ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απόπειρα απόκρυψης της αποψίλωσης του Λυκείου

Στιγμιότυπο από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Στιγμιότυπο από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Με... αλχημείες προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποψίλωση του Λυκείου, συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα, δηλαδή το Λύκειο πριν την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από αυτήν. Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ διά του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ) παραδέχεται τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, άλλα δηλώνει ότι «βαίνει ελαττούμενη» και ότι «υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου χρόνου σπουδών».

Με ανακοίνωσή του ο παραπάνω οργανισμός του υπουργείου θέλησε να απαντήσει σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21/6, του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, υπό τον καθηγητή Ι. Πανάρετο, για τη μαθητική διαρροή στο Ενιαίο Λύκειο, η οποία απλώς επιβεβαίωνε αυτά που έδειξαν προηγούμενες έρευνες, αλλά και αποδεικνύει η ίδια η καθημερινή πραγματικότητα, την οποία αμφισβήτησε ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας χτες σε εκδήλωση. Το ΚΕΕ, λοιπόν, σημειώνει ότι ο αριθμός αποφοίτων των Λυκείων είναι «αξιοσημείωτα σταθερός» (περίπου 70.000) καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 (συμπεριλαμβανομένου του έτους 1999-00). Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕ αφήνει να εννοηθεί ότι τα σχολεία που αφορά η έρευνα του Τμήματος Στατιστικής είναι... ειδικές περιπτώσεις.

Αρχικά, το ΚΕΕ επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία «η παρακολούθηση του σχολείου από Ελληνες μαθητές ηλικίας 15-19 ετών κυμαίνεται στο 77,6% έναντι 76,3% του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ».

Το ΚΕΕ, με τα στοιχεία που παραθέτει, επιχειρεί να πείσει ότι το ποσοστό μείωσης του μαθητικού πληθυσμού του Λυκείου είναι μικρότερο σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Ετσι, παραθέτει για την περίοδο 1992 - 2000 τον αριθμό των μαθητών μόνο των ημερήσιων Γενικών Λυκείων και όχι των ΤΕΛ και ΕΠΛ, βγάζοντας έτσι αυθαίρετα συμπεράσματα, αφού συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Σύμφωνα με το ΚΕΕ, το ποσοστό της συνολικής μείωσης των μαθητών του Λυκείου από την Α` τάξη στη Γ` τάξη ήταν 19,64% τη σχολική χρονιά 1994-95 και 20,24% τη χρονιά 1996-97. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΚΕΕ, τη χρονιά 1999-00 ο αριθμός μαθητών της Γ` Λυκείου ήταν 68.729 και εκείνη τη χρονιά υπήρξε μία διαρροή 20,21% από τη Β` προς τη Γ` Λυκείου. Προσθέτοντας και τη διαρροή από την Α` στη Β` Λυκείου, το ΚΕΕ διαπιστώνει μία μεταβολή του μαθητικού πληθυσμού -18,46% το 1999-00 και 19,64% το 1994-95 και αντλεί το συμπέρασμα ότι «το ποσοστό της συνολικής μείωσης του αριθμού των μαθητών βαίνει ελαττούμενο, αλλά κυρίως ότι η μείωση του μαθητικού πληθυσμού, συμβαίνει ένα χρόνο αργότερα, υπάρχει δηλαδή αύξηση του προσδόκιμου χρόνου σπουδών».

Η «διαπίστωση» αυτή του ΚΕΕ μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί, καθώς αντλείται με την επιλεκτική παράθεση στοιχείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και δημοσιεύτηκαν πέρσι στο περιοδικό Θέματα Παιδείας (τεύχος 2) και στο «Ρ», και δε διαψεύστηκαν ποτέ από το υπουργείο, τη σχολική χρονιά 1996-97 φοιτούσαν στην Α` τάξη των δημόσιων ημερήσιων Λυκείων, 120.725 μαθητές από τους οποίους 11.143 εγκατέλειψαν το λύκειο (9,43%), ενώ τη σχολική χρονιά 1997-98 στην Α` τάξη ενιαίου Λυκείου ξεκίνησαν 118.550 μαθητές και εγκατέλειψαν το Λύκειο, χωρίς να πάρουν απολυτήριο 50.565 (42,6%). Δηλαδή τα χρόνια της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σχεδόν πενταπλασιάστηκε η μαθητική διαρροή!

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Νεανική πολιτική παρέμβαση

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» φουντώνει και απλώνεται με τις εκδηλώσεις του ιδιαίτερα στην επαρχία. Ετσι, αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ακόμα περισσότερο την Τρίτη θα σταθμεύσει σε μια σειρά πόλεις της πατρίδας μας και θα μεταφέρει το μήνυμα αγώνα της ΚΝΕ για ανυπόταχτη στάση ζωής. Οι εργασιακές σχέσεις, οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στη γειτονιά μας, αλλά και το επίκαιρο και φλέγον ζήτημα των ναρκωτικών είναι τα θέματα που απασχολούν τις εκδηλώσεις αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες είναι:

  • Σήμερα, Σάββατο:

- Στην πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις».

- Στο Κηποθέατρο Λάρισας στις 8 μ.μ. οι Τομεακές Οργανώσεις Μαθητών των Ενιαίων Λυκείων και των ΤΕΕ με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».

- Στην Ελασσόνα, στη «Μουσική Σκηνή» στις 9 μ.μ. με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική πάλη».

  • Αύριο, Κυριακή:

- Στην πλατεία Αλεξάνδρας, στην Καστέλα (Πειραιάς), στις 8 μ.μ., εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στις 8:30 μ.μ., εκδήλωση ενάντια στο διαχωρισμό των ναρκωτικών και την αποποινικοποίηση της χρήσης, με συζήτηση και σχετικά σατιρικά σκετς.

- Στη Σκύδρα (Πέλλας), στις 8:30 μ.μ., στο χώρο μπροστά από τα ΚΤΕΛ, εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στα Γιαννιτσά, στις 8.30 μ.μ., στον Πεζόδρομο, εκδήλωση επίσης αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά.

  • Την Τρίτη 26/6:

- Στη Θεσσαλονίκη, η οργάνωση Μαλακοπής της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα: «Πόλεμος στα Βαλκάνια και αντιιμπεριαλιστική δράση».

  • Επίσης την Τρίτη, που είναι η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών θα γίνουν σχετικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε μια σειρά πόλεις της Βορείου Ελλάδας, αφιερωμένες στον αγώνα της νεολαίας, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα:

- Στην Εδεσσα, στις 8:30 μ.μ., στο πάρκο των Μικρών Καταρρακτών.

- Στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, στις 8:30 μ.μ

- Στον πεζόδρομο της Βέροιας, στις 8:30 μ.μ.

- Στο Κιλκίς, στην Πλατεία Ειρήνης.

- Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, στις 8:30 μ.μ.

- Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, στις 8:30 μ.μ.

- Στην Καστοριά, στις 8:30 μ.μ.

Αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη δημιουργία ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και την αναβάθμιση του ειδικού δημοτικού σχολείου, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο και τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Οι προωθούμενες αλλαγές στο ΚΕΑΤ, επισημαίνουν οι βουλευτές, προκαλούν τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του, οι οποίοι αντιδρούν στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του Κέντρου και στη συρρίκνωση των λειτουργιών του. «Ετσι, η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά την κάλυψη των αναγκών των τυφλών παιδιών, με την εφαρμογή της πολιτικής ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα κοινά σχολεία. Μάλιστα, αντί της δημιουργίας ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου στο ΚΕΑΤ, γίνεται λόγος ότι από την επόμενη σχολική χρονιά το ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Κέντρου είτε θα καταργηθεί τελείως είτε θα περιοριστεί στο να δέχεται ελάχιστες περιπτώσεις παιδιών πολλαπλής αναπηρίας», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση. Επιπλέον, τονίζεται, υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια αλλαγής του ρόλου του ΚΕΑΤ, ώστε αυτό να περιορίζεται στην παροχή κάποιας αόριστης «κοινωνικής φροντίδας» και όχι στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, επαγγελματικών και πνευματικών αναγκών των τυφλών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Οχι μόνο να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του ειδικού Δημοτικού Σχολείου, αλλά και να δημιουργηθεί στο ΚΕΑΤ ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο.
  • Να διαμορφωθεί άμεσα νέος Οργανισμός που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των τυφλών παιδιών και να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού για την πλήρη λειτουργία και την επέκταση των δραστηριοτήτων του ΚΕΑΤ, καταργώντας ταυτόχρονα τις αστικές εταιρίες ιδιωτικού δικαίου, για τις οποίες υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, αλλά και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των τυφλών.
Φεστιβάλ Σκιών

Oλοκληρώνεται σήμερα το 4ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Θεάτρου Σκιών, που γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων - Νεάπολης «Η Γειτονιά». Σήμερα, θα παρουσιαστεί από τον καραγκιοζοπαίχτη Αθω Δανέλλη το έργο «Ο Καραγκιόζης μάγειρας». Η παράσταση θα αρχίσει στις 8:45 το βράδι, στο θεατράκι του Λόφου Στρέφη.

Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και πορεία διαμαρτυρίας, με αίτημα την κατάργηση του νόμου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές των σχολών που τελούν υπό κατάληψη. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και αποφάσεις 8 Φοιτητικών Συλλόγων: Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Νομικής, Οικονομικού, Φυσικού, Βιολογικού, Χημικού και Ιστορικού.

Η πορεία ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι από το Πολυτεχνείο και κατευθύνθηκε αρχικά στο Λευκό Πύργο. Με τα ταμπούρλα να χτυπούν ρυθμικά και φωνάζοντας συνθήματα, οι φοιτητές ανέβηκαν στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, λίγα μέτρα μακριά από το Λευκό Πύργο, και ανάρτησαν πανό με αίτημα την κατάργηση του νόμου. Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και οι φοιτητές, διαδηλώνοντας «Φοιτητές σπουδαστές, ενωμένοι νικητές», κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και ολοκληρώθηκε η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.

Σήμερα ξεκινά το συνέδριο της ΔΟΕ

Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα η 70η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντασης της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της παιδείας. Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιούνη και οι 500 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των διδασκαλικών συλλόγων, που θα συμμετάσχουν σ' αυτό, θα εκλέξουν τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ