ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Επισκέψεις των Σάντσεθ και Μακρόν σε αναζήτηση «ισορροπημένης σχέσης»

Από παλιότερη συνάντηση του Π. Σάντσεθ με τον Σι Τζινπίνγκ

Copyright 2018 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση του Π. Σάντσεθ με τον Σι Τζινπίνγκ
Επίσημες επαφές στην Κίνα ξεκινά σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ. Αρχικά θα πάρει μέρος στο Φόρουμ του Μποάο (ετήσια συνάντηση που ξεκίνησε το 2001 και θεωρείται «η ασιατική Διάσκεψη του Μονάχου»), ενώ στη συνέχεια θα έχει σειρά συναντήσεων στο Πεκίνο, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους αξιωματούχους.

Εχοντας επισημάνει προ ημερών ότι «η Κίνα αποτελεί παγκόσμιο παίκτη», ο Σάντσεθ σε δηλώσεις του για την Ουκρανία ανέφερε πως «προφανώς πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της Κίνας και να δούμε αν όλοι εμείς μπορούμε να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, και η Ουκρανία να ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό η Ισπανία να διαδραματίσει ρόλο «σε μια τόσο περίπλοκη περίοδο για τις γεωπολιτικές δυσκολίες».

Η επίσκεψη Σάντσεθ γίνεται ενόψει της ανάληψης (από 1η Ιούλη) της προεδρίας της ΕΕ από τη Μαδρίτη και ενώ εντείνονται διεργασίες στην ΕΕ για τις σχέσεις με το Πεκίνο, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα θα βρεθεί στην Κίνα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν. Και αυτός θα συζητήσει με τον Σι για την Ουκρανία, αλλά και «εξίσου για τις διεθνείς κρίσεις σε Μέση Ανατολή, Αφρική, και τις εντάσεις στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού».

Η επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα αναμένεται εδώ και μήνες, μετά και την «ενόχληση» που το Παρίσι είχε εκφράσει το φθινόπωρο για την επίσκεψη στο Πεκίνο την οποία είχε οργανώσει τότε αυτοτελώς ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο Μακρόν είπε ότι πρότεινε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να πάρει μέρος «σε ένα μέρος του προγράμματος» των επαφών του, στο όνομα της «ευρωπαϊκής ενότητας» που είναι «βασικός όρος για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης σχέσης με την Κίνα».

Πηγή της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι «το άνοιγμα της Κίνας και πάλι, μετά την πανδημία, προσφέρει ευκαιρία για επανεκκίνηση της δυναμικής των γαλλοκινεζικών σχέσεων σε όλα τα πεδία, σε μια περίοδο που οι εντάσεις και οι διεθνείς κρίσεις απαιτούν περισσότερο από ποτέ να δοθεί ένας ορίζοντας σε αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση». Κατέληξε δε ότι η επίσκεψη θα εστιάσει σε τρεις βασικούς τομείς: Τα «στρατηγικά ζητήματα και τις διεθνείς κρίσεις», τη «συνεργασία απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις» και τις «οικονομικές σχέσεις».

Στην Κίνα και ο πρώην Πρόεδρος της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, προχθές ξεκίνησε η επίσκεψη του πρώην Προέδρου της Ταϊβάν, Μα Γινγκ Τζέου (2008 - 2016), στην Κίνα, η πρώτη τέτοια επίσκεψη από πρώην ή νυν ηγέτη της Ταϊβάν από το 1949, όταν η κυβέρνηση της αποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Κίνας» εγκατέλειψε ηττημένη την ηπειρωτική χώρα και εγκατέστησε ξεχωριστή κυβέρνηση στο νησί (η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πεκίνο).

Ο Γινγκ Τζέου άρχισε τις επαφές του στη Ναντζίνγκ. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αυτοί που ζουν και στις δύο πλευρές των Στενών (του θαλάσσιου περάσματος που χωρίζει Κίνα και Ταϊβάν) ανήκουν στο κινεζικό έθνος και έχουν κοινούς προγόνους.

Ο Γινγκ Τζέου είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ), βασικού αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Ταϊβάν. Αν και το ΚΜΤ θεωρείται το «παραδοσιακό» εθνικιστικό κόμμα, που κυβέρνησε επί δεκαετίες το νησί, τάσσεται υπέρ της διατήρησης σχέσεων με το Πεκίνο. Πριν από περίπου έναν μήνα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΜΤ, Αντριου Σία, είχε συναντηθεί στο Πεκίνο με υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, εισπράττοντας κριτική από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν, που κατηγορεί το ΚΜΤ για τις στενές σχέσεις που θέλει με το Πεκίνο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν αναμενόταν να αναχωρήσει για επίσημες επισκέψεις σε Γουατεμάλα και Μπελίζ. Στο πλαίσιο του ταξιδιού της, εδώ και καιρό λέγεται ότι θα υπάρξουν «ενδιάμεσοι σταθμοί» στις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει και αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, πιθανώς και τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Τζον Μακάρθι.

Χτες ο εκπρόσωπος της κινεζικής Υπηρεσίας αρμόδιας για τις υποθέσεις της Ταϊβάν, Τζου Φεγκλιάν, επανέλαβε ότι «εναντιωνόμαστε σθεναρά σε αυτό και θα λάβουμε οπωσδήποτε μέτρα», προσθέτοντας πως αν η Τσάι «έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Μακάρθι, θα πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση που θα παραβιάσει κατάφωρα την αρχή της ενιαίας Κίνας, θα πλήξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και θα καταστρέψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν».

Ολα αυτά ενώ την περασμένη βδομάδα ο Ρικ Γουότερς, επικεφαλής του νεοσύστατου γραφείου του Στέιτ Ντιπάρμεντ για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, είχε «επίσκεψη εργασίας» σε Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντιπαράθεση για τη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία»

Ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον μέσω τηλεδιάσκεψης η δεύτερη «Σύνοδος για τη Δημοκρατία» που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Κόστα Ρίκα, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα και τη Ζάμπια, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της όξυνσης των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να μοιράσει 690 εκατ. δολάρια σε προγράμματα υποτιθέμενης «στήριξης της δημοκρατίας» σε δεκάδες χώρες, εκ των οποίων κάποιες διατηρούν ή αναπτύσσουν στενές σχέσεις με Κίνα και Ρωσία.

Προσκεκλημένοι είναι 121 ηγέτες (οκτώ παραπάνω σε σχέση με την πρώτη σύνοδο που έγινε τον Δεκέμβρη του 2021). Ωστόσο κάποιοι θα απουσιάσουν, όπως ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο οποίος προτίμησε να μην πάρει θέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Δεν πήραν προσκλήσεις μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ουγγαρίας, της Αιγύπτου, της Σιγκαπούρης, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπανγκλαντές.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, αποδοκίμασε τη νέα σύνοδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρώντας ότι είναι μια ακόμη προσπάθεια για την επιβολή των συμφερόντων τους διεθνώς ενώ η ίδια η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε θέματα δημοκρατίας στο εσωτερικό της. Ο Αντόνοφ χαρακτήρισε μάλιστα την πρώτη διάσκεψη των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία «επιτομή υποκρισίας ακόμη και για παρατηρητές από τη Δύση».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «φιλοξενούν άλλη μία "Σύνοδο για τη Δημοκρατία", ένα γεγονός που χαράσσει κατάφωρα μια ιδεολογική γραμμή μεταξύ των χωρών και γεννά διαιρέσεις», «παραβιάζει το πνεύμα της δημοκρατίας και αποκαλύπτει περαιτέρω την επιδίωξη των ΗΠΑ για ηγεμονία, με προκάλυμμα τη δημοκρατία».

Καταλήγοντας, κάλεσε τις ΗΠΑ «να πάψουν να κουνάνε το δάχτυλο σε άλλες χώρες και να πάψουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές τους υποθέσεις, στο όνομα της προώθησης της δημοκρατίας».

Τετραμερής για τις σχέσεις Συρίας - Τουρκίας

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της πρώτης συνάντησης των υφυπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και Συρίας με σκοπό την εξομάλυνση των συρο-τουρκικών σχέσεων στη Μόσχα εντός του Απρίλη διέκρινε χτες ως «πολύ ισχυρό» ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Η συνάντηση των τεσσάρων αρχικά είχε προσδιοριστεί για τα μέσα Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε, μετά τη δήλωση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ πως θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του μόνο εάν ο τελευταίος είναι έτοιμος να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από τη βόρεια Συρία. Δηλώσεις για πιθανή τετραμερή συνάντηση (την πρώτη του είδους από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011) έκανε χτες και ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Προχωρά η ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε χτες την υποβολή αίτησης για ένταξη της χώρας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), κάνοντας ένα ακόμα βήμα στενότερης συνεργασίας με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ευρασίας, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν και να εκφράζουν «ανησυχίες για την ασφάλεια». Η έγκριση αφορά μνημόνιο για τη χορήγηση καθεστώτος «εταίρου διαλόγου» στον SCO.

Η εξέλιξη καταγράφεται λίγες βδομάδες αφότου η Κίνα μεσολάβησε για την υπογραφή συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, στις 10 Μαρτίου στο Πεκίνο, και μερικούς μήνες αφότου ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες αξίας άνω των 29 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, πριν λίγες μέρες η σαουδαραβική εταιρεία Ενέργειας «Aramco» απέκτησε το 10% των μετοχών της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας διυλιστηρίων, «Rongsheng Petrochemicals», δρομολογώντας επιπλέον εξαγωγές 480.000 βαρελιών πετρελαίου τη μέρα (πέρα από τα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που εξάγει καθημερινά στην Κίνα).

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Συνάντηση των ΥΠΕΞ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Στη Ρωσία μετέβη χτες για να συναντήσει τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. «Το παράθυρο διαλόγου παραμένει ανοικτό και ένα από τα θέματα συζήτησης με τον κ. Λαβρόφ είναι η συμφωνία JCPOA (σ.σ. για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος) και η επιστροφή των συμβεβλημένων μελών στις δεσμεύσεις τους», ανέφερε ο Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήρε την «ισορροπημένη στάση» του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι η χώρα του εκτιμά ιδιαιτέρως αυτήν την προσέγγιση. Χαρακτήρισε επίσης τις συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του «μάλλον σημαντικές και παραγωγικές». Πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων συζήτησαν και διεθνή ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στον Βόρειο Καύκασο και την Υεμένη.

Αντιδρώντας σ' αυτές τις διεργασίες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελι Κοέν, επανέλαβε τη θέση της χώρας του κατά της αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ισχυριζόμενος ότι το Ιράν «απειλεί την περιοχή μας, προκαλεί αστάθεια στη Μέση Ανατολή». Κάλεσε δε και άλλες χώρες να ενεργήσουν «από κοινού κατά του Ιράν».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε μετά από ερώτηση στις τριβές μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, εκφράζοντας την ελπίδα για εκτόνωση των όποιων εντάσεων. Οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν, το οποίο έχει μεγάλο πληθυσμό Αζέρων στα βορειοδυτικά του, έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες αφότου το Μπακού ανακοίνωσε σχέδια για έναρξη επίσημων διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ