ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑΤΩΝ
Ξανά «στον αέρα» με τη λήξη συμβάσεων, απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, στα Παραρτήματα Ρομά και στα Κέντρα Ενταξης Μεταναστών και Κινητές Μονάδες των δήμων όλης της χώρας, απαιτώντας την παραμονή όλων τους στην εργασία χωρίς εξαιρέσεις, νέες προσλήψεις προσωπικού και μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για πάνω από 1.000 εργαζόμενους που δουλεύουν σε δομές των δήμων από το 2017, με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να παρέχουν έργο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης.

Οπως όμως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας και Παρακολουθημάτων (ΠΑΝΣΕΚΚ), αυτήν τη στιγμή, που οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο «παρά πέντε» από τη λήξη των συμβάσεών τους για μια ακόμα φορά, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις για το αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν ή όχι. Ακόμα, καταγγέλλει ότι εκτός από τη διαρκή εργασιακή επισφάλεια οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την υποστελέχωση των δομών και την επιπλέον επιβάρυνση με νέα αντικείμενα εργασίας.

Ανασφάλεια και πετσοκομμένα δικαιώματα

Για τα Κέντρα Κοινότητας, τα προβλήματα των εργαζομένων και τον αγώνα που δίνουν, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου, Χρήστο Μπόικο.

Στο ερώτημα τι υπηρεσίες παρέχουν τα Κέντρα Κοινότητας και πόσοι εργάζονται σε αυτά, απαντά ότι ουσιαστικά πρόκειται για τη «ραχοκοκκαλιά της κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές μέσω ΕΣΠΑ και σε αυτές εργάζονται περισσότεροι από 1.200 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους με επιστημονικές ειδικότητες, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές κ.λπ., και διοικητικοί υπάλληλοι, όλοι μας προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ. Στην ουσία οι κοινωνικές παρεμβάσεις, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ. που τόσο ανάγκη έχει ο λαός, είναι δευτερεύουσας σημασίας για τις κυβερνήσεις, με γνωστά και ολέθρια αποτελέσματα, αφού στην πραγματικότητα αυτό που κυρίως καλούμαστε να κάνουμε είναι να διεκπεραιώνουμε αιτήσεις για τα επιδόματα, προνοιακά, αναπηρικά κ.λπ. Αυτός ήταν ο στόχος των κυβερνήσεων από το 2017 που ξεκίνησαν οι δομές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν και ήταν πολλά».

Μιλώντας για τα προβλήματα που τους βγάζουν στον δρόμο, ο συνδικαλιστής μάς αναφέρει:

«Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την αρχή (σ.σ. από το 2017), αφού η τότε κυβέρνηση έπρεπε να εμφανίσει στην ΕΕ πρώτον ότι μειώνει την ανεργία στους νέους επιστήμονες, δεύτερον ότι υπάρχει απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τρίτον ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις για "αντιμετώπιση της φτώχειας" έχουν μπει σε "σωστές ράγες", όπως έλεγαν. Στην πραγματικότητα, η βαθιά υποστελέχωση των ΟΤΑ, άρα και των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, οδήγησε στην πρόσληψη τέτοιων ειδικοτήτων ώστε να μπορούν να μπαλώνουν τις τρύπες των κοινωνικών υπηρεσιών, παράλληλα με την επιδοματική πολιτική με τα ΚΕΑ, τα επιδόματα ενοικίου κ.λπ. Και όλα αυτά με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου (μας παρουσιάζουν δηλαδή ως εποχιακό προσωπικό εδώ και 6 χρόνια...), με μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και λιγότερα δικαιώματα. Και είναι οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς ότι θέλουν να παρουσιάζουν πως μέσα από το έργο αυτών των υπηρεσιών δήθεν παρέχεται σταθερότητα και ασφάλεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όταν οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουμε ούτε σταθερότητα, ούτε ασφάλεια, ούτε δικαιώματα».

Στο δε ερώτημα γιατί και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν προσλήφθηκαν εξαρχής με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας και ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, απαντά: «Γιατί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε, όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που οι πολιτικές τους δημιουργούν, αλλά επιχειρούν να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια με όρους "ευελιξίας" και περιορισμένων σε διάρκεια και έκταση παρεμβάσεων. Επίσης, γιατί με ελαστικές σχέσεις εργασίας προσλαμβάνεται η πλειοψηφία των εργαζομένων στους δήμους συνολικά, για να χτυπηθούν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Με άλλα λόγια, γιατί αυτό επιτάσσει σήμερα η καπιταλιστική ανάπτυξη στους δήμους, ώστε να φαίνεται ότι βρίσκονται δήθεν στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων, με χαμηλό κόστος, εξοικονομώντας πόρους για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στηρίγματα σε αυτήν την κατεύθυνση, της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, βρίσκουν και στο κίνημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) αναπαράγει τον αντεργατικό διαχωρισμό σε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, μη εγγράφοντας τους συμβασιούχους ως μέλη της».

Δίκαιες διεκδικήσεις που αφορούν όλο τον λαό

Μιλώντας για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους, ο Χρ.Μπόικος θυμίζει ότι ο αγώνας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό: «Στις 7 Δεκέμβρη κάναμε την πρώτη 24ωρη πανελλαδική απεργία, προειδοποιητικά. Τώρα δεν πάει άλλο. Οι συμβάσεις μας λήγουν ήδη απ' αυτόν τον μήνα και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την παραμονή μας στη δουλειά. Ετσι, η απεργία μας αύριο Τετάρτη 5 Απρίλη έχει τρεις κύριους άξονες: 1) Την παραμονή όλων των εργαζομένων στη δουλειά, 2) νέες προσλήψεις κυρίως διοικητικού προσωπικού και 3) τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου, αφού αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη πως οι ανάγκες του λαού για πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες δεν είναι εποχιακές, πολύ περισσότερο στην άδικη εκμεταλλευτική κοινωνία που ζούμε γίνονται ολοένα και πιο αναγκαίες.

Παλεύουμε δηλαδή για αιτήματα δίκαια, που πατάνε στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά, και γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό να στηρίξει τον αγώνα μας. Φυσικά, όμως, δεν μένουμε μόνο σε αυτά και η προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα μας είναι δεδομένη. Ξεκινάμε την απεργία μας απαιτώντας να πάρουμε τις εγγυήσεις που έχουμε ανάγκη και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στον ΟΠΕΚΑ, η διοίκηση του οποίου αδιαφορεί πλήρως για μας και μας φορτώνει ολοένα με νέα καθήκοντα, τα οποία στην πράξη δεν μπορούν να γίνουν, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό (υποστελέχωση δηλαδή) και όσοι ήδη εργαζόμαστε στα ΚΚ - ΚΕΜ έχουμε ξεπεράσει τα όρια πνευματικής και σωματικής αντοχής μας. Και, τέλος, θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση του ΠΑΝΣΕΚΚ για να αποφασιστεί η συνέχιση του αγώνα μας».

Συνεχίζουν τον αγώνα οι συμβασιούχοι στον δήμο Ηρακλείου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, που κήρυξαν τα σωματεία των ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, με τη στήριξη της ΠΟΕ - ΟΤΑ και του Εργατικού Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚ Ηρακλείου και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο Μανώλη Συντυχάκη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αποφασιστικά το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, στον αντίποδα του κινδύνου να βρεθούν χωρίς δουλειά το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τους νόμους που ψήφισαν και εφαρμόζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων από τα δικαστήρια δίνει νέα παράταση στην ομηρία τους.

Στη συγκέντρωσή τους μεταξύ άλλων χαιρέτισαν ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι ο αγώνας των συμβασιούχων στο Ηράκλειο «για μόνιμη και σταθερή δουλειά αποτελεί παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και όχι μόνο». «Οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι αυτοί που κράτησαν όρθιες τις υπηρεσίες, που έβγαλαν πέρα μια πανδημία σε καθεστώς κινδύνου και ανασφάλειας. Είστε εσείς που μετράτε 64 νεκρούς εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας», συμπλήρωσε αναδεικνύοντας τη σημασία του αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Και κάλεσε την «κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη τώρα να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Να μην απολυθεί ούτε ένας». Θύμισε ότι 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέθεσαν πρόταση για αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος που βάζει εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου, κάτι που απορρίφθηκε από όλα τα αστικά κόμματα. «Η μόνη επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι ο δρόμος του αγώνα. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις τους. Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να σώσουν τους εργαζόμενους», σημείωσε ο συνδικαλιστής.

Στο μεταξύ, μόλις λίγες ώρες μετά από την κινητοποίηση των εργαζομένων εκδόθηκαν τρεις δικαστικές αποφάσεις που απορρίπτουν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, πετώντας τους ουσιαστικά στον δρόμο. Πρόκειται για 37 συμβασιούχους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στον δήμο Ηρακλείου, 6 στο Μηχανολογικό Ηρακλείου (υπάγεται στην Περιφέρεια) και 4 συμβασιούχους στην ΠΕ Χανίων.

Σε άμεση απάντηση, για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματίσει νέα συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ οι σύλλογοι εργαζομένων θα καλέσουν στην Ολομέλεια την ΠΕΔ Κρήτης για να τοποθετηθεί. Παράλληλα, 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα 10/4 έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία των ΟΤΑ.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Οι αγώνες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ασκούν πίεση, φέρνουν αποτελέσματα

«Η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τους αγώνες του, η ανησυχία που δημιουργεί στην εκάστοτε κυβέρνηση όταν αποφασίζει κινητοποιήσεις, η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας φέρνουν αποτελέσματα»: Τα παραπάνω τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Αγιάς, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έλαβε έγκριση και δρομολογείται άμεσα η ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος για τα μήλα και τα κάστανα και για τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αχλάδια, σταφύλια, σταφίδα.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις, μετά από επικοινωνία με τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στη σύσκεψη την προηγούμενη βδομάδα, το προγραμματισμένο συλλαλητήριο για αύριο Τετάρτη 5 Απρίλη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «παραμένουμε σε επιφυλακή και εγρήγορση και αν δεν ικανοποιηθούμε τότε θα πραγματοποιήσουμε πανελλαδικά συντονισμένη κινητοποίηση». Οι φορείς των αγροτών ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για οριστικές δεσμεύσεις, η οποία θα ανακοινωθεί πότε και πού θα πραγματοποιηθεί.

Ταυτόχρονα συνεχίζουν να διεκδικούν να ενταχθούν τα κεράσια στο «Ουκρανόμετρο», όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 14 Φλεβάρη, εν μέσω μπλόκων και κινητοποιήσεων. Επίσης, να ενισχυθούν όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν σε όλη τη χώρα κάτω από το κόστος παραγωγής με το αντίστοιχο ποσό. Να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά και να ενισχυθεί με επιπλέον χρήματα το ποσό - ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που θα δοθεί ως επιστροφή ΕΦΚ για το 2023. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα (7 λεπτά/KWh). Να καταργηθούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το πρόστιμο ρύπων. Επιδότηση των μέσων - εφοδίων και ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ