Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Προχωρά η ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε χτες την υποβολή αίτησης για ένταξη της χώρας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), κάνοντας ένα ακόμα βήμα στενότερης συνεργασίας με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ευρασίας, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν και να εκφράζουν «ανησυχίες για την ασφάλεια». Η έγκριση αφορά μνημόνιο για τη χορήγηση καθεστώτος «εταίρου διαλόγου» στον SCO.

Η εξέλιξη καταγράφεται λίγες βδομάδες αφότου η Κίνα μεσολάβησε για την υπογραφή συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, στις 10 Μαρτίου στο Πεκίνο, και μερικούς μήνες αφότου ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες αξίας άνω των 29 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, πριν λίγες μέρες η σαουδαραβική εταιρεία Ενέργειας «Aramco» απέκτησε το 10% των μετοχών της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας διυλιστηρίων, «Rongsheng Petrochemicals», δρομολογώντας επιπλέον εξαγωγές 480.000 βαρελιών πετρελαίου τη μέρα (πέρα από τα 1,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που εξάγει καθημερινά στην Κίνα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ