Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προβλέψεις για νέο μετεκλογικό «αδιέξοδο»

Στην πρώτη θέση αλλά με σχετικά μικρό προβάδισμα βρέθηκε ξανά ο κεντροδεξιός συνασπισμός GERB-UDF του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ μετά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη Βουλγαρία την Κυριακή, λαμβάνοντας το 26,5% των ψήφων.

Ακολουθεί η συνεργασία του «φιλοδυτικού» κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (του επίσης πρώην πρωθυπουργού Κ. Πετκόφ) με το σχήμα «Δημοκρατική Βουλγαρία», με 24,5%, ενώ στην 3η θέση, με μεγάλη άνοδο, είναι το φιλορωσικό κόμμα «Vazrazhdane» («Αναγέννηση»), που έλαβε 14,15% (στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει περίπου 10%).

Ακολουθούν το κόμμα DPS (που συσπειρώνει μουσουλμάνους και τουρκικής καταγωγής) με 13,72%, ενώ μετά το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με 8,94%. Στη βουλή αναμένεται να επιστρέψει και το κόμμα του πρώην τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ «Υπάρχει και τέτοιος λαός» που συγκεντρώνει πάνω από 4,1%.

Ηταν η 5η συνεχόμενη φορά σε μόλις 2 χρόνια που έγιναν βουλευτικές εκλογές στη χώρα, με φόντο μια σειρά ενδοαστικές διεργασίες και διαφωνίες για το χειρισμό των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία, σε περίοδο έντονης ενίσχυσης των σχέσεων της Σόφιας με ΝΑΤΟ-ΕΕ. Με βάση και τα νέα εκλογικά αποτελέσματα, προβλέπεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει το κυβερνητικό «αδιέξοδο».

Κάλπες στήθηκαν την Κυριακή και στο Μαυροβούνιο, όπου μετά το β' γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 36χρονος Γιάκοβ Μιλάτοβιτς επικράτησε έναντι του Μίλο Τζουκάνοβιτς (προερχόμενου από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), μετά από τρεις δεκαετίες όπου τελευταίος κυριάρχησε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, είτε από την θέση του προέδρου, είτε από την θέση του πρωθυπουργού.

«Στη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών θα δέσουμε το Μαυροβούνιο στην ΕΕ», υποσχέθηκε ο Μιλάτοβιτς, ενώ ο Τζουκάνοβιτς υποστήριξε ότι θέλει «ο Μιλάτοβιτς να είναι ένας επιτυχημένος πρόεδρος, επειδή αυτό θα σημάνει πως το Μαυροβούνιο θα είναι μια επιτυχημένη χώρα». Ο πρώτος έλαβε το 60% των ψήφων έναντι 40% του δεύτερου, ενώ στον α' γύρο (δύο βδομάδες πριν) ο Τζουκάνοβιτς είχε επικρατήσει με 35,4% έναντι 28,9% του Μιλάτοβιτς.

  • Ο 54χρονος πρώην Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι δήλωσε χτες αθώος σε 10 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά την έναρξη της δίκης του που ξεκίνησε σε ειδικό δικαστήριο στη Χάγη. Κατηγορείται για διωγμό, φόνους, βασανιστήρια και καταναγκαστικές εξαφανίσεις ανθρώπων κατά τον πόλεμο που οδήγησε στην απόσχιση του Κοσόβου και την ανακήρυξη του προτεκτοράτου σε «ανεξάρτητο κράτος». Ο εισαγγελέας Αλεξ Γουάιτινγκ εμφάνισε τον λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου» (KLA), ως δύναμη με «μια πολύ σαφή και ρητή πολιτική στόχευσης συνεργατών και θεωρούμενων προδότων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών αντιπάλων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ