Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προσχηματική η επίκληση του Συντάγματος από τα αστικά κόμματα

Την υποκρισία των αστικών κομμάτων, που επικαλούνται την τήρηση του Συντάγματος και στα λόγια υποστηρίζουν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ενώ στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή την πρόταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για το νερό.

Υπενθύμισε ότι τόσο την ΕΥΔΑΠ όσο και την ΕΥΑΘ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις έβαλε στο Χρηματιστήριο, και τις έβαλε ακριβώς με σκοπό το κέρδος, ενώ όσοι επενδυτές επένδυσαν το έκαναν όχι για να διασφαλίσουν τον χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικού αγαθού, αλλά για να βγάλουν κέρδη. Και ανέδειξε ότι όσες εταιρείες είναι στο Χρηματιστήριο είναι κερδοσκοπικές, που πουλάνε για να βγάλουν κέρδος, είτε το νερό, είτε τις υποδομές κ.λπ.

Θύμισε ακόμα ότι για τον ίδιο σκοπό, με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι δύο αυτές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο.

Ως προς την «ισότιμη πρόσβαση στο νερό» που επικαλούνται, υπενθύμισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές στη χώρα - από τις οποίες παρέθεσε ορισμένες ενδεικτικά - όπου το νερό δεν είναι πόσιμο, αλλά και ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, «και το πληρώνουν κι από πάνω».

Για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι πάροχοι είναι συγκεκριμένοι, ο Ν. Καραθανασόπουλος αντέταξε το ερώτημα: Ποιοι διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, σε πόσα φράγματα υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που διαχειρίζονται τα νερά των φραγμάτων;

Για άλλο ισχυρισμό, ότι οι πηγές είναι κρατικές, διερωτήθηκε: Γιατί τότε τις λεηλατούν με την άδεια των κυβερνήσεων οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπορεύονται το νερό ως εμφιαλωμένο;

Μίλησε ακόμα για τα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ, άρα εμπορευματοποίηση - όπως είπε - των νερών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, και στηλίτευσε την παραχώρηση από όλες τις κυβερνήσεις, για επιχειρηματική χρήση, των ορεινών όγκων, των ακτών και των αιγιαλών.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η τήρηση του αστικού Συντάγματος είναι προσχηματική, καθώς το Σύνταγμα είναι «λάστιχο» και κάθε φορά ερμηνεύεται κατά το δοκούν, δηλαδή με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, που στον βωμό της θυσιάζονται οι ανθρώπινες ανάγκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση, η οποία τελικά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το κριτήριο κόστους - οφέλους αφήνει την κοινωνία ανοχύρωτη στις φυσικές καταστροφές (2024-04-20 00:00:00.0)
Αναδεικνύεται ο εχθρικός για τον λαό χαρακτήρας του αστικού κράτους (2023-07-27 00:00:00.0)
Ανταποδοτικότητα και κερδοφορία κάνουν «το νερό νεράκι» για τον λαό (2023-03-22 00:00:00.0)
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην εμπορευματοποίηση του νερού (2022-07-30 00:00:00.0)
Οφέλη για τους ομίλους, κίνδυνοι για τους λαούς (2020-05-15 00:00:00.0)
Ο λαός χρειάζεται ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο τις δικές του ανάγκες (2019-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ