Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα

Γιγαντοπανό στη Θεσσαλονίκη
Γιγαντοπανό στη Θεσσαλονίκη
Παρέμβαση στα γραφεία της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους πραγματοποίησαν νωρίς χθες το πρωί εργατικά σωματεία της πόλης, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό.

Στη διάρκεια της παρέμβασης άπλωσαν στην πρόσοψη του κτιρίου της ΕΥΑΘ γιγαντοπανό που έγραφε «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού! Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».

Τα εργατικά συνδικάτα καλούν τον λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στη συναυλία που διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ την Κυριακή 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Με τη συμμετοχή του στον αγώνα να υπερασπιστεί το νερό και παράλληλα να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες.

Χθες, εξάλλου, οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και μαχητική κινητοποίηση προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς από τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑ Παιονίας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, όπως και στις Σέρρες, όπου απέκλεισαν τη ΔΕΥΑ.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν σύσσωμη η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ανδρέα Παπανικήτα, και δεκάδες λαού της Πάτρας. «Θα υπερασπιστούμε το νερό και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή του. Κάνουμε αγώνα στον δρόμο, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να τα κουμαντάρει ο λαός, αυτός που παράγει και τον πλούτο, και όχι οι όμιλοι, που τα θέλουν για να κερδίζουν ακόμα πιο πολλά σε βάρος των πολλών. Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε ξανά για να αποσυρθεί το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο. Για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του νερού και άλλων υπηρεσιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Πελετίδης.

Στη Λάρισα

Πάτρα
Πάτρα
Στη Λάρισα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς. Ο Δημήτρης Τζιμούλης εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης και της περιοχής σε πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της ΔΕΥΑΛ, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Προσωπικού ΔΕΥΑ Ιωαννίνων έξω από το δημαρχείο της πόλης και ακολούθησε πορεία. Τη συγκέντρωση στήριξαν το Εργατικό Κέντρο και πλήθος συνδικαλιστών από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε η Χριστίνα Χρηστογιώργου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ, αποκαλύπτοντας ότι π.χ. στα Γιάννενα η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999, ενώ η συντήρηση του δικτύου αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης θυσιάστηκε στον βωμό της βελτίωσης της κερδοφορίας της επιχείρησης, με τις διαρροές νερού να ανέρχονται σήμερα στο 45%. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε η ομιλήτρια, άλλες γειτονιές της πόλης πλήττονται από συστηματικές διακοπές νερού τα καλοκαίρια, ενώ άλλες πλημμυρίζουν κάθε χρόνο. Κατήγγειλε επίσης τις συνεχείς αδειοδοτήσεις υπεράντλησης των βιομηχανιών εμφιάλωσης κατά 55% και την ανάθεση της υδρομέτρησης σε εργολάβους, αλλά και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 50% σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, ενώ ο όγκος των εργασιών έχει αυξηθεί πάνω από 50%.

Λάρισα
Λάρισα
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Χαλκίδα, Λιβαδειά, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Κέρκυρα και μια σειρά ακόμα πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ