Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι

Νέα εισβολή σε συνοικία της παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, σκοτώνοντας δύο νεαρούς Παλαιστίνιους, μέλη της νέας ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης «Φωλιά του Λιονταριού», ανεβάζοντας σε 95 τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά από την αρχή του 2023.

Νεκροί είναι ο Μοχάμεντ αλ Χάλακ και ο Μοχάμεντ Αμπού αλ Μπακρ, ενώ πάνω από 50 κάτοικοι της συνοικίας, που πολιορκήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, είχαν προβλήματα από τα χημικά.

Την Παρασκευή η οικογένεια του 26χρονου Ισραηλινού Αραβα φοιτητή Μοχάμεντ αλ Ασίμπι, ο οποίος την ίδια μέρα σκοτώθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικούς στην πλατεία Τεμενών, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απέρριψε ως αβάσιμες τις δικαιολογίες των αστυνομικών ότι τάχα επιχείρησε να τους επιτεθεί και γι' αυτό τον σκότωσαν.

Ο άδικος χαμός του προκάλεσε, κατά τη μεσημεριανή προσευχή της δεύτερης Παρασκευής του Ραμαζανιού, τη συγκέντρωση τεράστιου πλήθους προσκυνητών, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

Εγκρίθηκε η πρόταση για ισραηλινή Εθνοφρουρά

Την Κυριακή το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενέκρινε και τυπικά την απόφαση για τη συγκρότηση μίας νέας δύναμης, της Εθνοφρουράς, που θα απαρτίζεται από 1.800 άτομα τα οποία θα υπακούν στις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (στο παρελθόν καταδικάστηκε πολλές φορές για εξτρεμισμό, τρομοκρατία και ρατσισμό).

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ αποδοκίμασε τη συγκρότηση της νέας δύναμης ασφαλείας, τονίζοντας ότι πρόκειται για την «εξτρεμιστική φαντασίωση παραληρηματικών ανθρώπων». Εναντιώθηκε επίσης στις περικοπές των πόρων άλλων υπουργείων ώστε να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης της Εθνοφρουράς.

Αυτά ενώ χτες πρώην υπουργοί Αμυνας ζήτησαν από τον Νετανιάχου να ανακαλέσει την απόφασή του για αποπομπή του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ - είχε διαφωνήσει με το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση - μετά την ανακοίνωση ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι νεωτέρας, για λόγους ασφαλείας.

Η πρόσφατη απόφαση του Νετανιάχου να αναστείλει κοινοβουλευτικά τη διαδικασία του νομοσχεδίου, ώστε να δοθεί χρόνος για «διάλογο», κρίθηκε από πολλούς ότι αναιρεί τις δικαιολογίες για την αποπομπή του Γκάλαντ από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ