ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Νέα «δρομολόγια» Ευρωπαίων στο Πεκίνο εν μέσω εντεινόμενων αντιθέσεων

Αύριο φτάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα ο Γάλλος Πρόεδρος και η επικεφαλής της Κομισιόν

Από τη χθεσινή συνάντηση Μακρόν - φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι, πριν το ταξίδι τους στην Κίνα

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση Μακρόν - φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι, πριν το ταξίδι τους στην Κίνα
Στην Κίνα θα βρεθεί αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου θα έχει επίσημες επαφές με την κινεζική ηγεσία μέχρι τις 7 Απρίλη, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ δήλωσε πως «είναι σημαντικό η Κίνα και η ΕΕ να τηρήσουν το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες και να επικεντρωθούν στη συναίνεση και τη συνεργασία», ενώ πρόσθεσε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την ΕΕ και να αντιμετωπίσει την επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δυνατότητα αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων και να παράσχει περισσότερη σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες».

Χτες η φον ντερ Λάιεν είχε προγραμματίσει γεύμα εργασίας με τον Μακρόν στο Παρίσι, ενόψει και των επαφών στο Πεκίνο όπου αναμένεται να ανακύψουν μια σειρά «δύσκολα» θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στα Ενεργειακά κ.λπ. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχει και αυτοτελείς επαφές στην Κίνα, με φόντο τον εντεινόμενο προβληματισμό για την πορεία των σχέσεων Κίνας - ΕΕ.

Λίγες μέρες πριν, ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κίνα ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, ο οποίος εκτίμησε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα, κατ' επέκταση οι σχέσεις ανάμεσα στην Ισπανία και την Κίνα, δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις» και ζήτησε «διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και πλήρους αμοιβαιότητας μεταξύ εταίρων».

Επίσης χτες ο Κ. Φιντάντσα, επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ιταλικού κυβερνώντος κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας», δήλωσε ότι «οι υποδομές και η στρατηγική μας παραγωγή δεν πρέπει να καταλήξουν σε ξένα χέρια, τουλάχιστον όχι σε κινεζικά. Αυτό είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε οποιαδήποτε συζήτηση». Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ όρισε την Κίνα "συστημικό αντίπαλο" και εργάζεται για μη εχθρικές σχέσεις, παρόλο που βρίσκεται σε παγκόσμιο ανταγωνισμό (...) Για γεωπολιτικούς λόγους, καθώς η Κίνα είναι ο εμψυχωτής ενός κινήματος ανατροπής της παγκόσμιας τάξης που αφορά τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Και για οικονομικούς λόγους, διότι η Κίνα είναι ένας επιθετικός ανταγωνιστής σε μια παγκόσμια αγορά όπου υποτίθεται ότι κυριαρχεί το ελεύθερο εμπόριο». Είπε ακόμα ότι «η Κίνα φαίνεται να εκμεταλλεύεται μια νέα γεωπολιτική κατάσταση, τοποθετώντας τη Ρωσία στον ρόλο του κατώτερου εταίρου».

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο βρέθηκε την Κυριακή και ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι συναντήθηκε και με τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος από τη πλευρά του είπε ότι η ειρηνική συνύπαρξη και η φιλική συνεργασία των δύο πλευρών αποτελούν τη μόνη ορθή επιλογή για τις διμερείς σχέσεις, καθώς επίσης ότι η Ασία είναι η πιο δυναμική και πολλά υποσχόμενη περιοχή του κόσμου σήμερα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Χαγιάσι επρόκειτο να επιδιώξει συνέχιση του διμερούς διαλόγου με στόχο την οικοδόμηση εποικοδομητικών και σταθερών σχέσεων για την «υπεύθυνη ανάπτυξη» της Ανατολικής Ασίας και του κόσμου. Ανάμεσα σε άλλα ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του Τόκιο για την κατάσταση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, αλλά και για τη συνεργασία του Πεκίνου με τη Μόσχα, που - όπως ανέφερε - θα αυξήσει τη στρατιωτική κινητικότητα γύρω από την Ιαπωνία.

Και το Πεκίνο όμως από την πλευρά του εκφράζει ενστάσεις για την αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του «αμυντικού» προϋπολογισμού της Ιαπωνίας, κινήσεις που εντείνονται με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η Πρόεδρος της Ταϊβάν θα συναντήσει τον Μακάρθι

Ολα αυτά ενώ νέο «λάδι στη φωτιά» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας αναμένεται να προσθέσει η συνάντηση που θα έχει τελικά αύριο στην Καλιφόρνια η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-βουέν, με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Τη συνάντηση - που φημολογούνταν εδώ και μήνες - επιβεβαίωσε χτες το γραφείο του Μακάρθι, παρά τις προειδοποιήσεις τις οποίες από μέρες έχει απευθύνει το Πεκίνο για «έντονες αντιδράσεις».

Η Τσάι αναμενόταν να ολοκληρώσει χτες σειρά επίσημων επαφών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και να επιστρέψει ξανά στις ΗΠΑ, όπως και στην αρχή της περιοδείας της, στο πλαίσιο «διέλευσης» για την Ταϊπέι. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Μακάρθι θα συναντήσει την Τσάι στην προεδρική Βιβλιοθήκη «Ρόναλντ Ρέιγκαν» της Καλιφόρνιας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προβλέψεις για νέο μετεκλογικό «αδιέξοδο»

Στην πρώτη θέση αλλά με σχετικά μικρό προβάδισμα βρέθηκε ξανά ο κεντροδεξιός συνασπισμός GERB-UDF του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ μετά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη Βουλγαρία την Κυριακή, λαμβάνοντας το 26,5% των ψήφων.

Ακολουθεί η συνεργασία του «φιλοδυτικού» κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (του επίσης πρώην πρωθυπουργού Κ. Πετκόφ) με το σχήμα «Δημοκρατική Βουλγαρία», με 24,5%, ενώ στην 3η θέση, με μεγάλη άνοδο, είναι το φιλορωσικό κόμμα «Vazrazhdane» («Αναγέννηση»), που έλαβε 14,15% (στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει περίπου 10%).

Ακολουθούν το κόμμα DPS (που συσπειρώνει μουσουλμάνους και τουρκικής καταγωγής) με 13,72%, ενώ μετά το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 8,94%. Στη βουλή αναμένεται να επιστρέψει και το κόμμα του πρώην τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ «Υπάρχει και τέτοιος λαός» που συγκεντρώνει πάνω από 4,1%.

Ηταν η 5η συνεχόμενη φορά σε μόλις 2 χρόνια που έγιναν βουλευτικές εκλογές στη χώρα, με φόντο μια σειρά ενδοαστικές διεργασίες και διαφωνίες για το χειρισμό των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία, σε περίοδο έντονης ενίσχυσης των σχέσεων της Σόφιας με ΝΑΤΟ-ΕΕ. Με βάση και τα νέα εκλογικά αποτελέσματα, προβλέπεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει το κυβερνητικό «αδιέξοδο».

Κάλπες στήθηκαν την Κυριακή και στο Μαυροβούνιο, όπου μετά το β' γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 36χρονος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς επικράτησε έναντι του Μίλο Τζουκάνοβιτς (προερχόμενου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), μετά από τρεις δεκαετίες όπου τελευταίος κυριάρχησε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, είτε από την θέση του προέδρου, είτε από την θέση του πρωθυπουργού.

«Στη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών θα δέσουμε το Μαυροβούνιο στην ΕΕ», υποσχέθηκε ο Μιλάτοβιτς, ενώ ο Τζουκάνοβιτς υποστήριξε ότι θέλει «ο Μιλάτοβιτς να είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος, επειδή αυτό θα σημάνει πως το Μαυροβούνιο θα είναι μια επιτυχημένη χώρα». Ο πρώτος έλαβε το 60% των ψήφων έναντι 40% του δεύτερου, ενώ στον α' γύρο (δύο βδομάδες πριν) ο Τζουκάνοβιτς είχε επικρατήσει με 35,4% έναντι 28,9% του Μιλάτοβιτς.

  • Ο 54χρονος πρώην Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι δήλωσε χτες αθώος σε 10 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά την έναρξη της δίκης του που ξεκίνησε σε ειδικό δικαστήριο στη Χάγη. Κατηγορείται για διωγμό, φόνους, βασανιστήρια και καταναγκαστικές εξαφανίσεις ανθρώπων κατά τον πόλεμο που οδήγησε στην απόσχιση του Κοσόβου και την ανακήρυξη του προτεκτοράτου σε «ανεξάρτητο κράτος». Ο εισαγγελέας Αλεξ Γουάιτινγκ εμφάνισε τον λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου» (KLA), ως δύναμη με «μια πολύ σαφή και ρητή πολιτική στόχευσης συνεργατών και θεωρούμενων προδότων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών αντιπάλων».
Ενισχύεται ο ρωσικός στόλος στον Ειρηνικό

Τη στρατιωτική της «ετοιμότητα» και στον Ειρηνικό ενισχύει η Ρωσία, με φόντο την όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των ανταγωνισμών συνολικά σε Ασία - Ειρηνικό.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας σκοπεύει να σχηματίσει νέα διοίκηση υποβρυχίων που θα είναι εφοδιασμένα με τορπίλες ικανές να φέρουν πυρηνική γόμωση (τύπου «Ποσειδών») και θα ανήκουν στον ρωσικό Στόλο Ειρηνικού. Το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί στα τέλη του 2024 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι οι παράκτιες υποδομές του ρωσικού Ναυτικού για τα υποβρύχια που φέρουν τορπίλες τέτοιου τύπου θα ολοκληρωθούν στη χερσόνησο Καμτσάτκα (ανατολική Ρωσία), όπου βρίσκονται οι βάσεις υποβρυχίων του Στόλου Ειρηνικού τα οποία φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους. Μάλιστα, στρατιωτική πηγή δήλωσε στο TASS ότι θα σχηματιστεί νέα διοίκηση «ειδικού σκοπού».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νίκη της Εθνικής Συμμαχίας

Το Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας (NCP) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Φινλανδία, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) της πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν, πέφτει στην τρίτη θέση.

Το NCP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 20,8% των ψήφων και 48 από τις 200 έδρες στο Κοινοβούλιο (+3,8% από το 2019). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών με 20,1% και 46 έδρες (+2,6%).

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 19,9% και 43 έδρες (+2,2%).

Ακολουθούν, με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2019, οι κυβερνητικοί εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών: Το κόμμα του Κέντρου (Cen) με 11,3%, η Αριστερά με 7,1%, οι Πράσινοι με 7%. Η συμμετοχή προσέγγισε το 72%.

«Είναι μια ισχυρή εντολή», δήλωσε ο αρχηγός του NCP, Πέτρι Ορπο, ενώ λίγο αργότερα η Σάνα Μάριν παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της.

Το NCP έχει «υποσχεθεί» να περιορίσει τις δαπάνες και να σταματήσει την αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει φθάσει λίγο πάνω από το 70% του ΑΕΠ από τότε που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες, το 2019.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με όλες τις ομάδες για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ από τη μεριά της η Μάριν δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να κυβερνήσουν με το NCP, αλλά δεν θα πάνε στην κυβέρνηση με το Κόμμα των Φινλανδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ