Τρίτη 21 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

«Κάτω τα χέρια από το νερό. Δεν είναι εμπόρευμα - είναι κοινωνικό αγαθό»: Με προμετωπίδα την απαίτηση αυτή, σωματεία και φορείς διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ύδρευσης.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς έθεσαν επί τάπητος τις συνέπειες της παράδοσης της «αγοράς» του νερού στους ιδιώτες: Οι κερδοφόρες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους καταδικάζουν τον λαό να χρυσοπληρώνει το νερό, τον φέρνουν αντιμέτωπο με ακόμα μεγαλύτερες απειλές διακοπής της ύδρευσης, φέρνουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του νερού που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς όπως η πρόσφατη πικρή πείρα αποδεικνύει, στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους» η κερδοφορία του κεφαλαίου βαραίνει περισσότερο από την υγεία και την ασφάλεια.

«Πουλάτε τις πηγές, πουλάτε και τα τρένα, τα κέρδη σας βαμμένα στων εργατών το αίμα», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, με τη χτεσινή κινητοποίηση να παίρνει τη «σκυτάλη» από τα ογκώδη συλλαλητήρια των περασμένων ημερών για το έγκλημα στα Τέμπη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με μέλη του ΠΓ, καθώς και βουλευτές του Κόμματος.

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης διαβάστηκαν το μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις πολυήμερες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, αλλά και το μήνυμα συμπαράστασης του γαλλικού Συνδικάτου Εργαζομένων στα τρένα (CGT Cheminots Versalles) στον ελληνικό λαό. «Η ιδιωτικοποίηση σκοτώνει», τονίζει το γαλλικό Σωματείο σχολιάζοντας το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και την παράδοση του νερού στους ιδιώτες.

Τον παλμό των αλλεπάλληλων απεργιών στη Γαλλία, που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους και τα σωματεία και στην Ελλάδα, μετέφερε με ηχητικό μήνυμα που έστειλε στη συγκέντρωση ο Αμάρ Λαγκά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. «Η εργοδοσία και η κυβέρνηση θέλουν να μας προσθέσουν δύο χρόνια», ανέφερε σχετικά με την προσπάθεια αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να «ματώνουν» για τα κέρδη των επιχειρήσεων. «Αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.

«Νίκη στους εργάτες της Γαλλίας», απάντησαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία, ενώ το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα για πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση γύρω από τη νέα απεργία στη Γαλλία και τη στήριξη του αγώνα των απεργών. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χτες, συγκέντρωση συμπαράστασης στον γαλλικό λαό θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική πρεσβεία την Πέμπτη 23 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα, με συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας, αναρτήσεις πανό κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συνεχίζουμε, για να μη μαραζώσει ο τόπος μας» (2024-03-01 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν από χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές, παρέλυσαν μεγάλοι χώροι δουλειάς (2024-02-29 00:00:00.0)
Ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας είναι και δικός μας αγώνας (2023-03-22 00:00:00.0)
Μυριόστομο μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη: Καμιά ανοχή στις «κοιλάδες των Τεμπών» (2023-03-17 00:00:00.0)
Βούλιαξε ξανά η Θεσσαλονίκη από το μεγάλο συλλαλητήριο (2023-03-14 00:00:00.0)
Ο αγώνας για νερό - κοινωνικό αγαθό αφορά όλο το λαό (2020-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ