ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απανωτά τα κάθε είδους «ατυχήματα» και στα λεωφορεία

«Κόλλησε το γκάζι» σε λεωφορείο και έπεσε σε άλλα οχήματα στην Αθήνα

Ξηλωμένο τμήμα οροφής έπεσε στα κεφάλια επιβατών
Ξηλωμένο τμήμα οροφής έπεσε στα κεφάλια επιβατών
Καθημερινά έχουν γίνει πλέον τα «ατυχήματα» με μέσα μεταφοράς, με τα αστικά λεωφορεία να έχουν τις τελευταίες μέρες την ...τιμητική τους, φανερώνοντας ότι ο λαός καθημερινά για τη μετακίνησή του παίζει τη ζωή του κορόνα - γράμματα σε υποδομές - ρημαδιό.

Εναν μήνα μετά το εκ προμελέτης έγκλημα στα Τέμπη, αποδεικνύεται ότι η υποχρηματοδότηση, η εργολαβοποίηση υπηρεσιών, η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και οι σιδερένιοι νόμοι του «κόστους - οφέλους» φέρνουν εργαζόμενους και επιβάτες αντιμέτωπους με κάθε είδους κίνδυνο.

Χαρακτηριστικά είναι τα νέα συμβάντα με λεωφορεία στην Αθήνα. Το ένα σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν κομμάτι της οροφής μπλε λεωφορείου που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Αεροδρόμιο έπεσε πάνω σε δύο επιβάτιδες, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί πριν λίγες μέρες σε άλλο λεωφορείο.

Το δεύτερο έγινε χθες, όταν λεωφορείο στο δρομολόγιο Ακαδημία - Γλυφάδα έπεσε πάνω σε ταξί, αφού όπως φαίνεται «κόλλησε το γκάζι»! Ανάλογο περιστατικό έγινε πριν περίπου δύο μήνες σε λεωφορείο ίδιου μοντέλου.

Η ΤΟ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ

«Αλλο ένα επικίνδυνο ατύχημα ήρθε να προστεθεί στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες», σημειώνει η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το τελευταίο περιστατικό, και επισημαίνει ότι «από τύχη και από την εμπειρία του οδηγού σήμερα δεν είχαμε τραυματισμούς».

Αναδεικνύοντας τις αιτίες αυτής της κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες, η Οργάνωση του Κόμματος υπογραμμίζει: «Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι στην ουσία συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης των αστικών συγκοινωνιών. Είναι η πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι ελλείψεις ανταλλακτικών, η παλαιότητα του στόλου, η εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα.

Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα μοίραζε πακτωλό χρημάτων στο ΚΤΕΛ και σε εργολάβους. Την ίδια στιγμή, στις δημόσιες συγκοινωνίες αυτό που ήξερε να κάνει ήταν μόνο να βγάζει παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο, για προσλήψεις προσωπικού και ανανέωση του στόλου».

Καταλήγοντας, η ΤΟ Μεταφορών Αττικής αναδεικνύει την απαίτηση με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΟΣΥ να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών, με την αγορά νέου σύγχρονου στόλου, προσλήψεις οδηγών και τεχνικού προσωπικού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι δημοτικές αρχές πρέπει να εξαντλούν τα ένδικα μέσα προκειμένου να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις, όπως η παραμονή συμβασιούχων στην εργασία.

Βέβαια αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, γιατί οι στρατιές των χιλιάδων συμβασιούχων έχουν απέναντί τους πολυάριθμους νόμους που υπονομεύουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ψηφισμένους από όλες τις κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ψήφισαν το άρθρο που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ πάλι όλοι μαζί στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2019, απέρριψαν το αίτημα του ΚΚΕ αλλά και πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων να καταργηθεί η σχετική πρόβλεψη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. «Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», ξεκαθάριζε το πανό του Συνδικάτου, το οποίο επιπλέον προβάλλει αιτήματα για κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας, κατάργηση του νόμου Βορίδη για εξάντληση των ένδικων μέσων σε εργατικές διαφορές. Και απαιτεί κανένας δήμαρχος να μην ασκήσει έφεση στις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις, αλλά να τις αποσύρουν τώρα όσοι τις άσκησαν.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ, και Αγίου Δημητρίου Τάσος Γιαννέζος.

ΚΑΒΑΛΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Με πολύμορφη δράση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, δίνοντας «τρόπο στην οργή»

Μαζικές συσκέψεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Μάρτη σωματεία και μαζικοί φορείς σε Καβάλα και σε Αλεξανδρούπολη. Στις συσκέψεις συζητήθηκε η πείρα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπου χιλιάδες λαού καταδίκασαν το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ απασχόλησε επίσης η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάδειξη των πραγματικών ευθυνών πίσω και από τις «κοιλάδες των Τεμπών» που εντοπίζονται σε χώρους δουλειάς και κρίσιμες υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.

Τα σωματεία και οι φορείς κατέληξαν σε κοινό προγραμματισμό δράσεων και παρεμβάσεων, με ορίζοντα κλιμάκωσης την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί συναυλία την Κυριακή 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Ακαδημίας, με σύνθημα «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, έχουν αξία!». Επίσης, προγραμματίστηκε συνάντηση εκπροσώπων Σωματείων και Συλλόγων Γονέων με εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον δήμο για τη συστηματική καταπάτηση των κανόνων ασφαλείας στα έργα που πραγματοποιούνται στην πόλη και εκθέτουν τόσο τους εργαζόμενους στα συγκεκριμένα έργα όσο και συνολικά τους κατοίκους της πόλης.

Στην Καβάλα, την Κυριακή 9 Απρίλη (μέρα συμπλήρωσης ενός έτους από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας») θα πραγματοποιηθεί συναυλία στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία με τοπικούς καλλιτέχνες και σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αφιερωμένη στα θύματα του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη. Ακόμα, προγραμματίζεται εκδήλωση των εργατικών σωματείων για τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Εκδήλωση για τις ΣΣΕ στη Νάουσα

Εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τους μισθούς και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας» διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σάββατο 8 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στον Πολυχώρο Πολιτισμού στη «Βέτλανς».

Πρώτα τον απέλυσαν, τώρα προσπαθούν να τον εξαγοράσουν

Τις απαράδεκτες τακτικές και εξοργιστικές μεθοδεύσεις της εταιρείας «Ραφάρμ», που δεν αρκέστηκε στην απόλυση εργαζόμενου αλλά επιχείρησε να τον εξαγοράσει ώστε να σταματήσει να διεκδικεί την επαναπρόσληψή του, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα σε εκδικητική απόλυση δραστήριου μέλους του Συνδικάτου, ο οποίος πρωτοστατούσε στη διεκδίκηση για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, προσλήψεις επαρκούς προσωπικού για την κάλυψη του αυξανόμενου όγκου δουλειάς. Μάλιστα, η απόλυση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία σχεδιάζει να βάλει μπρος τρίτη, νυχτερινή βάρδια, επιτείνοντας την εντατικοποίηση. Η πρώτη απάντηση στην απόλυση δόθηκε με στάση εργασίας το πρωί της Δευτέρας, με αίτημα να επιστρέψει ο απολυμένος στη θέση του.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν αρκέστηκε στην απόλυση, αλλά αρνήθηκε να συναντηθεί με το Συνδικάτο και στη συνέχεια προσπάθησε να κλείσει το στόμα του εργαζόμενου. Σε συνάντηση που είχε με τον απολυμένο «προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν για να δεχθεί την απόλυση», καταγγέλλει το Συνδικάτο. «Η διοίκηση της "Ραφάρμ", φαίνεται, πιστεύει ότι οι εργαζόμενοί της θα ξεπουλιούνταν έτσι εύκολα, αλλά υπολόγισε λάθος. Ο συνάδελφος, με το να αρνηθεί την εξαγορά και να μη δεχτεί τα λεφτά τους, γίνεται παράδειγμα για την περήφανη στάση που πρέπει και μπορούμε να έχουμε απέναντι στην εργοδοσία, είτε προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει είτε να μας εξαγοράσει. Ο συνάδελφος επέλεξε συνειδητά να μείνει στο πλευρό των συναδέλφων του στο εργοστάσιο, αλλά και όλου του κλάδου, που τον στηρίζουν στην προσπάθεια να επαναπροσληφθεί», τονίζει.

Επενδύσεις για την εταιρεία, εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, η «Ραφάρμ» απασχολεί 650 άτομα προσωπικό, εξάγει το 75% της παραγωγής της, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 30% τα τελευταία 5 χρόνια, και έχει σχέδιο επενδύσεων (2021 - 2025) ύψους 65 εκατ. ευρώ, με εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, νέο κτίριο Ερευνας και Ανάπτυξης και νέο αποθηκευτικό χώρο. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι δουλεύουν με παγωμένους μισθούς, αλλαγές στα ωράρια και συνθήκες εντατικοποίησης. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο καταγγέλλει το γεγονός ότι εργαζόμενοι καλούνται «να δουλεύουν αδήλωτοι το Σάββατο», δηλαδή για έκτη μέρα μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να πάρουν ένα επιπλέον μεροκάματο και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Στους χώρους της παραγωγής «γυναίκες συνάδελφοι καλούνται καθημερινά να προσφέρουν βαριά και ανθυγιεινή εργασία», χωρίς να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ τα 12ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες κυριαρχούν και στον χώρο των εργαστηρίων. Τώρα η εταιρεία θέλει να επιβάλει νυχτερινή βάρδια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπέρα τους εργαζόμενους στην παραγωγή.

Το Συνδικάτο χαιρετίζει την προσπάθεια των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με την απόφασή τους να μη δουλέψουν κανένα Σάββατο τον μήνα Μάρτη, και δηλώνει ότι θα βρίσκεται δίπλα τους σε όλες τις διεκδικήσεις τους. «Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε με την υπεράσπιση της ζωής και της δουλειάς μας!», τονίζει και τους καλεί να παλέψουν ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση και να επιστρέψει ο εργαζόμενος στη θέση του, αλλά και για αυξήσεις για όλο το προσωπικό. Να προστατευτούν από εκβιασμούς και απολύσεις όσοι έχουν δομήσει τις ζωές τους με τα υπάρχοντα ωράρια και δεν μπορούν να προσφέρουν νυχτερινή εργασία. Προσλήψεις προσωπικού, για την κάλυψη των ολοένα μεγαλύτερων αναγκών. Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Με κινητοποιήσεις απαιτεί άμεσα την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ

Εντείνει τις δράσεις του για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, που χτες το πρωί προχώρησε σε μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων της πόλης.

Με συνθήματα, όπως, «Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, όχι ανατιμήσεις καθημερινές», μέλη της διοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα καυτηρίασαν την άρνηση των τεσσάρων Ενώσεων Ξενοδόχων να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για το θέμα, παρά και τη σχετική πρόσκληση που τους απευθύνθηκε. Τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αντιθέτως απαιτούν άμεσα απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση ωραρίων, ρεπό και αδειών αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στους εργαζόμενους εκτός νομού.

Να σημειωθεί ότι σε πολλά ξενοδοχεία έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για τη νέα σεζόν, με εργαζόμενους να βρίσκονται σε αυτά, χωρίς να έχουν προσληφθεί, όντας ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, κάτι που καταγγέλθηκε και στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνδικάτο καλεί σε κλιμάκωση της πάλης και με νέα κινητοποίηση αύριο, Σάββατο, με μηχανοκίνητη πορεία με αφετηρία το γήπεδο (9 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ