Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Δεν σφίγγουν άλλο το ζωνάρι, διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις!

Χιλιάδες ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους της Αθήνας, αύριο Πέμπτη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Παίρνοντας κουράγιο από την πείρα των αγώνων τους, εξοπλισμένοι με το δίκιο των διεκδικήσεών τους, χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χθες στο κέντρο της Αθήνας. Με τον εμβληματικό στίχο «Λαέ μη σφίγγεις άλλο το ζωνάρι», που έγραψαν σε ένα από τα πανό τους, οι συνταξιούχοι απαίτησαν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους, δίνοντας απάντηση στα επιδόματα - ψίχουλα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τους ξεγελάσει. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και ακολούθησε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, που διαδηλώνουν αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Ολες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τις ίδιες αντισυνταξιουχικές πολιτικές. Τουλάχιστον από το 1991, τίποτα θετικό δεν έκαναν για τους συνταξιούχους. Οσοι κυβέρνησαν προεκλογικά υπόσχονταν "καλύτερες μέρες" και μετά έφερναν τα χειρότερα», σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.«Προετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα», προειδοποίησε ο συνδικαλιστής και υπογράμμισε ότι τα προγράμματα των κομμάτων που κυβέρνησαν και τώρα διεκδικούν και πάλι τις κυβερνητικές καρέκλες δείχνουν πως «τα αιτήματά μας δεν χωράνε στις πολιτικές τους». Οπως είπε, ακόμα κι όταν μιλάνε για «αυξήσεις», αυτές τελικά οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων. Τέλος, κάλεσε τους συνταξιούχους να συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, δυναμώνοντας τα σωματεία τους και τη δράση της ΣΕΑ.


Στον ίδιο αγωνιστικό τόνο ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, είπε στον χαιρετισμό του: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να σωπάσουμε. Οσο δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας, θα μας έχουν απέναντι. Θα είμαστε στον δρόμο». Παράλληλα κατήγγειλε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ισχυριζόταν πως με τις «αυξήσεις» που θα έδινε θα ενισχυόταν το εισόδημα του 97% των συνταξιούχων, τώρα αποδείχθηκε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν έλαβαν τίποτα ή έλαβαν μόνο λίγα ψίχουλα.

«Είμαστε και πάλι στον δρόμο, γιατί κανένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συνταξιούχους δεν λύθηκε», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Καρδαράκος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων, και κατήγγειλε την πολιτική που οδηγεί στην τεράστια ακρίβεια, στον κίνδυνο ο λαός να πει «το νερό νεράκι» αλλά και να κυκλοφορούν στις ράγες των σιδηροδρόμων «τρένα - φέρετρα»!

Στον κυβερνητικό εμπαιγμό με τα αναδρομικά αναφέρθηκε ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, καθώς αντί για τα 4 δισ. στις κύριες συντάξεις που έπρεπε να επιστραφούν, δόθηκαν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ και από αυτά αφαιρέθηκε μέσω της φορολογίας το 1/3, ενώ δεν αποδόθηκαν ούτε τα Δώρα, ούτε οι περικοπές στις επικουρικές!

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το Μαξίμου, με το σύνθημα «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε» να κυριαρχεί. Εκεί αντιπροσωπεία της ΣΕΑ είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού και επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων, ενώ ζητήθηκε και συνάντηση.

Δίκαιες διεκδικήσεις για αξιοπρεπή ζωή

Οι συνταξιούχοι, όπως αποτυπώθηκε και στο υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό, διεκδικούν:

-- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.

-- Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα.

-- Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

-- Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

-- Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την εθνική σύνταξη.

-- Πρόσληψη ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον: Να αποδοθούν επιτέλους στις δικαιούχους συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς αυτές παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού (στις 14/10/2022) ότι θα αποδίδονταν σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ