηση του νερού. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

Συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

«Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικές αιτίες και οι ένοχοι που ευθύνονται γι' αυτό το έγκλημα». Το σαφές αυτό μήνυμα εξέφρασαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, που την Τετάρτη πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν αποφασίσει οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

«ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενώ συγκέντρωση συμμετείχε και η Επιτροπή Αγώνα Φωτορεπόρτερ.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Γιώργος Μηλιώνης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΑΠΕ - ΜΠΕ στο μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και ο Σωτήρης Δημητρόπουλος, ΓΓ της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τόσο για μέτρα προστασίας τους μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς όσο και για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ δεν διοργάνωσε καν απεργιακή συγκέντρωση.

Τεράστιες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές πλημμύρισαν για άλλη μια φορά τους δρόμους σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος» και ότι «Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Χιλιάδες απεργοί πλημμύρισαν και χτες το κέντρο του Ηρακλείου, σε μια απεργιακή συγκέντρωση συγκλονιστική σε συμμετοχή και παλμό, την οποία διοργάνωσαν πάνω από 90 συνδικάτα και μαζικοί φορείς του Ηρακλείου. Ιδιαίτερα μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητών στο πλευρό των γονιών τους, βροντοφωνάζοντας το σύνθημα «Οργάνωση κι αγώνας να γίνει η οργή, καμιά μάνα μην κλάψει άλλο παιδί».

Με μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών, με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων κάθε ηλικίας, από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως επίσης γυναικών λαϊκών οικογενειών, ανέργων, μαθητών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων, σφραγίστηκε η απεργία στα Χανιά.

Μαχητικότητα, συνθήματα και παλμός που έφτασε σε όλη την πόλη χαρακτήρισαν και τη μεγάλη συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, την οποία διοργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών και άλλα σωματεία, ενώ παρουσία είχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κ.ο.κ. Μεγάλη και δυναμική ήταν για μία ακόμα φορά και η παρουσία όλων των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και πολλών μαθητικών συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος» είπαν χιλιάδες

Ενα ηχηρότατο μήνυμα, συνέχεια των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου δεκαπενθήμερου, έστειλαν χιλιάδες εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων και νεολαίας, που συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Στο Αγρίνιο, στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και εργατικών συνδικάτων η συμμετοχή ήταν για μια ακόμα φορά πολύ μεγάλη. Δίπλα στο «έγκλημα αυτό καμία ανοχή - όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», απαιτήθηκε ταυτόχρονα «Υγεία για όλους και όχι εμπόρευμα», άμεσα να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία και της Αιτωλοακαρνανίας, που «αγκομαχούν» από τις σοβαρές ελλείψεις.

Δυναμικές συγκεντρώσεις με πρωτοβουλίες συνδικάτων και μαθητών πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζί με λαϊκούς φορείς, που οργανώθηκε και στον Πύργο της Ηλείας στην κεντρική πλατεία. Για ακόμη μία φορά στους δρόμους της πόλης ακούστηκαν τα συνθήματα «δολοφόνοι - δολοφόνοι» και «εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές και μεις μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Συμμετείχαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, μαθητές αλλά και αγρότες με μπροστάρη την Ομοσπονδία τους.

Στην Αμαλιάδα, η συμμετοχή ξεπέρασε και αυτή της 8ης Μάρτη, σε μια πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της πόλης απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μαθητών, εργαζομένων, αγροτών αλλά και επαγγελματιών που έκλεισαν τα καταστήματά τους. Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και η απεργιακή συγκέντρωση στο Αίγιο. Συμμετείχαν σειρά εργατικών συνδικάτων από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως και επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», ενώ τον «τόνο» έδωσαν οι μαθητές με τα συμβούλιά τους.

Με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια και το απεργιακό στίγμα να δίνεται από το πρωί σε χώρους δουλειάς, κύλησε η απεργία και στα νησιά του νοτίου Ιονίου.

Στη Ζάκυνθο, από πολύ πρωί, περιφρουρήθηκαν ξενοδοχεία στην πόλη. Απαιτήθηκαν επίσης άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου. Ακολούθησε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, αλλά και μαθητών, με την πλειοψηφία των σχολείων της πόλης να δίνουν δυναμικό «παρών».

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στήθηκε απεργιακή περιφρούρηση στη ΔΕΗ, απαιτώντας μεταξύ άλλων και καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ενώ από τη συγκέντρωση αναδείχτηκε και η απαίτηση για μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης.

Στην Κέρκυρα νέοι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως «φταίνε τα κέρδη, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα».

Μαζικές με παλμό και αποφασιστικότητα ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Πελοποννήσου.

Στην Κόρινθο, σταμάτησε η δουλειά σε μια σειρά εργοστάσια, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία από το πρωί, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε αρχικά έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, και στη συνέχεια στα Περιβολάκια.

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Αργος, με πρωτοβουλία εργατικών συνδικάτων, ενώ την ώρα της συγκέντρωσης και της πορείας τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη έμειναν κλειστά, με αρκετούς μικρούς επαγγελματίες να συμμετέχουν.

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε και στη Σπάρτη, με τη συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, βιοπαλαιστών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, μαθητών αλλά και φοιτητών.

Μαχητική συγκέντρωση, υπό συνεχή βροχή, πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμάτα, με κάλεσμα εργατικών συνδικάτων της Μεσσηνίας και της πόλης. Στον νομό συγκεντρώσεις έγιναν επίσης - για πρώτη φορά - στην Πύλο με μαζική συμμετοχή, ενώ μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κυπαρισσία.

Στην Τρίπολη, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος και στη συγκεκριμένη πόλη, εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν σε μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ