Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απόπειρα απόκρυψης της αποψίλωσης του Λυκείου

Στιγμιότυπο από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Στιγμιότυπο από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Με... αλχημείες προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποψίλωση του Λυκείου, συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα, δηλαδή το Λύκειο πριν την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από αυτήν. Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ διά του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ) παραδέχεται τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, άλλα δηλώνει ότι «βαίνει ελαττούμενη» και ότι «υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου χρόνου σπουδών».

Με ανακοίνωσή του ο παραπάνω οργανισμός του υπουργείου θέλησε να απαντήσει σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 21/6, του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, υπό τον καθηγητή Ι. Πανάρετο, για τη μαθητική διαρροή στο Ενιαίο Λύκειο, η οποία απλώς επιβεβαίωνε αυτά που έδειξαν προηγούμενες έρευνες, αλλά και αποδεικνύει η ίδια η καθημερινή πραγματικότητα, την οποία αμφισβήτησε ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας χτες σε εκδήλωση. Το ΚΕΕ, λοιπόν, σημειώνει ότι ο αριθμός αποφοίτων των Λυκείων είναι «αξιοσημείωτα σταθερός» (περίπου 70.000) καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 (συμπεριλαμβανομένου του έτους 1999-00). Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΕ αφήνει να εννοηθεί ότι τα σχολεία που αφορά η έρευνα του Τμήματος Στατιστικής είναι... ειδικές περιπτώσεις.

Αρχικά, το ΚΕΕ επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία «η παρακολούθηση του σχολείου από Ελληνες μαθητές ηλικίας 15-19 ετών κυμαίνεται στο 77,6% έναντι 76,3% του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ».

Το ΚΕΕ, με τα στοιχεία που παραθέτει, επιχειρεί να πείσει ότι το ποσοστό μείωσης του μαθητικού πληθυσμού του Λυκείου είναι μικρότερο σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Ετσι, παραθέτει για την περίοδο 1992 - 2000 τον αριθμό των μαθητών μόνο των ημερήσιων Γενικών Λυκείων και όχι των ΤΕΛ και ΕΠΛ, βγάζοντας έτσι αυθαίρετα συμπεράσματα, αφού συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Σύμφωνα με το ΚΕΕ, το ποσοστό της συνολικής μείωσης των μαθητών του Λυκείου από την Α` τάξη στη Γ` τάξη ήταν 19,64% τη σχολική χρονιά 1994-95 και 20,24% τη χρονιά 1996-97. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΚΕΕ, τη χρονιά 1999-00 ο αριθμός μαθητών της Γ` Λυκείου ήταν 68.729 και εκείνη τη χρονιά υπήρξε μία διαρροή 20,21% από τη Β` προς τη Γ` Λυκείου. Προσθέτοντας και τη διαρροή από την Α` στη Β` Λυκείου, το ΚΕΕ διαπιστώνει μία μεταβολή του μαθητικού πληθυσμού -18,46% το 1999-00 και 19,64% το 1994-95 και αντλεί το συμπέρασμα ότι «το ποσοστό της συνολικής μείωσης του αριθμού των μαθητών βαίνει ελαττούμενο, αλλά κυρίως ότι η μείωση του μαθητικού πληθυσμού, συμβαίνει ένα χρόνο αργότερα, υπάρχει δηλαδή αύξηση του προσδόκιμου χρόνου σπουδών».

Η «διαπίστωση» αυτή του ΚΕΕ μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί, καθώς αντλείται με την επιλεκτική παράθεση στοιχείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και δημοσιεύτηκαν πέρσι στο περιοδικό Θέματα Παιδείας (τεύχος 2) και στο «Ρ», και δε διαψεύστηκαν ποτέ από το υπουργείο, τη σχολική χρονιά 1996-97 φοιτούσαν στην Α` τάξη των δημόσιων ημερήσιων Λυκείων, 120.725 μαθητές από τους οποίους 11.143 εγκατέλειψαν το λύκειο (9,43%), ενώ τη σχολική χρονιά 1997-98 στην Α` τάξη ενιαίου Λυκείου ξεκίνησαν 118.550 μαθητές και εγκατέλειψαν το Λύκειο, χωρίς να πάρουν απολυτήριο 50.565 (42,6%). Δηλαδή τα χρόνια της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σχεδόν πενταπλασιάστηκε η μαθητική διαρροή!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ