Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δανεισμός ρεκόρ από τους μηχανισμούς ρευστότητας

Την ίδια ώρα που στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις γύρω από την ελβετική Credit Suisse, έντονες παραμένουν οι «πιέσεις» σε τράπεζες των ΗΠΑ, κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μόνο την προηγούμενη βδομάδα δανείστηκαν συνολικά 164,8 δισ. δολάρια από δύο μηχανισμούς ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πριν φτάσει η Credit Suisse στα όρια της χρεοκοπίας, είχε καταγραφεί η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, ενώ και άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ σημείωσαν βουτιά στην τιμή των μετοχών τους.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fed έδειξαν δανεισμό 152,85 δισ. δολ. από το παράθυρο προεξόφλησης τη βδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, που συνιστά ιστορικό υψηλό, έναντι δανεισμού 4,58 δισ. δολ. την προηγούμενη βδομάδα. Το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών ήταν 111 δισ. δολάρια, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταγράφηκε επίσης δανεισμός 11,9 δισ. δολαρίων από τον νέο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της Fed (Bank Term Funding Program), ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί την προηγούμενη Κυριακή.

Στα παραπάνω προστέθηκε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Bloomberg», επιστολή του Συνασπισμού Μεσαίων Τραπεζών των ΗΠΑ προς τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, με την οποία ζητά να επεκτείνουν την ασφάλιση της FDIC σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα ευρύτερο κύμα απόσυρσης καταθέσεων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, την Κυριακή με κοινή δήλωσή τους η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσαν νέα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από τις συμφωνίες swap για δολάρια. Ανέφεραν πως «για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των swap στην παροχή χρηματοδότησης σε δολάρια, συμφώνησαν να αυξήσουν τη συχνότητα των πράξεων λήξης επτά ημερών που προσφέρουν από εβδομαδιαία σε καθημερινή». Ανέφεραν δε πως θα συνεχίσουν αυτές τις «καθημερινές πράξεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ