Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αναδεικνύεται ο εχθρικός για τον λαό χαρακτήρας του αστικού κράτους

Πλευρές του νομοσχεδίου που επιβεβαιώνουν τον εχθρικό για τον λαό χαρακτήρα του αστικού κράτους, ανέδειξε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Σχολιάζοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αρκεί να προχωρήσει ο καθένας σε ιδιωτική ασφάλιση για προστασία από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, τόνισε: «Και το κράτος; Η ευθύνη του να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πού βρίσκεται; Πουθενά, βγάζετε την ουρά σας και μετατρέπετε τον λαό σε πελατεία των αρπακτικών της ιδιωτικής ασφάλισης. Αναδεικνύει τον χαρακτήρα του αστικού κράτους ως εχθρικού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και πολύ φιλικού για την προστασία των συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων».

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη επαναφορά στο Δημόσιο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, διερωτήθηκε: «Και λοιπόν; Θα αποτραπεί η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού; Στον καπιταλισμό το νερό είναι εμπόρευμα, δεν είναι αγαθό, το πληρώνει ο άλλος για να το αγοράσει. `Η μήπως με τη μεταφορά τους στο Δημόσιο θα αποτραπεί η πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων περί ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Οι μέτοχοι γιατί μπήκαν σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για να διασφαλίσουν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό; Γι' αυτό επένδυσαν; Οχι, τους ενδιέφερε να βγάλουν κέρδη. Να λοιπόν γιατί λέμε ότι με προσχήματα προσπαθείτε να συγκαλύψετε την ουσία, ότι με τη μεταφορά τους στο Δημόσιο δεν αποτρέπεται η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση. Στο φράγμα της Ρόδου τι έχει γίνει; Ιδιωτικοποιήθηκε; Το έχει ο Ακτωρας; Ποιος καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική στον δήμο Ρόδου, ο δήμος ή ο Ακτωρας; Ο Ακτωρας. Αυτό δεν είναι εμπορευματοποίηση; Δεν είναι ιδιωτικοποίηση;»

«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες - συνέχισε - ότι οι όποιες κρατικοποιήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί το αστικό κράτος είναι ο συλλογικός καπιταλιστής. Παρεμβαίνει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα να δημιουργήσει υποδομές, για να διευκολύνει τις επενδύσεις ώστε οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν απ' αυτά τα έξοδα, ενώ αντίθετα υποδομές που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής τις πάτε στις καλένδες, γιατί δεν αντέχει η οικονομία».

Αναφορικά με τις αυξήσεις που κομπάζει η κυβέρνηση ότι δίνει σημείωσε: «Ο,τι δίνετε τα δίνετε με το σταγονόμετρο, στοχευμένα για τους πιο εξαθλιωμένους που εσείς δημιουργήσατε. Οι φτωχοί μέσα απ' τη φορολογία τους να πληρώνουν για τους περισσότερο φτωχούς». Ειδικότερα για τους δημοσίους υπαλλήλους υπογράμμισε πως τα 70 ευρώ που θα πάρουν δεν αντισταθμίζουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες μετά από 14 χρόνια παγωμένους μισθούς, ενώ αυτά θα είναι και για τα επόμενα 4 χρόνια, θα μπουν πάλι στον πάγο οι μισθοί παρά την ακρίβεια. Τέλος, στηλίτευσε το άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας εντός του Δημοσίου, σημειώνοντας πως τα επιδόματα ευθύνης αφορούν στην ευθύνη για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ