Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Επιχειρείται να ολοκληρωθεί ένα ακόμα έγκλημα όπως έγινε στον σιδηρόδρομο

Εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα καταδικάζουν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, την πολιτική της «απελευθέρωσης» του σιδηροδρόμου για την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στις ράγες της στρατηγικής της ΕΕ, τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, προσθέτοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται για την απόδοση ευθυνών, για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού που αντιτάσσεται στο πλαίσιο αυτό στο νομοσχέδιο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων.

«Το νομοσχέδιό σας επιχειρεί να ολοκληρώσει ένα έγκλημα που έχουν ξεκινήσει προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως έκαναν και στον σιδηρόδρομο και στην Ενέργεια, για να διαμορφωθεί ενιαία αγορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας ως πεδίο υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων», τόνισε.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις απαρχές ιδιωτικοποίησης του νερού με την εισαγωγή των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο και αργότερα στο Υπερταμείο, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως έχει καταρρεύσει ο μύθος ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αφού τα μονοπώλια, με τις πλάτες του αντιλαϊκού αστικού κράτους, κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερο απ' το 51% των μετοχών που ήδη κατέχουν, επιχειρηματίες έχουν μπει σε πηγές, υδροηλεκτρικά και ιαματικά λουτρά.

Ο Γ. Μαρίνος επικαλέστηκε και την αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε χώρες της ΕΕ, όπου κρατικοί όμιλοι ή δημοτικές επιχειρήσεις παραδόθηκαν συνολικά ή μερικώς σε ιδιώτες, με συνέπεια παντού να την πληρώσει ο λαός με την εκτίναξη των τιμών, πρόσθετους φόρους, υποβάθμιση των υποδομών, διακοπές στην υδροδότηση και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Ολα για το καπιταλιστικό κέρδος, αυτό διαφυλάσσουν οι υπερασπιστές της "απελευθέρωσης", η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτήν την πολιτική πληρώνει ακριβά ο λαός μας, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο ύδρευσης - αποχέτευσης, με τις "ελαστικές" μορφές απασχόλησης και την κατάργηση δικαιωμάτων», τόνισε.

Οπως είπε, η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής μαρτυρά την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού για να κερδοφορήσουν οι όμιλοι σε βάρος του λαού. «Αυτό σημαίνουν οι αρμοδιότητές της για παρακολούθηση και εποπτεία της ορθής εφαρμογής συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους, που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση ή ότι θα διευθετεί διαφορές μεταξύ των πελατών καταναλωτών και των παρόχων υπηρεσιών ύδατος καθώς και μεταξύ παρόχων», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι αναφορές του νομοσχεδίου στις ΑΠΕ ενισχύουν την επέλαση των ομίλων και την επιτάχυνση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, την καταπάτηση πανέμορφων, ακόμα και προστατευόμενων περιοχών στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, με βαριές συνέπειες στους κατοίκους, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους, στο περιβάλλον στην Κάρυστο, συνολικά στην Εύβοια, στη Στερεά, σε όλη τη χώρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ενισχύεται, κατήγγειλε, η επικίνδυνη απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του 20% των δασών, δασικών εκτάσεων και χωραφιών για να προωθηθούν οι στόχοι των μονοπωλίων και να πιαστούν τα πλάνα που έχει θέσει η ΕΕ στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

«Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έτσι αποφασιστικά θα συνεχίσει με μεγαλύτερη στήριξη του λαού. Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και συνεχίζουμε τον αγώνα για δραστική μείωση των τιμολογίων, για καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Το λαϊκό συμφέρον απαιτεί να γίνει το νερό κοινωνικό αγαθό στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ