Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντιπαράθεση για τη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία»

Ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον μέσω τηλεδιάσκεψης η δεύτερη «Σύνοδος για τη Δημοκρατία» που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Κόστα Ρίκα, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα και τη Ζάμπια, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της όξυνσης των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να μοιράσει 690 εκατ. δολάρια σε προγράμματα υποτιθέμενης «στήριξης της δημοκρατίας» σε δεκάδες χώρες, εκ των οποίων κάποιες διατηρούν ή αναπτύσσουν στενές σχέσεις με Κίνα και Ρωσία.

Προσκεκλημένοι είναι 121 ηγέτες (οκτώ παραπάνω σε σχέση με την πρώτη σύνοδο που έγινε τον Δεκέμβρη του 2021). Ωστόσο κάποιοι θα απουσιάσουν, όπως ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο οποίος προτίμησε να μην πάρει θέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Δεν πήραν προσκλήσεις μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ουγγαρίας, της Αιγύπτου, της Σιγκαπούρης, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπανγκλαντές.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, αποδοκίμασε τη νέα σύνοδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρώντας ότι είναι μια ακόμη προσπάθεια για την επιβολή των συμφερόντων τους διεθνώς ενώ η ίδια η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε θέματα δημοκρατίας στο εσωτερικό της. Ο Αντόνοφ χαρακτήρισε μάλιστα την πρώτη διάσκεψη των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία «επιτομή υποκρισίας ακόμη και για παρατηρητές από τη Δύση».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «φιλοξενούν άλλη μία "Σύνοδο για τη Δημοκρατία", ένα γεγονός που χαράσσει κατάφωρα μια ιδεολογική γραμμή μεταξύ των χωρών και γεννά διαιρέσεις», «παραβιάζει το πνεύμα της δημοκρατίας και αποκαλύπτει περαιτέρω την επιδίωξη των ΗΠΑ για ηγεμονία, με προκάλυμμα τη δημοκρατία».

Καταλήγοντας, κάλεσε τις ΗΠΑ «να πάψουν να κουνάνε το δάχτυλο σε άλλες χώρες και να πάψουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές τους υποθέσεις, στο όνομα της προώθησης της δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ