Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νίκη της Εθνικής Συμμαχίας

Το Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας (NCP) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Φινλανδία, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) της πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν, πέφτει στην τρίτη θέση.

Το NCP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 20,8% των ψήφων και 48 από τις 200 έδρες στο Κοινοβούλιο (+3,8% από το 2019). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών με 20,1% και 46 έδρες (+2,6%).

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 19,9% και 43 έδρες (+2,2%).

Ακολουθούν, με μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2019, οι κυβερνητικοί εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών: Το κόμμα του Κέντρου (Cen) με 11,3%, η Αριστερά με 7,1%, οι Πράσινοι με 7%. Η συμμετοχή προσέγγισε το 72%.

«Είναι μια ισχυρή εντολή», δήλωσε ο αρχηγός του NCP, Πέτρι Ορπο, ενώ λίγο αργότερα η Σάνα Μάριν παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της.

Το NCP έχει «υποσχεθεί» να περιορίσει τις δαπάνες και να σταματήσει την αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει φθάσει λίγο πάνω από το 70% του ΑΕΠ από τότε που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες, το 2019.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με όλες τις ομάδες για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ από τη μεριά της η Μάριν δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να κυβερνήσουν με το NCP, αλλά δεν θα πάνε στην κυβέρνηση με το Κόμμα των Φινλανδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ