Τετάρτη 22 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
Οι δυνατότητες της επιστήμης δεν αξιοποιούνται για τις λαϊκές ανάγκες

Ο Βαγγέλης Χριστοφόρου, καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Αισθητηρίων του ΕΜΠ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική, στην παρέμβασή του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Εμείς οι πανεπιστημιακοί και οι ερευνητές, μέσα από την επιστημονική μας δουλειά, τόσο από την παρακολούθηση της τεχνογνωσίας όσο και από τη δική μας συμβολή σε αυτή, βλέπουμε καθημερινά τα άλματα που πραγματοποιεί η επιστημονική έρευνα. Αυτή η Ερευνα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας, σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο, σχετίζεται με όλα τα θέματα που αφορούν τα θεματικά πεδία ανάπτυξης, δηλαδή την Εκπαίδευση καθεαυτή, την Υγεία, τις Μεταφορές, τις Κατασκευές και τα Υλικά, την Αγροδιατροφή, τις Επικοινωνίες, τη βιομηχανική παραγωγή κ.λπ.

Η ίδια η ζωή φανερώνει πως από μόνη της η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε και θαυματουργή λύση για τα προβλήματα μας. Το ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας. Διότι πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί.

Δυστυχώς όμως αυτές τις μέρες βιώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο την τεράστια αντίφαση της εποχής μας, με αναφορά στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Τη στιγμή που μπορώ να δω από το κινητό μου πού βρίσκεται και πότε θα έρθει ο courier στο εργαστήριό μου, τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η 4η βιομηχανική επανάσταση δίνουν τεράστιες δυνατότητες, την ίδια στιγμή ζούμε τραγικά γεγονότα. Καθώς αυτό που τελικά καθορίζει την αξιοποίησή τους είναι το κέρδος και η λογική του κόστους - οφέλους, που αποτελούν βασική στρατηγική γραμμή όλων των αστικών κομμάτων, των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα ίδια συμβαίνουν και σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για να μην έχουμε Μάνδρες και Βόρειες Εύβοιες, το ίδιο συμβαίνει σε ό,τι αφορά την προστασία από μεγάλης κλίμακας ατυχήματα, ειδικά σε περιοχές όπως είναι η Αττική. Κι αυτό επειδή όλες αυτές οι κοινωνικές ανάγκες θεωρούνται κόστος, που δεν θα αποφέρουν το απαραίτητο κέρδος.

Το ίδιο και σε δεκάδες πανεπιστημιακά εργαστήρια, όπου δεν πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και δεν είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα όργανα, ικανά να επιτρέψουν Εκπαίδευση και Ερευνα υψηλού επιπέδου, μαζί με την κρατική ενίσχυση της Ερευνας και των διδακτορικών σπουδών, ενώ την ίδια στιγμή δίνονται εκατομμύρια ευρώ στα ΑΕΙ για να ενισχύονται η επιχειρηματική τους δράση και διάφορες άλλες αντίστοιχες σχετικές δραστηριότητες.

Στον αντίποδα όλων αυτών βρίσκονται οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για το πώς και για ποιο σκοπό πρέπει να αξιοποιηθούν η Επιστήμη και η Ερευνα, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η αναγκαιότητα έρχεται αντικειμενικά σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ολοι εμείς οι πανεπιστημιακοί που συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ σάς καλούμε να κάνετε το ίδιο, για να δυναμώσει και μέσα στην επιστημονική κοινότητα η φωνή του. Η φωνή που παλεύει για ένα πανεπιστήμιο που θα επιτελεί τον ρόλο του προς όφελος της κοινωνίας, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένους επιστήμονες, για επιστήμη και Ερευνα που θα ικανοποιούν τις κοινωνικές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ