ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Δεν σφίγγουν άλλο το ζωνάρι, διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις!

Χιλιάδες ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους της Αθήνας, αύριο Πέμπτη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Παίρνοντας κουράγιο από την πείρα των αγώνων τους, εξοπλισμένοι με το δίκιο των διεκδικήσεών τους, χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χθες στο κέντρο της Αθήνας. Με τον εμβληματικό στίχο «Λαέ μη σφίγγεις άλλο το ζωνάρι», που έγραψαν σε ένα από τα πανό τους, οι συνταξιούχοι απαίτησαν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους, δίνοντας απάντηση στα επιδόματα - ψίχουλα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τους ξεγελάσει. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, που διαδηλώνουν αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Ολες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τις ίδιες αντισυνταξιουχικές πολιτικές. Τουλάχιστον από το 1991, τίποτα θετικό δεν έκαναν για τους συνταξιούχους. Οσοι κυβέρνησαν προεκλογικά υπόσχονταν "καλύτερες μέρες" και μετά έφερναν τα χειρότερα», σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.«Προετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα», προειδοποίησε ο συνδικαλιστής και υπογράμμισε ότι τα προγράμματα των κομμάτων που κυβέρνησαν και τώρα διεκδικούν και πάλι τις κυβερνητικές καρέκλες δείχνουν πως «τα αιτήματά μας δεν χωράνε στις πολιτικές τους». Οπως είπε, ακόμα κι όταν μιλάνε για «αυξήσεις», αυτές τελικά οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων. Τέλος, κάλεσε τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, δυναμώνοντας τα σωματεία τους και τη δράση της ΣΕΑ.

Στον ίδιο αγωνιστικό τόνο ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, είπε στον χαιρετισμό του: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να σωπάσουμε. Οσο δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας, θα μας έχουν απέναντι. Θα είμαστε στον δρόμο». Παράλληλα κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ισχυριζόταν πως με τις «αυξήσεις» που θα έδινε θα ενισχυόταν το εισόδημα του 97% των συνταξιούχων, τώρα αποδείχθηκε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν έλαβαν τίποτα ή έλαβαν μόνο λίγα ψίχουλα.

«Είμαστε και πάλι στον δρόμο, γιατί κανένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνταξιούχους δεν λύθηκε», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Καρδαράκος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων, και κατήγγειλε την πολιτική που οδηγεί στην τεράστια ακρίβεια, στον κίνδυνο ο λαός να πει «το νερό νεράκι» αλλά και να κυκλοφορούν στις ράγες των σιδηροδρόμων «τρένα - φέρετρα»!

Στον κυβερνητικό εμπαιγμό με τα αναδρομικά αναφέρθηκε ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, καθώς αντί για τα 4 δισ. στις κύριες συντάξεις που έπρεπε να επιστραφούν, δόθηκαν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ και από αυτά αφαιρέθηκε μέσω της φορολογίας το 1/3, ενώ δεν αποδόθηκαν ούτε τα Δώρα, ούτε οι περικοπές στις επικουρικές!

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το Μαξίμου, με το σύνθημα «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε» να κυριαρχεί. Εκεί αντιπροσωπεία της ΣΕΑ είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού και επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων, ενώ ζητήθηκε και συνάντηση.

Δίκαιες διεκδικήσεις για αξιοπρεπή ζωή

Οι συνταξιούχοι, όπως αποτυπώθηκε και στο υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό, διεκδικούν:

-- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.

-- Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα.

-- Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

-- Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

-- Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την εθνική σύνταξη.

-- Πρόσληψη ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον: Να αποδοθούν επιτέλους στις δικαιούχους συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς αυτές παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού (στις 14/10/2022) ότι θα αποδίδονταν σύντομα.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Αγωνιστικά απαιτούν να πάψουν να χρυσοπληρώνουν για τις ανάγκες τους

«Αύξηση» - κοροϊδία έταξε χτες ο πρωθυπουργός, προκαλώντας την οργή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους

Δωρεάν τεχνολογικά βοηθήματα και άλλες παροχές απαίτησαν χτες οι ανάπηροι

Eurokinissi

Δωρεάν τεχνολογικά βοηθήματα και άλλες παροχές απαίτησαν χτες οι ανάπηροι
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, χτες το μεσημέρι, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων διεκδίκησε γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, κόντρα στην πολιτική που αναγκάζει τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις να πληρώνουν αδρά για την αγορά μιας σειράς άκρως απαραίτητων τεχνολογικών βοηθημάτων αλλά και τεχνητών μελών.

Την ίδια περίπου ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε «αυξήσεις» 8% στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες κατήγγειλαν ότι αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για θεραπείες, αποκατάσταση, τεχνολογικά βοηθήματα, να χρησιμοποιούν ακατάλληλα και επικίνδυνα βοηθήματα (π.χ. αμαξίδια), να πουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να εξασφαλίσουν μια ποιότητα ζωής. «Τέρμα στο εμπόριο με την αναπηρία, δημόσια και δωρεάν Πρόνοια - Υγεία», απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι με τα συνθήματα και τις πικέτες τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ απόφαση στήριξης πήρε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στα πλυντήρια του συγκεκριμένου νοσοκομείου, επτά μήνες πριν, μια εργαζόμενη είχε τραυματιστεί σοβαρά σε εργατικό «ατύχημα», με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το ένα της χέρι. Σήμερα, η ίδια καλείται να πληρώσει μερικές χιλιάδες ευρώ, πέρα από αυτά που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, για το τεχνητό μέλος που έχει ανάγκη! Το γεγονός κατήγγειλε ο Νίκος Γκότσης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, και απαίτησε να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση της υγείας της εργαζόμενης, χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Πρόκληση χαρακτήρισε το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν ή να στερούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη ζωή τους η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Με την παρέμβασή της ενημέρωσε πως μετά από τις παρεμβάσεις φορέων του κινήματος ικανοποιήθηκε το αίτημα της οικογένειας παιδιού 3 ετών με βαριά κινητική αναπηρία, για την προμήθεια μιας ειδικής περιπατητούρας, για την οποία αρχικά καλούνταν να πληρώσει αδρά προκειμένου να ...συμπληρώσει το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι, παρά την έγκαιρη ειδοποίηση για τη διαμαρτυρία και το αίτημα για συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία. «Απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική μόνο με τον αγώνα του μπορεί ο λαός να προστατέψει τη ζωή, τους ανθρώπους του, την οικογένειά του», τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης και κάλεσε στη νέα κινητοποίηση που οργανώνει η ΣΕΑΑΝ μαζί με φορείς του γονεϊκού κινήματος στις 24 Απρίλη για ασφαλή κτίρια στα Ειδικά Σχολεία.

Οι ανάπηροι δεν είναι ζητιάνοι!

«Ε όχι, κύριοι της κυβέρνησης, οι ανάπηροι της χώρας δεν είναι ζητιάνοι», σημειώνει σε ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αναπηρικά επιδόματα.

Η ΣΕΑΑΝ αναδεικνύει χαρακτηριστικά ότι η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ξεπερνάει καν τα ...50 εκατ. ευρώ που δίνουν χάρισμα κάθε χρόνο στην «Hellenic Train» για την «άγονη γραμμή» Αθήνα - Θεσσαλονίκη! «Αφορά μόνο το πολύ 180.000 ανάπηρους που παίρνουν επίδομα μέσω του ΟΠΕΚΑ, ενώ εξαιρεί τους ανάπηρους που παίρνουν επίδομα αναπηρίας από τα ασφαλιστικά τους ταμεία». Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ που καλύπτεται 100% από το κράτος είναι μειωμένος για το τρέχον έτος κατά 185 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

«Οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν πάθει και έχουν μάθει. Δεν τσιμπάνε ούτε στα σόου των πρώην κυβερνώντων που ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει αύξηση 20%», προσθέτει η ΣΕΑΑΝ, θυμίζοντας ότι ειδικά τα τελευταία 30 χρόνια με κάθε κυβέρνηση είδαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε φάρμακα, εξετάσεις κ.λπ.

«Σας μάθαμε καλά!», απαντά η ΣΕΑΑΝ και με σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» καλεί σε οργάνωση και αγώνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψηφοθηρική πρόκληση για τα ΑμεΑ οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη για τα αναπηρικά επιδόματα τονίζει:

«Η προεκλογική ψηφοθηρική ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αποτελεί πρόκληση για τα ΑμεΑ και τους βαριά ανάπηρους και αυτό γιατί στη χώρα μας οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000, ενώ οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ δεν ξεπερνούν τις 180.000.

Την ώρα που η χρηματοδότηση του ΟΠΕΚΑ για το 2023 είναι μειωμένη κατά 185 εκατομμύρια, κάθε νοήμων νους καταλαβαίνει ότι τα 24 έως 54 ευρώ αύξηση ανά μήνα, στα οποία αντιστοιχεί η αύξηση του 8%, δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο όσα τα ΑμεΑ έχασαν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες τους σε φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, σε σύγχρονα τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη, που έχουν ανάγκη, αλλά δεν καλύπτει το κράτος και ο ΕΟΠΥΥ.

Η αγωνιστική συμπόρευση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος, για να μπει φρένο στις βάρβαρες περικοπές και τις επιπτώσεις από τις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή - Αποκατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ