ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Κάτω τα χέρια από το νερό. Δεν είναι εμπόρευμα - είναι κοινωνικό αγαθό»: Με προμετωπίδα την απαίτηση αυτή, σωματεία και φορείς διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ύδρευσης.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς έθεσαν επί τάπητος τις συνέπειες της παράδοσης της «αγοράς» του νερού στους ιδιώτες: Οι κερδοφόρες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους καταδικάζουν τον λαό να χρυσοπληρώνει το νερό, τον φέρνουν αντιμέτωπο με ακόμα μεγαλύτερες απειλές διακοπής της ύδρευσης, φέρνουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του νερού που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς όπως η πρόσφατη πικρή πείρα αποδεικνύει, στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους» η κερδοφορία του κεφαλαίου βαραίνει περισσότερο από την υγεία και την ασφάλεια.

«Πουλάτε τις πηγές, πουλάτε και τα τρένα, τα κέρδη σας βαμμένα στων εργατών το αίμα», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, με τη χτεσινή κινητοποίηση να παίρνει τη «σκυτάλη» από τα ογκώδη συλλαλητήρια των περασμένων ημερών για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με μέλη του ΠΓ, καθώς και βουλευτές του Κόμματος.

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης διαβάστηκαν το μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις πολυήμερες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, αλλά και το μήνυμα συμπαράστασης του γαλλικού Συνδικάτου Εργαζομένων στα τρένα (CGT Cheminots Versalles) στον ελληνικό λαό. «Η ιδιωτικοποίηση σκοτώνει», τονίζει το γαλλικό Σωματείο σχολιάζοντας το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και την παράδοση του νερού στους ιδιώτες.

Τον παλμό των αλλεπάλληλων απεργιών στη Γαλλία, που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους και τα σωματεία και στην Ελλάδα, μετέφερε με ηχητικό μήνυμα που έστειλε στη συγκέντρωση ο Αμάρ Λαγκά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. «Η εργοδοσία και η κυβέρνηση θέλουν να μας προσθέσουν δύο χρόνια», ανέφερε σχετικά με την προσπάθεια αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να «ματώνουν» για τα κέρδη των επιχειρήσεων. «Αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.

«Νίκη στους εργάτες της Γαλλίας», απάντησαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία, ενώ το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα για πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση γύρω από τη νέα απεργία στη Γαλλία και τη στήριξη του αγώνα των απεργών. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χτες, συγκέντρωση συμπαράστασης στον γαλλικό λαό θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρεσβεία την Πέμπτη 23 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα, με συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αναρτήσεις πανό κ.λπ.


Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Χιλιάδες λαού έστειλαν από το συλλαλητήριο της Αθήνας μήνυμα έντασης της πάλης ενάντια στην εγκληματική πολιτική

Χιλιάδες έδωσαν και χτες το μαχητικό αγωνιστικό «παρών» σε ένα ακόμα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη. Μια μαζική κινητοποίηση λαού και νεολαίας, που έστειλε το μήνυμα ότι μέσα από τα σωματεία και τους φορείς τους δυναμώνουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους, που αυτές τις μέρες «υπαγορεύει» ένα ακόμα έγκλημα, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, που θα φορτώσει με νέους κινδύνους και περισσότερα βάρη τους εργαζόμενους.

Τη συγκέντρωση στην Αθήνα άνοιξε ο Θανάσης Σκόνδρας, πρόεδρος της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. «Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι κόντρα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα.

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού ανέδειξε ο Μανώλης Χαρατσής, οργανωτικός γραμματέας της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, τονίζοντας ότι πρόκειται για έγκλημα, το οποίο «συντελείται πάνω από δύο δεκαετίες με διαχρονικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, με διαφορετικά βαφτίσια κάθε φορά».

Στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τις παρεμβάσεις των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στην κατεύθυνση αυτή. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής επισήμανε: «Εφερε ατυχήματα μεγάλης κλίμακας λόγω κακής συντήρησης (όπως τη θραύση του καναλιού στον Πρόδρομο) ή παρατεταμένη διαρροή χλωρίου στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) Αχαρνών λόγω κακής κατασκευής, που ευτυχώς δεν είχαν θύματα.


Eurokinissi

Εχει αφήσει ακόμα μεγάλο μέρος του δικτύου με αγωγούς αμιάντου, υλικό καρκινογόνο και επικίνδυνο και για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με αυτό και για τους χρήστες του δικτύου, αφού η αντικατάστασή του αποτελεί "κόστος".

Επίσης, στεγάζει εργαζόμενους σε ακατάλληλα κτίρια, μερικά για δεκαετίες (όπως τα λυόμενα Ηρακλείου και το κτίριο των "οδηγών" στον Περισσό που κρίθηκε κατεδαφιστέο από τους σεισμούς του '99) ή τοποθετεί εργάτες ύδρευσης μέσα σε εγκαταστάσεις της αποχέτευσης που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την ασφάλειά τους.

Αποθηκεύει επίσης υλικά ύδρευσης μέσα στις εγκαταστάσεις της αποχέτευσης βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια αφού μπορεί να εκθέσει τους χρήστες της ύδρευσης, τα λαϊκά στρώματα, στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Κι όλα αυτά παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες των εργαζομένων και του σωματείου τους και τις συστάσεις του ΣΕΠΕ».

Παράλληλα, το προσωπικό μειώθηκε πάνω από 50% σε σχέση με τη δεκαετία του '90, με αντίστοιχη εντατικοποίηση της εργασίας, που οδηγεί σε εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες. Επίσης αυξήθηκαν τα τιμολόγια και οι διακοπές υδροδότησης στα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα και για μόλις 100 ευρώ. Προώθησε την εργολαβοποίηση των πάντων, με εργολάβους που νοικιάζουν ακόμα και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.


Ο συνδικαλιστής προειδοποίησε ότι οι συνέπειες από το νομοσχέδιο για τον λαό θα είναι η παραπέρα αύξηση της τιμής των τιμολογίων του νερού (με εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει «ανάκτηση κόστους»), ενώ η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα.

«Εμείς λέμε. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Λέμε όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού», τόνισε και μετέφερε το κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο τον λαό.

Στις διεκδικήσεις του συλλαλητηρίου, εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, είναι και εκείνες που βάζουν στο στόχαστρο την εμπορευματοποίηση που ήδη «τρέχει», απαιτώντας να πάψει η εργολαβοποίηση, να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό και τη διαχείρισή του. Επίσης, φτηνό και ποιοτικό νερό, με άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Πολιτική που υπηρετήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις

Ενα τεράστιο πανό ενάντια στην εμπορευματοποίηση απλώθηκε μπροστά στη Βουλή
Ενα τεράστιο πανό ενάντια στην εμπορευματοποίηση απλώθηκε μπροστά στη Βουλή
Τη συντριπτική καταδίκη του νομοσχεδίου από όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ μετέφερε στη συγκέντρωση ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, μια καταδίκη που εκφράζεται αυτές τις μέρες με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην πορεία ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης επισήμανε ότι ξεκίνησε από «τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ, τον Ν. 1069/80, που δεν άφησε πολλά περιθώρια αυταπατών για το πλαίσιο που θα κινηθούν. Οι ΔΕΥΑ, όπως αναφέρεται στον νόμο, είναι ΝΠΙΔ και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας!», Πάνω σε αυτές τις αρχές «στήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία εμπορευματοποίησης του νερού, μετακυλίοντας το όλο και μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης στα λαϊκά στρώματα».

Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι οι ΔΕΥΑ χρεώνονται πανάκριβα το ρεύμα για τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις τους «αφού δεν υπάγονται στο βιομηχανικό τιμολόγιο αλλά στο οικιακό, δηλαδή πληρώνουν σχεδόν τριπλάσιο ρεύμα από τους βιομήχανους για αντίστοιχης ισχύος εγκαταστάσεις!». Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες συνειδητά απαξιώνονται για να περνάνε στα χέρια των εργολάβων.


«Αυτή η πολιτική», τόνισε, «υπηρετήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και τις τοπικές δημοτικές αρχές, που διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν όλο αυτό το πλαίσιο διαχείρισης από τους σημερινούς παρόχους όπως είναι οι ΔΕΥΑ».

Επισήμανε ότι η καταδίκη του νομοσχεδίου «πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά οργανωμένης πάλης και αγώνα στοχεύοντας στη συνολική ανατροπή της σημερινής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια άλλη διαχείριση, όπου το νερό θα λογαριάζεται με βάση την ανάγκη για νερό πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!».

Πρόστιμα και «εισπραξιμότητα» από τη διαχείριση αποβλήτων

Ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το ίδιο νομοσχέδιο και στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού η «διεύρυνση» των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αφορά - εκτός από την εποπτεία και έλεγχο των υπηρεσιών ύδρευσης - και τα αστικά απόβλητα. «Η σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων αποτελεί απαίτηση του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να λάβει η κυβέρνηση την τέταρτη και πέμπτη δόση των κονδυλίων», τόνισε.

Μιλώντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ανέδειξε ότι η νέα αυτή Αρχή θα μπορεί να επιβάλλει σε δήμους και φορείς πρόστιμα έως 10 εκατ. ευρώ, να κάνει συστάσεις στους φορείς των δήμων για τα απορρίμματα (τους λεγόμενους ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, ζητώντας τους να τροποποιήσουν τα τιμολόγιά τους και ελέγχοντας την οικονομική αποδοτικότητά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις: Εως 10 εκατ. ευρώ και το 6% των συνολικών ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους από τις ελεγχόμενες υπηρεσίες. Επίσης, σε όσους ΦΟΔΣΑ δεν πετυχαίνουν τον στόχο της μείωσης ταφής απορριμμάτων, «θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ανά τόνο ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, ενώ υφίσταται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους».

Επισήμανε ότι μετά τα βήματα ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, τώρα, μέσω της νέας Ρυθμιστικής Αρχής και της διευκόλυνσης της εισπραξιμότητας αναμένεται να «φορτώσουν περισσότερο και πιο εύκολα το υπέρογκο κόστος που τροφοδοτεί τα κέρδη των επενδυτών, μαζί και των νέων εγκαταστάσεων, με ή χωρίς ΣΔΙΤ, στη λαϊκή οικογένεια απειλώντας μάλιστα με πρόστιμα τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων όταν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της νέας Ρυθμιστικής Αρχής».

Επιπλέον, «με το νομοσχέδιο προστίθενται νέες ανατροπές σε χρήσεις γης περιβαλλοντικού, και όχι μόνο, χαρακτήρα προκειμένου να προωθηθούν με φωτογραφικές διατάξεις φιλομονοπωλιακά, αντιπεριβαλλοντικά έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ (που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ), τα οποία ενσωμάτωσε με τις κατάλληλες "επικαιροποιήσεις" η ΝΔ στο δικό της υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ. Εγκριση, που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια, αδιάψευστη μαρτυρία του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων του κλάδου, που δεν λέει ακόμα να γεφυρωθεί».

Αυτός ο νόμος, είπε, «λίγες μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών αποδεικνύει ότι τα Τέμπη δεν είναι κάποια εξαίρεση στον κανόνα αλλά καθημερινά οι εργαζόμενοι θα έρχονται αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα εγκλήματα, που θα πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

«Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε στη σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο, Τετάρτη 22/3 στο Σπόρτιγκ (βλ. σελ. 7), και τόνισε πως «ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούν οι νεκροί, για να μη μείνει το έγκλημα ατιμώρητο και πάνω απ' όλα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους».


Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα

Γιγαντοπανό στη Θεσσαλονίκη
Γιγαντοπανό στη Θεσσαλονίκη
Παρέμβαση στα γραφεία της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους πραγματοποίησαν νωρίς χθες το πρωί εργατικά σωματεία της πόλης, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό.

Στη διάρκεια της παρέμβασης άπλωσαν στην πρόσοψη του κτιρίου της ΕΥΑΘ γιγαντοπανό που έγραφε «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού! Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».

Τα εργατικά συνδικάτα καλούν τον λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στη συναυλία που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ την Κυριακή 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Με τη συμμετοχή του στον αγώνα να υπερασπιστεί το νερό και παράλληλα να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες.

Χθες, εξάλλου, οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και μαχητική κινητοποίηση προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς από τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑ Παιονίας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, όπως και στις Σέρρες, όπου απέκλεισαν τη ΔΕΥΑ.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν σύσσωμη η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ανδρέα Παπανικήτα, και δεκάδες λαού της Πάτρας. «Θα υπερασπιστούμε το νερό και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή του. Κάνουμε αγώνα στον δρόμο, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να τα κουμαντάρει ο λαός, αυτός που παράγει και τον πλούτο, και όχι οι όμιλοι, που τα θέλουν για να κερδίζουν ακόμα πιο πολλά σε βάρος των πολλών. Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε ξανά για να αποσυρθεί το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο. Για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του νερού και άλλων υπηρεσιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Πελετίδης.

Στη Λάρισα

Πάτρα
Πάτρα
Στη Λάρισα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς. Ο Δημήτρης Τζιμούλης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης και της περιοχής σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της ΔΕΥΑΛ, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Προσωπικού ΔΕΥΑ Ιωαννίνων έξω από το δημαρχείο της πόλης και ακολούθησε πορεία. Τη συγκέντρωση στήριξαν το Εργατικό Κέντρο και πλήθος συνδικαλιστών από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε η Χριστίνα Χρηστογιώργου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ, αποκαλύπτοντας ότι π.χ. στα Γιάννενα η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999, ενώ η συντήρηση του δικτύου αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης θυσιάστηκε στον βωμό της βελτίωσης της κερδοφορίας της επιχείρησης, με τις διαρροές νερού να ανέρχονται σήμερα στο 45%. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε η ομιλήτρια, άλλες γειτονιές της πόλης πλήττονται από συστηματικές διακοπές νερού τα καλοκαίρια, ενώ άλλες πλημμυρίζουν κάθε χρόνο. Κατήγγειλε επίσης τις συνεχείς αδειοδοτήσεις υπεράντλησης των βιομηχανιών εμφιάλωσης κατά 55% και την ανάθεση της υδρομέτρησης σε εργολάβους, αλλά και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 50% σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, ενώ ο όγκος των εργασιών έχει αυξηθεί πάνω από 50%.

Λάρισα
Λάρισα
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Χαλκίδα, Λιβαδειά, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και μια σειρά ακόμα πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ