Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Σε βάρος των λαϊκών αναγκών το νομοσχέδιο για το νερό

«Η ιδιωτικοποίηση του νερού μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί το νέο σας έγκλημα ενάντια στις ανάγκες του λαού. Η κατακραυγή είναι πολύ μεγάλη από φορείς και συνδικάτα, εκδηλώθηκε και στη συζήτηση στις επιτροπές με μια φωνή: Απόσυρση!».

Τα παραπάνω σημείωσε στην ομιλία της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η εκτόξευση των τιμολογίων, ο δραστικός περιορισμός της διάθεσής του στον αγροτικό τομέα, η πιο επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Αλλωστε, συμπλήρωσε, τα ίδια τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης ευθύνεται που πάνω από 2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν σήμερα καθημερινή πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, ενώ εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψή του. Πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις όπου δεν υπάρχουν δίκτυα πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Η περαιτέρω λοιπόν ιδιωτικοποίηση και συγκέντρωση του νερού, σημείωσε, θα επιβαρύνει τον λαό και την αγροτιά και θα προστεθεί στην υπάρχουσα ακρίβεια για τη λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, «το νομοσχέδιο - τερατούργημα περιέχει πλήθος κακουργημάτων που δεν προλαβαίνουμε ούτε να τα κατονομάσουμε σε 15 λεπτά, ωστόσο υπονομεύεται και το περιβάλλον περιορίζοντας τις προστατευόμενες περιοχές για να ενισχύσετε την τουριστική βιομηχανία και το καρτέλ των ΑΠΕ. Δεν αφήνετε τίποτα όρθιο», πρόσθεσε.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι επιπλέον είναι πρόκληση να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο τη στιγμή που δεν έχει καταλαγιάσει η οργή για το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο έχει αιτία την «απελευθέρωση» και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, πολιτική που βάζει τη ζωή του λαού στο ζύγι του κόστους - οφέλους για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η εμπορευματοποίηση των αναγκών του λαού είναι η αιτία για τα εγκλήματα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής «και αυτό συνεχίζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», ανέφερε, κάνοντας συγκεκριμένη αναδρομή στην πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού που υπηρέτησαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις «και ας διαλαλεί σήμερα υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αυτήν την πολιτική της "απελευθέρωσης" και της ιδιωτικοποίησης ακολούθησε και στο νερό».

Ως προς την υπαγωγή του νερού και των απορριμμάτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση διάλεξε τη ΡΑΕ η οποία έχει επιδόσεις προς όφελος των ενεργειακών ομίλων που εκτόξευσαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Εγγυώνται λοιπόν ανάλογες επιδόσεις και για την παραπέρα εμπορευματοποίηση στο νερό και τη διαχείριση των αποβλήτων μέσα απ' την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Εξάλλου αυτό είναι προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε στο επόμενο εξάμηνο να τεθεί σε λειτουργία», πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ θα επιμένει, το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα! Λύση είναι η κοινωνική ιδιοκτησία και ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός η βασική ανάγκη. Σ' αυτό το πλαίσιο ένας ενιαίος κρατικός φορέας θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής υλικού ικανοποιώντας τις ανάγκες του λαού για φτηνό, ασφαλές, ποιοτικό νερό. Γι' αυτό απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για εμπορευματοποίηση του νερού, διεκδικούμε δραστική μείωση των τιμολογίων και καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων και καλούμε τον λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το έγκλημα», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ