Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ανταποδοτικότητα και κερδοφορία κάνουν «το νερό νεράκι» για τον λαό

Eurokinissi

Την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο το νερό, ζήτησε για άλλη μια φορά το ΚΚΕ, διά στόματος κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας στη Βουλή. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα πρώτα 21 άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη Ρυθμιστική Αρχή καθώς και για το άρθρο 162 που απαγορεύει τη μεταφορά της Κοινότητας Ακρινής Κοζάνης για περιβαλλοντικούς λόγους και λόγους υγείας.

Η πορεία εμπορευματοποίησης του νερού

Στην ομιλία του ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε:

«Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης περαιτέρω του νερού. Η αρχή πότε έγινε; Το 1980 με τον τότε νόμο της ΝΔ που μετατράπηκαν οι ΔΕΥΑ σε ανώνυμες εταιρείες με σκοπό την ανταποδοτικότητα και την κερδοφορία. Ερχεται το ΠΑΣΟΚ το 1999 και σπάει την ΕΥΔΑΠ στα δύο, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ και στην ΕΥΔΑΠ παγίων. Τα χρέη και το κόστος στο Δημόσιο, τα κέρδη στην ΑΕ. Οπως κάνατε και με τον σιδηρόδρομο.

Το 2001 και το 2002 εντάσσονται η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο. Για να κερδίσουν οι μέτοχοι που θα επενδύσουν. Το 2014 το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βάζουν στο ΤΑΙΠΕΔ το 27%, διατηρώντας το 34% στο Δημόσιο.

Τα επόμενα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έβαλε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο για να τζογάρουν και να κερδίζουν οι μέτοχοι, οι οποίοι φυσικά πήραν μετοχές για να κερδίζουν. Επειτα το 2014 και το 2016 αρχικά η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έβαλαν στο ΤΑΙΠΕΔ την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

«Εργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μεταφέρει το 50,1% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και το 11,3% στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, το 61,33% το μετέφερε στο Υπερταμείο και βέβαια με τροπολογία της τότε κυβέρνησης δίνει το δικαίωμα να παραχωρούνται, μέσω ΣΔΙΤ, τα υδάτινα αποθέματα, οι λίμνες, τα ποτάμια, τα κανάλια μεταφοράς και τα φράγματα.

Και έχουμε το φράγμα στη Γαδούρα στη Ρόδο να ξεκινά να κατασκευάζεται το 2002. Ποιος έδωσε σε ιδιώτη τη λειτουργία του; Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΚΤΩΡ ΑΕ. Τι εκμεταλλεύονται αυτοί; Το νερό δεν εκμεταλλεύονται; Αυτοί δεν πουλάνε στον δήμο και τους υπόλοιπους το νερό από το φράγμα; Αρα, αυτός δεν καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική με βάση τα κέρδη του;

Και λέει τώρα η κυβέρνηση: Εμείς διασφαλίζουμε τον χαρακτήρα των παρόχων. Και τον χαρακτήρα των διαχειριστών των υδάτινων αποθεμάτων και φραγμάτων, ποιος τον διασφαλίζει; Στη Ρόδο είναι ο ΑΚΤΩΡ, στην Πάτρα η "Ιντρακάτ" και σε μια σειρά άλλα φράγματα άλλοι όμιλοι. Αυτό δεν παίζει ρόλο στην ιδιωτικοποίηση;

Αρα, εξαναγκάζετε τις ΔΕΥΑ και όλους τους υπόλοιπους να αγοράζουν το νερό ακριβά από τους διαχειριστές και να το πουλάνε, με βάση συγκεκριμένη Οδηγία της ΕΕ που βάζει μέσα το περιβαλλοντικό κόστος ανάκτησης. Να πώς γίνεται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση. Οι ΔΕΥΑ λειτουργούν με ανταποδοτικότητα. Αυτό τι σημαίνει; Οτι πληρώνει ο κόσμος. Και έχουμε και μείωση του εργατικού δυναμικού. Πάνω από 50% μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια, απαγόρευση προσλήψεων στις ΔΕΥΑΠ. Αυτό οδηγεί σε συμβασιούχους και εργολαβίες. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία για υπαλλήλους στη ΔΕΥΑ Πάτρας για να μεταφερθούν σε μόνιμες θέσεις.

Αν κάτι ποδοπατά τη ζωή του λαού, είναι το κέρδος

Ολα αυτά τα περί δημόσιου συμφέροντος και δημόσιου αγαθού στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν. Υπάρχει το συμφέρον του κεφαλαιοκράτη και του εργαζόμενου που είναι αντιτιθέμενα. Αμα το κουκουλώσεις κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου συμφέροντος, υποκρύπτεις ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.

Αν κάτι καταστρέφει και ποδοπατά την ικανοποίηση των δικαιωμάτων και των αναγκών του λαού και την ίδια τη ζωή τους, είναι το κέρδος. Κι αυτό φάνηκε περίτρανα από τα Τέμπη».

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει με τη στάση του την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ακόμη και με απώλειες γιατί απέχει από την ψηφοφορία. Αυτές οι αποχές είναι πολύ βολικές για την κυβέρνηση και το αντιλαϊκό της έργο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ