Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρώτα τον απέλυσαν, τώρα προσπαθούν να τον εξαγοράσουν

Τις απαράδεκτες τακτικές και εξοργιστικές μεθοδεύσεις της εταιρείας «Ραφάρμ», που δεν αρκέστηκε στην απόλυση εργαζόμενου αλλά επιχείρησε να τον εξαγοράσει ώστε να σταματήσει να διεκδικεί την επαναπρόσληψή του, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα σε εκδικητική απόλυση δραστήριου μέλους του Συνδικάτου, ο οποίος πρωτοστατούσε στη διεκδίκηση για καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, προσλήψεις επαρκούς προσωπικού για την κάλυψη του αυξανόμενου όγκου δουλειάς. Μάλιστα, η απόλυση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία σχεδιάζει να βάλει μπρος τρίτη, νυχτερινή βάρδια, επιτείνοντας την εντατικοποίηση. Η πρώτη απάντηση στην απόλυση δόθηκε με στάση εργασίας το πρωί της Δευτέρας, με αίτημα να επιστρέψει ο απολυμένος στη θέση του.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν αρκέστηκε στην απόλυση, αλλά αρνήθηκε να συναντηθεί με το Συνδικάτο και στη συνέχεια προσπάθησε να κλείσει το στόμα του εργαζόμενου. Σε συνάντηση που είχε με τον απολυμένο «προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν για να δεχθεί την απόλυση», καταγγέλλει το Συνδικάτο. «Η διοίκηση της "Ραφάρμ", φαίνεται, πιστεύει ότι οι εργαζόμενοί της θα ξεπουλιούνταν έτσι εύκολα, αλλά υπολόγισε λάθος. Ο συνάδελφος, με το να αρνηθεί την εξαγορά και να μη δεχτεί τα λεφτά τους, γίνεται παράδειγμα για την περήφανη στάση που πρέπει και μπορούμε να έχουμε απέναντι στην εργοδοσία, είτε προσπαθεί να μας τρομοκρατήσει είτε να μας εξαγοράσει. Ο συνάδελφος επέλεξε συνειδητά να μείνει στο πλευρό των συναδέλφων του στο εργοστάσιο, αλλά και όλου του κλάδου, που τον στηρίζουν στην προσπάθεια να επαναπροσληφθεί», τονίζει.

Επενδύσεις για την εταιρεία, εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, η «Ραφάρμ» απασχολεί 650 άτομα προσωπικό, εξάγει το 75% της παραγωγής της, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 30% τα τελευταία 5 χρόνια, και έχει σχέδιο επενδύσεων (2021 - 2025) ύψους 65 εκατ. ευρώ, με εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, νέο κτίριο Ερευνας και Ανάπτυξης και νέο αποθηκευτικό χώρο. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι δουλεύουν με παγωμένους μισθούς, αλλαγές στα ωράρια και συνθήκες εντατικοποίησης. Στο φόντο αυτό, το Συνδικάτο καταγγέλλει το γεγονός ότι εργαζόμενοι καλούνται «να δουλεύουν αδήλωτοι το Σάββατο», δηλαδή για έκτη μέρα μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να πάρουν ένα επιπλέον μεροκάματο και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Στους χώρους της παραγωγής «γυναίκες συνάδελφοι καλούνται καθημερινά να προσφέρουν βαριά και ανθυγιεινή εργασία», χωρίς να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ τα 12ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες κυριαρχούν και στον χώρο των εργαστηρίων. Τώρα η εταιρεία θέλει να επιβάλει νυχτερινή βάρδια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπέρα τους εργαζόμενους στην παραγωγή.

Το Συνδικάτο χαιρετίζει την προσπάθεια των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με την απόφασή τους να μη δουλέψουν κανένα Σάββατο τον μήνα Μάρτη, και δηλώνει ότι θα βρίσκεται δίπλα τους σε όλες τις διεκδικήσεις τους. «Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε με την υπεράσπιση της ζωής και της δουλειάς μας!», τονίζει και τους καλεί να παλέψουν ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση και να επιστρέψει ο εργαζόμενος στη θέση του, αλλά και για αυξήσεις για όλο το προσωπικό. Να προστατευτούν από εκβιασμούς και απολύσεις όσοι έχουν δομήσει τις ζωές τους με τα υπάρχοντα ωράρια και δεν μπορούν να προσφέρουν νυχτερινή εργασία. Προσλήψεις προσωπικού, για την κάλυψη των ολοένα μεγαλύτερων αναγκών. Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ